Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR POKROVITELJ, ALI...

Jandroković odustao od odlaska u Bleiburg, šalje Antu Sanadera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.05.2019.
u 12:42

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić ide na komemoraciju, a ne zna se hoće li zastupati HDZ

Najava o velikom broju državnih dužnosnika na komemoraciji žrtvama Bleiburga i križnih putova, koju je ministar uprave Lovro Kuščević izrekao prije više od mjesec dana, u trenutku kada se govorilo o mogućoj zabrani te komemoracije, na kraju bi se ipak mogla izjaloviti. Prvi put nakon vraćanja saborskog pokroviteljstva predsjednik Sabora neće biti na komemoraciji.

Od ranije je poznato kako Gordan Jandroković, za razliku od ranijih godina, ovaj put tamo nije planirao držati govor, što je obrazloženo željom da se dokaže kako komemoracija nema politički, nego vjerski karakter kako bi se umanjili pritisci austrijskih vlasti, a sada se doznaje da kao svoga izaslanika šalje Antu Sanadera. Jandroković će, pak, sutra položiti vijence u Teznom, Macelju i na Bleiburgu.

Merkel kao izlika

U međuvremenu je organiziran skup europskih pučana u Zagrebu, koji će se održati u subotu, istoga dana kada se na Bleiburgu komemoriraju žrtve. Na skupu će biti i njemačka kancelarka Angela Merkel, što je mnogim HDZ-ovim i državnim dužnosnicima dobar izgovor da izbjegnu bleiburšku komemoraciju.

Budući da je Sabor pokrovitelj ove komemoracije, očekuje se da će uime Sabora u Bleiburg netko od potpredsjednika, a kako je vraćanje pokroviteljstva nad komemoracijom bio HDZ-ov projekt, logično bi bilo da to bude netko od potpredsjednika iz HDZ-ovih redova. No stvari bi se tu mogle zakomplicirati jer je Željko Reiner, koji je kao predsjednik Sabora aktivno gurao prijedlog da se vrati saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburgom, ukinuto u vrijeme SDP-ove vlasti, objavio da ove godine ni sam neće u Bleiburg.

Kazao je kako toga dana ima neke obveze iako će se, kaže, svakako pokloniti bleiburškim žrtvama. Želi li u Bleiburg poslati potpredsjednika Sabora iz svojih redova, HDZ-u će tako preostati da pošalje Milijana Brkića. Brkić je, međutim, posljednjih gotovo godinu dana u središtu afera, a u posljednje je vrijeme i pod istragom DORH-a zbog navodnog praćenja elektroničke pošte bivše supruge i drugih osoba. S obzirom na to, pitanje je hoće li HDZ htjeti da ga u Bleiburgu predstavlja Brkić, a pitanje je bi li na to pristali i predstavnici drugih stranaka u Predsjedništvu Sabora. No, bez obzira na to u kojem svojstvu, iz krugova bliskih Brkiću poručuju da će on ići na komemoraciju na Bleiburgu, kao i svih godina dosad.

O tome tko će ih predstavljati u Bleiburgu zasad ne odgovaraju ni iz Vlade, uime koje je proteklih godina na komemoraciji bio ministar branitelja Tomo Medved. Hoće li u Bleiburg i ove godine, Medved nam jučer nije mogao potvrditi jer odluka o tome u Vladi još nije donesena. Ni Lovro Kuščević, koji je ranije najavljivao da će, kao i proteklih godina, u subotu biti u Bleiburgu, jučer nam nije mogao potvrditi da će tu najavu doista i provesti u djelo.

– Ako mi obveze dopuste, ići ću. Malo je gužva oko posjeta Manfreda Webera i gđe Merkel, no ako se uspijem dobro organizirati, ići ću – kazao nam je ovaj ministar.

Iz Banskih dvora poručuju pak da će Vlada i ove godine sigurno imati izaslanika na Lojbaškom polju, a tko će to biti, trebali bi odlučiti danas.

Izaslanik predsjednice

Svog izaslanika u Bleiburgu imat će i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, no ni u njezinu uredu jučer se nije moglo doznati tko će je tamo predstavljati ove godine. Prošle godine to je bio ministar državne imovine Goran Marić, a njezini su izaslanici i ranijih godina plijenili pažnju na komemoraciji. Komemoracija u Bleiburgu događaj je na kojem je šira javnost prvi put primijetila Brunu Esih, koja je tamo bila upravo u svojstvu izaslanice predsjednice RH. No s obzirom na to da je Bruna Esih sada na čelu Neovisnih za Hrvatsku, a Kolinda Grabar-Kitarović će i na novim predsjedničkim izborima biti kandidatkinja HDZ-a, iluzorno bi bilo očekivati da će na Bleiburg kao izaslanika poslati bilo koga s tog dijela političke 
scene.

Komentara 43

NA
NasaSenkica
13:35 15.05.2019.

Ocekujem 70ak tisuca Hrvata koji ce odati pijetet stradalom hrvatskom narodu od strane jugoslovenskih zlotvora....

CR
CROLINDA
13:35 15.05.2019.

i dan-danas u nelustriranoj našoj "antifašisti" dobro i lagodno žive na izmišljanju fašista - Ocu laži smeta sveta misa za žrtve Križnoga puta hrvatskoga naroda - istoj onoj totalitarnoj esdepeovoj sotoni koja u Lisinskom i Kumrovcu skandira : "Hoćemo Tita"ita" - uistinu politički retardirano i moralno jezivo usred današnje Europe

BR
BrankoZuti
13:46 15.05.2019.

Njonjini fanovi su najgori potrošači vazelina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije