Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jandroković

Jandroković: Želimo koordinaciju svih izvandomovinskih Hrvata

\'29.09.2010., Vlada RH, Zagreb - Ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic daje okupljenim novinarima izjavu povodom napada Molotovljevim koktelima na hrvatski konzulat u Duesseldorfu.  Photo: Rob
Robert Anić/Pixsell
12.07.2011.
u 22:57

Na upit da li će Hrvatska reagirati na promjenu Zakona o manjinama koji je pogodio i gradišćanske Hrvate kao najbrojniju manjinu u Austriji, Jandroković je odgovorio da se Hrvatska nema pravo miješati u unutarnje poslove Austrije.

EISENSTADT/ŽELJEZNO – Hrvatska Vlada prema Ustavu RH mora brinuti i brine o svojim manjinama u Hrvatskoj i u drugim državama - izjavio je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH Gordan Jandroković u utorak navečer na početku svoga dvodnevnog posjeta Austriji, nakon susreta s predstavnicima gradišćanskih Hrvata, koji su izrazili nezadovoljstvo novim austrijskim Zakonom o narodnim manjinama.

Dodao je kako se prvo „mora analizirati da li novi Zakon ima negativnih posljedica za gradišćanske Hrvate.

- Ono što znam u ovom trenutku je da prava gradišćanskih Hrvata nisu pogoršana - istakao je šef hrvatske diplomacije, dodavši kako „nije dobro glasno vikati i pitanje manjina dizati na visoku političku razinu i od toga stvarati politički problem, nego tiho i korisno raditi na tom području“.

Središnje teme razgovora bile su aktivnosti i problemi s kojima se u njihovu radu susreću gradišćanski Hrvati, s posebnim osvrtom na nezadovoljstvo nedavno usvojenim novim Zakonom o narodnim manjinama u Austriji i ustavnom razinom na koju je uzdignut te konkretni projekti suradnje s Hrvatskom na području obrazovanja, dvojezičnog školstva, učenja hrvatskog jezika i razmjene studenata.

U razgovoru s gradišćanskim Hrvatima Jandroković je istakao da su gradišćanski Hrvati važna spona povezivanja između Hrvatske i Austrije. Obećao je potporu Vlade RH aktivnostima gradišćanskih Hrvata u očuvanju materinskog jezika, hrvatske kulture i običaja u Austriji, gdje obitavaju već gotovo pet stoljeća.

Na upit da li će Hrvatska reagirati na promjenu Zakona o manjinama koji je pogodio i gradišćanske Hrvate kao najstariju i najbrojniju manjinu u Austriji, Jandroković je odgovorio da se Hrvatska nema pravo miješati u unutarnje poslove Austrije, bez obzira što s njom ima „izvanredne, prijateljske odnose i što je zemlja koja je najsnažnije podupirala Hrvatsku na njenom putu u EU“.

- S mojim austrijskim kolegom Spindeleggerom koji se je izuzetno zalagao za Hrvatsku, u duhu prijateljstva, suradnje i međusobnog uvažavanja porazgovarat ću o statusu gradišćanskih Hrvata kao autohtone manjine u novom Zakonu“, rekao je šef hrvatske diplomacije. Izvijestio je gradišćanske Hrvate da Hrvatska ovih dana donosi novi Zakon o Hrvatima koji žive izvan RH.

- Osnovat ćemo posebno tijelo koje će od Vlade biti zaduženo za koordinaciju svih izvandomovinskih Hrvata. Osnovat ćemo Savjet kao savjetodavno tijelo u koji će biti uključeni i predstavnici Hrvata u Austriji - napomenuo je Jandroković.

Jandroković će u srijedu, drugog dana posjeta Austriji, u Beču razgovarati s austrijskim potkancelarom i ministrom za europske i međunarodne poslove Michaelom Spindeleggerom, a potom će zajedno otvoriti konferenciju „Hrvatska – 20 godina neovisnosti – potencijali hrvatskog doprinosa Europskoj uniji“.

Nakon konferencije Jandroković i Spindelegger održat će radni sastanak sa skupinom austrijskih gospodarstvenika, ulagača u RH, na kojem će, između ostalog, biti razmotrene mogućnosti daljnjeg unapređenja bilateralne gospodarske suradnje.

Komentara 37

MA
maraosta
23:43 12.07.2011.

Da bi se dočepali Brisela tzv. hrvatski političari su izručili branitelje, trgovali su vlastitim teritorijem, orekli su se gospodarskog pojasa, abolirali su agresora. Teško je nabrojit svu tu izdajničku rabotu.Sanader je izjavio da je Brisel njihov prioritet i da čee radi Brisela sve napravit . Današnja politička klasa se može mjerit sa največim izdajnicima hrvatskog naroda u povijesti.

UT
utatica
23:54 12.07.2011.

ovaj je u bestežinskom stanju

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
16:04 13.07.2011.

Mući \" Budalo\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije