Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
automatski se isključila

Izgubili kontakt: Jaki vjetar i valovi oštetili platformu Ivana D, nestala je

Plinska platforma Ivana A/K na eksploatacijskom polju ugljikovodika "Sjeverni jadran"
Marin Tironi/PIXSELL
07.12.2020.
u 20:36

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka izvjesitli su pak da je danas dobivena potvrda od strane pilota Obalne straže RH, da platfroma nije vidljiva na poziciji

Jaki vjetar i veliki valovi na sjevernom Jadranu tijekom vikenda oštetili su Ininu platformu Ivana D. Iz Ine su izvjestili da je u subotu popodne došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije gubitka kontakta s platformom, navode u Ini, automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. 

U Ini ističu da su sukladno propisima i zakonskim obvezama o događaju pravovremeno izvijestili sva nadležna tijela. Iz Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika danas su pak poručili da će se odmah po smirivanju vremenskih prilika pristupiti utvrđivanju stvarnog stanja odobalnog objekta te provođenju svih potrebnih radnji. Naveli su i da posada na nastanjenim okolnim objektima nije ugrožena

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka izvjesitli su pak da je danas dobivena potvrda od strane pilota Obalne straže RH, da platfroma nije vidljiva na poziciji. Poručili su da će se ostale okolnosti utvrditi neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru te će se, u skladu s utvrđenim stanjem, poduzeti svi potrebni koraci propisani zaštitom i sigurnošću odobalnih objekata.

Ključne riječi

Komentara 16

AB
abokatstir
20:58 07.12.2020.

Najsigurnije je tražiti na dnu mora.

BS
@bserver
22:23 07.12.2020.

POJMA nemaju gdje je ali znaju su se ventili zatvorili i da nema opasnosti? Genijalno! Tu informaciju su dobili iz komiteta?

IJ
istina__jako_boli
21:37 07.12.2020.

S obzirom na "kvalitetno" odrzavanje , ne bih se iznenadio da je platforma malkoc zaronila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije