Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA

Milanović ne odustaje: Jesmo li za status quo ili promjene u pravosuđu

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
24.02.2021.
u 18:24

Šef države Saboru će svog kandidata predložiti bar mjesec dana prije isteka aktualnog mandata

Predsjednik Zoran Milanović neće odustati od prijedloga predsjednika Vrhovnog suda mimo aktualne zakonske procedure jer smatra da ga Ustav na to izravno ovlašćuje. Za njega se taj izbor svodi na političko pitanje jesmo li za promjene ili za status quo u pravosuđu. S tim stavovima novinare je upoznao Ured predsjednika.

Rečeno je da nema razloga za napetost jer je do isteka mandata aktualnog predsjednika VS-a ostalo još pet mjeseci, a neki su sudovi ionako već nekoliko mjeseci bez predsjednika. Ured obrazlaže da je zakonska procedura nedorečena i da ne odgovara na pitanje što ako se nitko ne odazove na poziv ili ako predsjednik ne želi predložiti nikoga od kandidata.

Ni u Ustavu ni u zakonu ne piše da se natječaj ponavlja. Nigdje ne piše ni da predsjednik mora predložiti jedino onoga tko se kandidira. Stoga će šef države Saboru na glasovanje predložiti svog kandidata barem mjesec dana prije isteka aktualnog mandata, i Ured predsjednika će prethodno za njega tražiti mišljenje Opće sjednice VS-a i saborskog Odbora za pravosuđe.

Neće ta mišljenja tražiti, iako to Zakon o sudovima propisuje, za troje kandidata koji su se javili na poziv, jer u Uredu predsjednika tumače da Ustav to ne traži. Dovoljno je mišljenje o kandidatu kojeg predsjednik predloži. Zakon je pomoćno sredstvo koje se ne mora koristiti u ovom slučaju, tumače. To sluti na sukob između Pantovčaka i Markova trga

 

>> VIDEO Alarmantni nalaz inspektorata: Čak svako drugo maslinovo ulje je lažno!

Komentara 34

DU
Deleted user
20:24 24.02.2021.

Mutnooki je sam za sebe rekao da je prosječni pravnik.....mi imamo krivosuđe, a ne pravosuđe upravo radi likova iz svih ovih partija koji ne vide dalje od svojih noseva i osobnih interesa, pa su donijeli nedorečene zakone i šumu propisa u svim segmentima koje jedan pravnik ili sudac tumači na jedan način, drugi na drugi način itd itd... uglavnom luk i voda od kakti školovanih ljudi. S...m vam se na diplome jer ste državu pretvorili u ujdurmu.

DU
Deleted user
19:21 24.02.2021.

Osobe rođeni prije 1980. ne bi trebale uć u uži izbor za suce.To su stari korumpirani kadrovi,učeni "da se zakona ne treba držat kao pijan plota"!(Tito) Ako smo već izostavili lustraciju treba dozvoliti da vrijeme učini prirodnu selekciju.

JB
JOKI_BROKI
19:15 24.02.2021.

orsat miljanic je savjetnik slucajnog, izgleda i prijedlog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije