Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Janša: Veselimo se prijateljskoj Hrvatskoj u EU!

Hrvatska je pristala da se to pitanje rješava u sklopu sukcesije, a Slovenija je odustala od ultimativnog zahtjeva da Hrvatska vlada od sudskih postupaka odustane, odnosno da se povuku sudske tužbe
11. ožujka 2013. u 07:20 110 komentara 3009 prikaza
Milanović Janša (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

Hrvatski premijer Zoran Milanović i slovenski premijer Janez Janša potpisali su u dvorcu Mokrice memorandum o suglasnosti između vlada dviju zemalja o pitanju Ljubljanske banke.

Na što su se obvezale Hrvatska i Slovenija u memorandumu pogledajte OVDJE.

Na konferenciji za medije Janša je rekao da je sporazumom riješeno posljednje otvoreno pitanje koje je stajalo na putu Hrvatske u EU. Slovenija će početi postupak ratifikacije koji bi trebao biti završen do kraja ožujka, potvrdio je slovenski premijer.

"Nadam se da neće biti granice na Bregani"

Milanović je rekao da imamo dogovor za koji je trebalo malo dobre volje i kontakata. Premijer je kazao da je rješenje zadovoljilo obje strane te da je memorandum kratak i jasan. 

– Nadam se da za dvije i pol godine, kada uđemo u Schengen, granice na Bregani neće biti – rekao je Milanović. Janša je rekao kako nema teoretske šanse da se zaustavi ratifikacija zbog političke krize jer njihov parlament radi do posljednjeg dana prije izbora.

Milanović je kazao da mu je žao što Ljubljanska banka ne posluje u Hrvatskoj jer je to bila banka od povjerenja. 

– Da je problem riješen prije 20 godina, tada bi Ljubljanska banka bila prva na hrvatskom tržištu i već zaradila milijarde – rekao je Milanović.

Naglasio je da se ovim memorandumom pitanje vraća u pregovore o sukcesiji. Nada se da će se na kraju to pitanje riješiti te je dodao da ni u jednom sporazumu nema stopostotnih jamstava. Janša je na pitanje o ulasku Ljubljanske banke na hrvatsko tržište kazao da Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU gdje je slobodan protok ljudi i kapitala čime je dao naznačiti da očekuje da će i Ljubljanskoj banci biti otvoren put na naše tržište.

Slovenija se veseli ulasku Hrvatske u EU

– Slovenija se veseli sudjelovanju s prijateljskom susjednom Hrvatskom u Europskoj uniji – rekao je Janša.

– Slovenska vlada ratificirat će potpis na memorandumu u srijedu – rekao je Janša te dodao da je sretan što smo do sporazuma došli bez "mentora", jer to znači da smo sposobni rješavati svoje probleme.

- Odrastao sam 20-ak kilometara odavde. Roditelji su mi imali vikendicu na Sutli. Znali smo otprilike gdje je granica Hrvatske i Slovenija iako je sve bila Jugoslavija. Često smo debatirali gdje su bolje kremšnite - u Samoboru ili u Mokricama. Nisam ni sanjao da ću jednog dana raditi ovdje - kazao je Milanović o kremšnitama u Mokricama.

Slovensko izaslanstvo s Janezom Janšom doputovalo je vozeći se u dva automobila, a hrvatsko u šest službenih, od kojih su dva automobila osiguranja koji su vozili "pod rotirkama".

I Hrvatska i Slovenija popustile su u pregovorima o Ljubljanskoj banci. Hrvatska je pristala da se to pitanje rješava u sklopu sukcesije, na čemu je Slovenija inzistirala od početka, a Slovenija je odustala od ultimativnog zahtjeva da Hrvatska vlada od sudskih postupaka odustane, odnosno da se povuku sudske tužbe. Umjesto toga, sudski postupci koji se pred hrvatskim sudovima vode protiv Ljubljanske banke bit će u mirovanju pa, teoretski, ne dogovore li se, mogu biti ponovno pokrenuti.

Slovenska će vlada odmah u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

>>Milanović za sukcesiju, Janša za zastoj parnica

Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • -obrisani-:

  OVO JE ISTINA: Bez obzira na ovaj potpis i bez obzira hoce li Slovenija ratificirati ili ne ugovor kao i ostale zemlje,Hrvatska je od 1.7. punopravna clanica EU pod uvjetom ako je onih 10 tocaka ispunjeno.U EU se postuju potpisi ... prikaži još! i zakoni kao i data rijec. Na potpisu pristupnog ugovora sve je zavrseno i to je bio ulazak u EU.A nikakva Ljublj.banka

 • korisnicc:

  Kaže Milanović "neće više biti granica" E pa Milanoviću, preveliku je Hrvatska žrtvu podnijela da bi GRANICE NASTALE. I sasvim sigurno ju nećeš ni ti ni nekakva EU brisati!

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  Milanović je kazao da mu je žao što Ljubljanska banka ne posluje u Hrvatskoj jer je to bila banka od povjerenja. ------------------ kome ti pričaš budalaštine od povjerenja haahahaha ,a nedaju lovu