Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTAJAO JE JEDAN GLAS

Janša izgubio većinu, izgledni su novi izbori

Janez Janša
Foto: REUTERS
1/2
01.04.2021.
u 08:34

Vladajuća koalicija slovenskog premijera nije uspjela dobiti potrebnih 46 glasova za smjenu predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, koji je napustio svoga šefa

Vladajuća koalicija slovenskog premijera Janeza Janše nije uspjela u srijedu navečer dobiti potrebnih 46 glasova za smjenu predsjednika parlamenta Igora Zorčiča koji je prije nekoliko dana napustio redove vladajućih. Time je Slovenija napravila korak bliže još jednim izvanrednim parlamentarnim izborima. Janšinoj koaliciji nedostajao je jedan glas.

“Dvije-tri iza ušiju”

Rezultat tajnog glasanja jasno je pokazao da Janša više nema većinu, iako to još uvijek ne znači i automatski pad vlade. Iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) poručuju da će ispitati što se dogodilo i nakon toga pokušati ponovno razriješiti Zorčiča, otpadnika iz vladajućih redova koji je napustio Stranku modernog centra (SMC), i to sa šeficom parlamentarnog kluba SMC-a Janjom Sluga i zastupnikom Branislavom Rajićem, suprotstavljajući se tim činom predsjedniku svoje stranke Zdravku Počivalšeku i njegovoj politici podređivanja SMC-a, druge najveće koalicijske stranke, Janšinom SDS-u, vodećoj koalicijskoj stranci.

Odlazak troje zastupnika SMC-a dodatno je oslabio ionako manjinsku Janšinu vladu koja uživa potporu samo 38 koalicijskih zastupnika. Kako je za većinu potrebno 46 glasova, nju Janši osiguravaju zastupnici Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča, DeSUS-a, stranke koja je nedavno formalno napustila koaliciju, kao i dvoje zastupnika talijanske i mađarske nacionalne manjine. Janša se i u takvoj situaciji ipak odlučio za pokušaj Zorčičeve smjene, ne prihvaćajući da na čelu parlamenta bude netko tko nije dio vladajuće većine.

Janšin neuspjeh samo je još jednom ukazao na krhkost konstrukcije na kojoj počiva njegova vlada, pri čemu valja imati na umu da je situacija u kojoj se Janša sada nalazi izravan rezultat njegova odnosa prema manjim koalicijskim partnerima koje Janša, kako je to ovih dana slikovito opisala komentatorica ljubljanskog Dela, “reže poput salame”. Međutim, sada mu je već počelo ponestajati salame. Janša svojim autokratskim stilom vladanja ponižava ne samo svoje političke protivnike, u prvom redu opoziciju i druge aktere na javnoj sceni koje smatra protivnicima – novinare, kulturnjake, intelektualce... – nego i koalicijske partnere, s kojima se također stalno obračunava i time ih tjera iz koalicije, što podsjeća na onu basnu o žabi i škorpionu, iako tako stalno slabi vlastitu koaliciju.

Odlazak troje zastupnika koji je raskolio SMC, stranku bez koje Janša gubi ključno uporište koje ga održava na vlasti, rezultat je dugog procesa. Naime, SMC je pri ulasku u koaliciju s ultradesničarom Janšom najavio da će biti “liberalni korektiv”, dok se u praksi pokazalo da zastupnici SMC-a najčešće samo promatraju kako se Janša iživljava na medijima i pokušava intervenirati u radu neovisnih pravosudnih tijela, poput tužiteljstva, gurajući Sloveniju u društvo Mađarske i Poljske.

Međutim, odlazak je neposredno inicirao sam Janša, i to neobuzdanim napadom na zastupnicu SMC-a Janju Sluga koja mu je nedavno, kao članica vladajuće koalicije, na aktualnom satu postavila pitanje misli li prestati raspirivati rat protiv medija, na što joj je Janša brutalno uzvratio da mu neće lekcije držati zastupnica s jedan posto potpore birača, i to njemu koji uživa 30-postotnu potporu, a nakon toga na Twitteru prenio nečije mišljenje da zbog svog pitanja zaslužuje “dvije-tri iza ušiju”.

Traži boljeg kandidata

Nakon toga je troje SMC-ovaca odlučilo da više neće trpjeti Janšine ispade, tako da je ovakav rasplet izravan rezultat Janšina brutalnog, destruktivnog i autodestruktivnog političkog stila. Janša će sada morati pokušati sanirati štetu, ojačati parlamentarnu potporu i pronaći boljeg kandidata za predsjednika parlamenta od Jožefa Horvata iz konzervativne Nove Slovenije. Iako u ovom trenutku nema većinu, tješi ga činjenica da tu većinu očito nema ni opozicija, koja svojom trenutačnom nesposobnošću i neorganiziranošću, kako se čini, nadmašuje nesposobnost i destruktivnost vladajućih.

Komentara 4

Avatar Belski
Belski
09:20 01.04.2021.

Hm!! Demokracija? Ne. Izdašne uplate Soroševih zaklad.

LA
lak0
11:13 01.04.2021.

Nikad "novinari, kulturnjaci i intelektualci" neće zaboravit hrabri istup J. Janše u kom Sorošu poručuje: "Izogibajte se EU in Evrope, prosim. Vaš umazan denar za tako imenovane NVO-je (NGO-e) je najmočnejši generator konfliktov na celini, ki uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. En Brexit je bil dovolj."

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:01 01.04.2021.

E moj Janša. Nikad ti ud.a neće oprostiti Mladinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije