Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠEDNEVNI POSJET

Jandroković sastankom s guvernerom prefekture Kyota završio službeni posjet Japanu

Foto: Sabor
07.06.2019.
u 12:30

Guverner prefekture Kyota naglasio je da je japanska strana zainteresirana za jačanje suradnje sveučilišta, a posebice za studentsku razmjenu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je službeni posjet Japanu sastankom s guvernerom prefekture Kyota Takatoshijem Nishiwakijem s kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralne suradnje, priopćeno je u petak iz Sabora.

Sugovornici su pozdravili gotovo četrdesetogodišnju suradnju između Zagreba i Kyota tijekom koje je ostvaren niz projekata u kulturi i obrazovanju, a u novije doba iskazan je interes za suradnjom u gospodarstvu, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Sabora.

Guverner prefekture Kyota naglasio je da je japanska strana zainteresirana za jačanje suradnje sveučilišta, a posebice za studentsku razmjenu.

Predsjednik Jandroković i guverner Nishiwaki razgovarali su i o mogućnostima šire gospodarske suradnje u turizmu i informacijskim tehnologijama s obzirom na to da su u Kyotu sjedišta mnogih međunarodnih tvrtki poput Nintenda, Omrona, Shimadzua i drugih, dodaje se u pripoćenju.

Predsjednik Hrvatskog sabora time je završio višednevni posjet Japanu koji je počeo u ponedjeljak sastankom s premijerom Shinzom Abeom, a susreo se i s predsjednicima obaju domova japanskog parlamenta i pritom pozvao japanske ulagače na suradnju istaknuvši pozitivne primjere poslovanja Kali tune i Yazaka u Hrvatskoj.

U Tokiju se sastao i s ministrom vanjskih poslova Tarom Konom i ministrom za prostor, infrastrukturu, promet i turizam Keiichijem Ishiijem. Istaknuto je da Hrvatska bilježi stalni porast dolazaka japanskih posjetitelja te je važno što skorije sklopiti sporazum o zračnom prometu radi mogućeg uvođenja izravnih letova što bi olakšalo gospodarsku suradnju i povećalo turističku razmjenu.

Hrvatska će tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2020., dodatno raditi na osnaživanju odnosa EU-a i Japana, rekao je Jandroković japanskim sugovornicima

Predsjednika Hrvatskog sabora i njegovu suprugu primili su u audijenciju car Naruhito i carica Masako pri čemu je Jandroković izrazio nadu da će se carski par i osobno uvjeriti u ljepote Hrvatske.

Za službenog posjeta Japanu Jandroković je u Hirošimi u Memorijalnom parku mira položio vijenac za žrtve atomskog bombardiranja. Sastao se i s predstavnicima lokalnih vlasti s kojima je razgovarao o mogućnostima suradnje s partnerima u Hrvatskoj. Razgovarali su i o projektu "Gradonačelnici za mir“ u kojem sudjeluju 34 hrvatska grada te o uključivanju drugih hrvatskih gradova u projekt.

Jandroković je uručio predsjedatelju Zaklade Hirošime za kulturu mira Yasuyoshiju Komizi Vučedolsku golubicu, simbol stradanja Vukovara u Domovinskom ratu te mira i slobode.

Ključne riječi

Komentara 4

BO
Bojance
14:33 07.06.2019.

Japan je jedna od vodecih sedam svjetskih, ne nacija, nego civilizacija i svaki korak poboljsanju odnosa i trgovine treba pozdraviti...

TE
tegovdizac
14:37 07.06.2019.

ne znam na koju foru, ali japanski car je jedino htio primiti Trumpa i Jandrokovica

MO
Morany
14:38 07.06.2019.

vise nas cijene vani nego kod kuce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije