Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković o Miroslavu Tuđmanu: Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se borio

"Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu"
31. siječnja 2021. u 23:38 21 komentara 6254 prikaza
Zagreb: Gordan Jandroković održao konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Tuđman u povodu smrti saborskog zastupnika prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana.

Zagreb: Plenković i Vujčić dali izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura 'Cirkus zbog 42 kn mjesečno' Plenković: Neću im to zaboraviti. Rušili su kvorum znajući da se naš zastupnik Miroslav Tuđman bori za život

„Poštovana obitelji Tuđman,

duboko ožalošćen viješću o odlasku vašeg voljenog supruga, oca, djeda, sina i brata Miroslava Tuđmana, primite izraze najiskrenije sućuti uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Hrvatski sabor s ponosom i zahvalnošću nosit će uspomenu na Miroslava Tuđmana. Jedan od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost.

VIDEO U rujnu 2009. Miroslav Tuđman za Večernji list otkrio je nepoznate detalje o svom životu: "Odrastao sam u kući u kojoj se nisu pričali vicevi i nije se pilo"

Kao najstariji i jedan od najiskusnijih zastupnika, mnogima je, naročito mlađim kolegicama i kolegama, bio primjer iz čijeg smo dragocjenog znanja mogli učiti. Osobito stručan poznavatelj bio je na područjima nacionalne sigurnosti, obrane, unutarnje i vanjske politike, zbog čega je vodio i saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U svojem je djelovanju uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese i zalagao se bolji položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Iako često diskretan i samozatajan, ostao je dosljedan sebi držeći do osobnog integriteta i digniteta Hrvatskoga sabora.

Iza gospodina Tuđmana ostat će plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata.

Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.  

SABORSKI ZASTUPNIK Preminuo je Miroslav Tuđman: Tjednima se borio s virusom i bio na respiratoru

Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu.

Nažalost, saborsko zasjedanje pred Božićnu stanku pokazalo se kao naš posljednji susret. I u trenutku bolesti, nesebično je mislio na druge i zvao za pomoć stradalima u potresu. Siguran sam da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere.

Poštovana obitelji, u ovom trenutku nenadoknadivog gubitka, moje misli i molitve su uz vas i vašeg i našeg Miru. Još jednom primite izraze sućuti i dubokog poštovanja.

Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio.“

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • bpraten:

    I kad politička osoba sassvim suprotnih političkih i životnih opredjeljenja ode - budimo ljudi i neka se u nama probudi čovjek - RIP i sućut najbližima.

  • viki.liks:

    a za koju se vi ne borite ,da ne kažem koju uništavate,laka vam noć,zar ne

  • dvanaest_legija:

    Počivao u miru. Jedino je žalosno što je HDZ nestrpljivo čekao da Miroslav umre, ne bi li ga što prije zamijenio i opet totalitarnu politiku "dragog vođe" u saboru!