Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solarna revolucija

Japan želi nuklearne elektrane zamijeniti solarnima

solarni paneli
Foto: Reuters/PIXSELL
28.04.2015.
u 12:26

Solarna energija zamijenit će nuklearnu energiju i fosilna goriva

Nakon hidrauličkog frakturiranja nafte iz škriljevca, koje je izazvalo veliki pad cijena nafte na svjetskom tržištu i pretvorilo SAD u vodećeg svjetskog proizvođača crnog zlata, pred svijetom je, po svemu sudeći, još jedna energetska revolucija. Cijene solarnih panela za proizvodnju struje u posljednjih su nekoliko godina pale za oko 80 posto i vjeruje se da će upravo ove godine početi njihov veliki prodor na tržište SAD-a, Europe i Japana.

Upravo solarnu energiju Japan danas vidi kao alternativu svojim nuklearkama koje tamošnja javnost sumnjičavo gleda još od nesreće u Fukushimi. Japanske energetske kompanije grade dva velika solarna polja u okolici Osake. Jedno od njih, solarno polje Okayama vrijedno 1,1 milijardu dolara, gradi se na kopnu, dok je nedaleko grada Katoa u tijeku gradnja dvaju plutajućih solarnih polja koja se nalaze na posebnim pontonima na vodi.

– Solarna energija zamijenit će nuklearnu energiju i fosilna goriva. Japanske energetske kompanije mogu usporiti gašenje nuklearnih reaktora i elektrana na fosilna goriva, ali ih neće izbjeći – kaže Tomas Kaberger, predsjednik uprave Japanske zaklade za obnovljivu energiju.

Koliko je u pravu, govori i podatak da su od 2011. ugašena 43 nuklearna reaktora na otoku. Slična je situacija i u ostatku zapadnog svijeta koji klasične izvore energije sve više zamjenjuje ekološki prihvatljivim načinima proizvodnje. Trenutačno su prvi izbor za nove investicije su upravo solarne ploče jer je Kina počela njihovu hiperprodukciju, što je uvelike snizilo cijenu tehnologije, a ujedno i cijenu električne energije proizvedene iz sunca. Tako je danas trošak proizvodnje jednog vata solarne energije u Njemačkoj tri puta niži nego prije samo godinu dana. A očekuje se da će cijene dodatno padati.

Prema procjenama Exxon Mobila, solarni kapaciteti za proizvodnju električne energije u sljedećih 25 godina uvećat će se 20 puta. Promjeni situacije na energetskom tržištu i sve većoj uporabi solarnih fotopanela pogoduje i činjenica da se globalno solarni indeks povećao za 40 posto.

>>Zrakoplov na solarni pogon krenuo na put oko svijeta

>>"Hostel 63" jedini ima solarne ploče na krovu i štedi novac

Komentara 14

DU
Deleted user
14:07 28.04.2015.

Japanci su vrlo napredni, ali lako je to kad imaš love. No, ne može se čovjek oteti dojmu da ne bi oni bili tu gdje jesu da ne razmišljaju par korakak unaprijed. Svi bi od njih na tom polju trebali puno učiti. Oni znaju zašto ulažu u obrazovanje, u obnovljive izvore energije, u javni prijevoz željeznicom, električne aute... kod nas se planiraju termoelektrane na ugljen, što bi samo Japanci dali za ove sunčane otoke koje imamo? I to puno njih nenaseljenih, a površinom velikih? Halo Vlada, oporba, itko?

ZG
zg223
13:30 28.04.2015.

barem netko da je pametan

AA
aabbcc
22:46 28.04.2015.

Da Japanci imaju uglja bili bi oni jos pametniji i ne bi ni gradili opasne nuklearke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije