Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O preferencijalnom glasovanju

Jandroković: Izborni zakon može se mijenjati i bez HDZ-a. Ovo je pokušaj skretanja pozornosti s problema

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.10.2014.
u 10:30

– Ponavljam da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali ako idemo u promjene izbornog zakona, tada moramo riješiti i pitanje državljana koji žive izvan Hrvatske – rekao je Jandroković u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'

Nakon što je predsjednik Ivo Josipović u Sabor uputio pismo u kojem traži da se u Saboru osigura konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja o toj temi su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili profesor na Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek, saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević i saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Zakošek je na početku emisije govorio o pritisku građana da se uvede preferencijalno glasovanje.

– Sada je pritisak izvan Sabora tako snažan, možemo reći da je ovo doista trenutak da politička elita i zastupnici iskoriste taj pritisak i preuzmu tu inicijativu i da je brzo pretvore u  izborno zakonodavstvo –  rekao je Zakošek.

SDP-ov zastupnik Marin Jurjević kazao je da HDZ sada, kada postoji predsjednikova inicijativa, govori kako nisu za preferencijalno glasovanje zbog toga što se neke druge stvari ne rješavaju.

– Milanović je pokazao volju. Ozbiljne stranke će o ozbiljnim stvarima govoriti na ozbiljnom mjestu,  u parlamentu. S naše strane postoji dobra volja i mislim da bi bilo dobro da se postigne konsenzus – izjavio je Jurjević.

HDZ-ov zastupnik u Saboru Gordan Jandroković odgovorio mu je da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja.

– Ponavljam da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali ako idemo u promjene izbornog zakona, tada moramo riješiti i pitanje državljana koji žive izvan Hrvatske – rekao je. Dodao je da se izborni zakon može mijenjati i bez HDZ-a te da je ''ovo pokušaj skretanja pozornosti s ozbiljnih problema''.

Jurjević je kazao da smatra da je ''odgovornost velikih stranaka pa tako i HDZ-a da se pokušavaju prilagoditi ne samo svojim sebičnim interesima nego i interesima javnosti'', na što mu je Jandroković odgovorio da se HDZ ne vodi simpatijama, nego interesima Hrvatske.

– Mi se ovdje ne vodimo simpatijama, nego interesima Hrvatske i HDZ-a, ali želim reći da preferencijalno glasovanje nije ključno pitanje – izjavio je Jandroković. Dodao je da građani očito smatraju da je politika HDZ-a ispravna i da to pokazuju izbori.

>> Nakon Josipovićeva pisma, Leko saziva sjednicu Predsjedništva Sabora

Komentara 34

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
09:50 15.10.2014.

HDZ sa svojim partnerima treba skinuti crvene s vlasti i tada će se zakoni krojiti po mjeri hrvatskog čovjeka.

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
09:00 15.10.2014.

Lažete ( tj. ne govorite istinu) g. Jandrokoviću, otvarate teme koje znate da se neće riješiti kako bi sakrili Vaš strah od preferencijalnog glasovanja. Pitanje glasovanja državljana koji žive u BiH nije tema koja se veže sa preferencijalnim glasovanjem.

UI
Uvijek_iskreno
09:54 15.10.2014.

Nazalost opet se pokusava skrenuti s ozbiljnih gospodarskih problema koje je prouzrocila ova nesposobna Milanoviceva Vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije