Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od osnivača HDZ-a

Jandroković povodom smrti Đure Perice: 'Bio je istinski domoljub neslomljiva duha'

Preminuo ?uro Perica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.08.2023.
u 12:09

Zajednica utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Grad Zagreb u utorak je na Facebooku objavila da je umro njihov prijatelj i utemeljitelj Đuro Perica. Bio je politički zatvorenik, saborski zastupnik u samostalnoj Hrvatskoj i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je uputio sućut u povodu smrti nekadašnjega saborskog zastupnika Đure Perice te istaknuo da je on bio istinski domoljub nesalomljiva duha.  

"Gospodina Pericu pamtit ćemo kao istinskog domoljuba neslomljiva duha koji je posvetio svoj život i dao veliki obol stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio je strahovite progone i nakon montiranog procesa proveo dugih 14 godina u zatvorima komunističke Jugoslavije. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice s čije je liste izabran u prvi višestranački Sabor", istaknuo je Jandroković.

Naglasio je i da je Đuro Perica svoje političko i javno djelovanje temeljio na brizi za hrvatske nacionalne interese, a posebno se zalagao za zaštitu i promicanje prava bivših političkih zatvorenika kao predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika. "Đuro Perica nikad nije zaboravio ni svoju Slavoniju i Srijem o kojima je napisao neke od najljepših pjesama", napisao je Jandroković u brzojavu sućuti kojeg je uputio obitelji Perica u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime. "Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio".

POVEZANI ČLANCI:

Zajednica utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Grad Zagreb u utorak je na Facebooku objavila da je umro njihov prijatelj i utemeljitelj Đuro Perica. “Umro je naš prijatelj i utemeljitelj HDZ-a Đuro Perica. Đuro Perica rođen je 1941. u Nijemcima, općina Vinkovci. Pučku školu je završio u rodnom mjestu a gimnaziju u Zagrebu i Vinkovcima.

Diplomirao je u Zagrebu na Fakultetu poljoprivrednih znanosti. Uhapšen je 1975. i suđen montiranim procesom pod političkom optužbom. U zatvoru je proveo punih 14 godina. Đuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske! Hvala mu i počivao u miru Božjem!”, istaknuli su u objavi. Đuro Perica, politički zatvorenik, u samostalnoj Hrvatskoj bio je saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

>> VIDEO Plenković odgovorio na prozivke zbog uhićenja pripadnika HOS-a: 'Valjda je sada i kiša radi mene'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije