Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovčić prijavio da je i na plaći u tvrtki Danka Končara

Nitko od ostalih 10 europarlamentaraca iz Hrvatske nije u svojim imovinskim karticama prijavio da ima sličnu dužnost "sa strane"
23. svibnja 2015. u 21:40 17 komentara 5071 prikaza
Ivan Jakovčić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Bivši istarski župan i sadašnji zastupnik u Europarlamentu Ivan Jakovčić na platnom je spisku tvrtke Danka Končara, poduzetnika s globalno raširenim biznisom koji je prije nekoliko godina ulagao u kupoprodaju velikih površina zemljišta u Istri. 

Jakovčić je, naime, u imovinskoj kartici koju je dužan ispuniti u Europskom parlamentu 11. svibnja naveo dodatak: "član boarda Afarak Group", doslovno je napisao i stavio "x" u kućicu koja označava da prima između 1001 i 5000 eura mjesečno. Tvrtka Afarak Group, koja se bavi eksploatacijom i izvozom kroma iz Južnoafričke republike, ima središnji ured u Helsinkiju, a osim u tom finskom gradu njezine dionice kotiraju i na burzi u Londonu, u priopćenju 21. svibnja potvrdila je Jakovčićevo imenovanje za člana dvaju odbora. Jedan se bavi revizijom poslovanja Afarak Grupe, a drugi kadroviranjem i naknadama. 

U izjavi za Večernji list Jakovčić na sumnje da bi mogao biti u sukobu interesa odgovara da su i mnogi drugi europarlamentarci članovi nadzornih odbora privatnih poduzeća ili zaklada, a kao jedan od primjera navodi Viviane Reding. Ta bivša potpredsjednica Komisije i sadašnja europarlamentarka sjedi u nadzornom odboru njemačke zaklade Berteslmann, koja je suvlasnik mnogih medijskih kuća u Njemačkoj.

- Nakon što sam izabran za zastupnika u Europski parlament dobio sam nekoliko ponuda za sudjelovanje u radu "boarda" velikih tvrtki ili ustanova. To je vrlo česta praksa za one zastupnike koji imaju dugogodišnje iskustvo i koji su uspješno vodili države, regije ili gradove. Između više ponuda koje sam dobio dvoumio sam se da li prihvatiti mjesto u nadzornom odboru jednog talijanskog aerodroma ili tvrtke "Afarak Grupa".Odlučio sam se za "Afarak grupu" jer je to tvrtka koja posluje na svim kontinentima u značajnim zemljama (Njemačka, Kina, SAD, Južna Afrika itd) i ima dobru perspektivu - izjavio je Jakovčić. 

Nitko od ostalih 10 europarlamentaraca iz Hrvatske nije u svojim imovinskim karticama prijavio da ima sličnu dužnost "sa strane". 

Ruža Tomašić, zastupnica Hrvatske konzervativne stranke u EP-u, u izjavi za HTV rekla je da se Jakovčić nalazi u sukobu interesa. 

- Mislim da je to velik sukob interesa, da se treba istražiti, ali isto tako općenito mislim da se u Istri puno toga treba istražiti jer je u Istri puno poljoprivrednog zemljišta nakon prodaje završilo kao građevinsko zemljište - rekla je Tomašić. ORaH-ov europarlamentarac Davor Škrlec, također u izjavi za HTV, kaže da se Jakovčić "dovodi u situaciju da u jednom trenutku ne bude objektivan".

Jakovčić, međutim, odgovara:

- Odmah nakon izbora u vodstvo Afarak Grupe upisao sam sve informacije na obrazac o financijskom interesu u Europskom parlamentu. Sve dodatne informacije ću vrlo rado naknadno iznijeti čim provijerim sve procedure i nakon konzultacija u Europskom parlamentu kako ne bih moguće povrijedio parlamentarnu praksu - kaže. 

Danko Končar je kupovao nekretnine u Istri od 2007. godine kroz svoju tvrtku Kermas ulaganja d.o.o., u kojoj je kao direktoricu bio angažirao Vinku Cetinski. Ona je kasnije optužena za zlouporabu položaja i ovlasti jer je navodno prevarila Končara i oštetila njegovu tvrtku. 

U izjavi za HTV Danko Končar kaže da je angažirao Jakovčića jer se njegova kompanija želi širiti u Europi. 

>> Glavnu ulogu u aferi imala Hypo banka koja je preko Istre 'prala novac'

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Avatar Oberstleutnant
  Oberstleutnant:

  Opaaa, sve je jasno!

 • Avatar WindFucker
  WindFucker:

  Ako nešto ne volim, to je onda kada se o Europi priča kao o nečemu poštenom, vrijednom, itd. Europa je ista kao i Hrvatska, pohlepna birokratska institucija svrlo jasnim ciljem - bogaćenjem ionako vrlo bogatih uz pomoć korumpiranih političara. Sanader, ... prikaži još! Jakovčić, Končar - sve je to europska škola i iskustvo.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  oli ce Koncar po europi povoljno kupovati poljoprivredno zemljiste pa ga poslije prenamjeniti u turisticko pa mu treba Jakovcic. samo tamo vladaju neka druga pravila u odnosu na Istru. Danko uzalud bacate novce.