Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Jadranka Kosor nezadovoljna mlakim reakcijama na Šešelja, traži donošenje Deklaracije

Jadranka Kosor
Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2014.
u 12:11

Jučer je Šešelj javno obznanio da pretenzije nad Vukovarom nisu prestale, a nitko se od toga nije barem ogradio, dapače, Šešelj u Srbiji dobiva prostore za svoje skupove. Zato ću predložiti donošenje ove Deklaracije koja se ne tiče bilateralnih pitanja sa Srbijom, već sam počela konzultacije sa saborskim klubovima, rekla je Kosor

Jadranka Kosor priprema Deklaraciju kojom će Hrvatski sabor reagirati na istupe nedavno puštenog haaškog pritvorenika Vojislava Šešelja, odnosno upozoriti Srbiju na sve njene obveze koje ima kao zemlja kandidat za ulazak u EU. Traži i preispitivanje odluke o Šešeljevom puštanju na slobodu, budući on svojim istupima od izlaska na slobodu samo potvrđuje sve svoje zločine iz Domovinskog rata. Kosor podsjeća koliko je bio težak put Hrvatske u EU, gdje smo godinama surađivali s Haaškim tribunalom i radili na zatvaranju najtežeg poglavlja 23, a da sada nitko iz EU ili Haaškog tribunala ne kritizira Srbiju na mlakim reakcijama na Šešeljeve istupe.

- Bilo bi nelogično da hrvatski parlament ostane pasivan. Sabor je već ranije donio deklaraciju kojom se obvezujemo da Hrvatska niti jedno bilateralno pitanje neće postavljati kao zapreku nečijem putu u EU, ali to nas ne spriječava da podsjetimo koje sve obveze ima Republika Srbija kao kandidat za ulazak u EU- pojašnjava Kosor te zamjera što je Šešeljevo veličanje velikosrpske ideje koja je ubila na tisuće ljude izazvalo mlaku reakciju i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

- Jučer je Šešelj javno obznanio da pretenzije nad Vukovarom nisu prestale, a nitko se od toga nije barem ogradio, dapače, Šešelj u Srbiji dobiva prostore za svoje skupove. Zato ću predložiti donošenje ove Deklaracije koja se ne tiče bilateralnih pitanja sa Srbijom, već sam počela konzultacije sa saborskim klubovima. Tu Deklaraciju uputili bi prema Haaškom tribunalu i prema glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu – rekla je Kosor te dodala kako će tražigti od predsjednika Suda da sud preispita odluku o Šešeljevom puštanju na slobodu jer službena Srbija, iako je kandidat za EU, ne reagira na njegove velikosrpske ideje.

- On jasno prijeti svojoj državi, za što me baš briga, ali prijeti i Hrvatskoj koja je članica EU. Čovjek koji može na ovaj način prijetiti i talambasati po Srbiji očito nije u tako kritičnom zdravstvenom stanju. EU treba imati iste kriterije prema Srbiji kao što je imala prema Hrvatskoj – primjetila je Kosor te podsjetila na brojne razgovore koje je kao premijerka vodila s glavnim haaškim tužiteljem gdje je uvijek bila optuživana da Hrvatska nešto skriva. Dodala je i kako su u Srbiji na vlasti ljudi koji su donedavno bili najbliži Šešeljevi suradnici, a sad iz nekog razloga šute, što treba izazvati oprez sviju nas.

- Hrvatska reakcija nikako ne može biti remećenje odnosa sa Srbijom. Srbija mora shvatiti da je put u EU težak, a Europska komisija mora pokazati barem da ima jednake kriterije prema njima kao što je imala prema nama. Okretanje leđa takvom ponašanju u najmanju je ruku neprihvatljivo – zaključila je Jadranka Kosor koja se nada da će njena inicijativa u Saboru dobiti potporu svih zastupnika.  

>> Burić: Tko je ta Josipa Rimac da poklanja nacionalno blago s kninske tvrđave? 

Komentara 13

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
13:32 19.11.2014.

Promijenite deklaraciju da ćete priječiti ulazak Srbije u EU sve dok se po njoj kreću ratni zločinci, dok se ne otkriju svi hrvatski grobovi, dok ne budu kažnjeni silovatelji, dok god veličaju ideju Velike Srbije, pišu i govore lažu o Hrvatskoj, iskrivljuju povijest i ne priznaju krivicu za rat, ne riješe granice na Dunavu (ima još dosta točaka koje se mogu dodati). I Kosorice dajte molim Vas pitajte kolegu Pupovca kako je ostao bez teksta na Šešeljeve govore i skupove (čudi me kako nije i sam otišao), a inače uvijek zna pričati o hrvatskim "zločinima", jer očito su Hrvati trebali Srbima cvijeće slati dok su oni nas pokušali maknuti s lica zemlje.

Avatar kravata
kravata
17:01 19.11.2014.

Neke stvari se sa šešeljevom izjavom slažu, srbi hrvatski državljani bi se trebali javno distancirat i pokazat da su lojalni svojoj domovini. (ako je smatraju svojom) Možda bi došlo do uha onima koji su ga pustili da završi ples koji je počeo.

NA
narod1
14:43 19.11.2014.

Kosor je malo naivna ako misli da se takve stvari rješavaju deklaracijama. Međunarodna politika je gruba stvar, zapadu vjerojatno paše da Srbiju pogura u EU tako da je odvoji od Rusije i njenog utjecaja na Balkanu. Tako da ih slabo brigaju hrvatske deklaracije i prosvjedi. hrvatska treba sama naći svoju protutežu srpskim teritorijalnim pretenzijama. A to znači dosljedna, beskompromisna politika i prvenstveno JAKA vojska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije