Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
invazija na ukrajinu

Rusi kamionima razvalili vrata ukrajinske baze. Kremlj: Ne želimo novi hladni rat!

kolaž,Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/17
07.03.2014.
u 23:10

Ruski parlament danas je podržao inicijativu krimskih zakonodavaca za održavanje referenduma o odcjepljenju Krima

Iz Moskve su danas stigle vijesti da je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič doživio srčani udar. Prema pisanju tamošnjih novina, Janukovičevo je stanje teško i nalazi se u bolnici.

Vladimir Putin i Barack Obama razgovarali su jutros telefonom. Ruski predsjednik rekao je da njihovi odnosi ne bi smjeli patiti zbog međunarodnih problema, dok je predsjednik SAD-a naglasio da ruske akcije na Krimu narušavaju ukrajinski suverenitet.

Ruski parlament danas je podržao inicijativu krimskih zakonodavaca za održavanje referenduma o odcjepljenju Krima i pripajanju Ruskoj Federaciji, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbacio mogućnost njegova održavanja.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kazao je da ''Moskva ne vidi novi hladni rat'', a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je kolegi Johnu Kerry kako bi ''američke sankcije Rusiji bile bumerang''.

U Ukrajinu je stigao pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović gdje će se sastati s vladinim dužnosnicima i predstavnicima organizacija za ljudska prava. Pripadnicima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS ) već drugi dan nije bio dozvoljen pristup na Krim.

Ukrajina je propustila platiti dug za opskrbu plina u zadanom roku. Iz Gazproma je priopćeno da dug i dalje raste te kako bi se prijetnja o smanjenju isporuke plina Ukrajini mogla obistiniti.

Dok je Reuters objavio videoreportažu o petorici pripadnike ''četničkog pokreta'' iz Srbije koji su se pridružili proruskim obrambenim snagama koje kontroliraju ceste prema Sevastopolju na Krimu, poznati filmski redatelj Emir Kusturica u autorskom tekstu za Politiku napao je Hillary Clinton zbog usporedbe Putina s Adolfom Hitlerom.

Prisjetite se kako je protekao još jedan dan napetosti:

22.50 sati - Pentagon procjenjuje da se na Krimu trenutno nalazi 20.000 ruskih vojnika. Trećina ih je stigla danas.

21.53 sati - Guardianov novinar piše da Rusi ipak nisu preuzeli ukrajinsku vojnu bazu.

- Došli su s dva kamiona. Probili su vrata i prijetili da će pucati. Ukrajinci su ih ignorirali, no ubrzo su stigle domaće snage ''samoobrane'' i počele tući novinare koji su se zatekli na mjestu. Rusi su zatim otišli - javlja Shaun Walker. Drugi mediji pišu da su Rusi otišli nakon neuspjelih pregovora.

21:11 sati - Ruski vojnici upali su u ukrajinsku bazu Juharina Balka. Reutersov novinar javlja da su je preuzeli bez ispaljenog metka. ABC pak javlja da su u tijeku pregovori jedne i druge vojske u bazi te da se u njoj trenutno nalazi oko 40-ak ukrajinskih vojnika.

20.40 sati – Dvojica američkih senatora iz redova republikanaca poslali su žalbu FIFA-i u kojoj traže izbacivanje ruske nogometne momčadi sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu te oduzimanje titule domaćina manifestacije 2018. godine.

Mark Kirk i Dan Coates navode kako je ''Rusija pokazala nepoštovanje temeljnih načela FIFA-e i međunarodnog prava zbog čega zaslužuje biti isključena kao i Jugoslavija 1994.''

20.13 sati – Američki državni tajnik John Kerry telefonski je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

– Američke sankcije Rusiji bile bi bumerang – kazao je Lavrov kolegi.

Glasnogovornik Bijele kuće kazao je da nema opasnosti od nestašice plina u Europi. Trenutačne su zalihe iznad normalne razine zbog blage zime, tvrdi Josh Earnest.

– Ako obustavi dotok plina Europi, Rusija će izgubiti ugled pouzdanog dobavljača – pojasnio je Earnest i dodao da Rusija godišnje na izvozu plina zaradi 50 milijardi dolara. Rekao je i kako će SAD pomoći Ukrajini da smanji ovisnost o ruskim energentima.

19.42 sati – Predsjednik Vladimir Putin otvorio je Zimske paraolimpijske igre u Sočiju. Ukrajinske televizijske postaje neće emitirati ovu sportsku manifestaciju. Od 23 ukrajinska paraolimpijca, koliko će ih se natjecati u Sočiju, samo se jedan pojavio na otvorenju igara.

Strani mediji javljaju da se na prosvjedu u Moskvi okupilo otprilike 65.000 ljudi.

19.15 sati Julija Timošenko kazala je nakon sastanka s Angelom Merkel u Dublinu da postoji opasnost od gerilskog rata na Krimu ako bi teritorij bio pripojen Rusiji. Bivša ukrajinska premijerka pozvala je na sankcije Moskvi, piše Reuters.

– Mjere koje poduzima EU i SAD ne pokazuju učinke – dodala je i pozvala na neposrednu akciju. Ako ni ona ne poluči rezultate, Timošenko se zalaže za provođenje ''nenasilnih, ekonomskih mjera''.

– Zaustavljanje ruske agresije nije samo pitanje ostvarivanja slobode za Ukrajinu nego i mira u cijeloj regiji. Riječ je o ratu ili miru u Europi – istaknula je.

18.36 sati – Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kazao je kako ''Moskva ne vidi novi hladni rat'', javlja RIA. Na pitanje je li u tijeku začetak novog hladnog rata, Dmitrij Peskov kazao je: ''Nadam se da nije i da ga nitko neće započeti. Želim vjerovati da neće''.

– Još uvijek postoji nada...da su neke točke sporazuma rezultat dijaloga koji naši partneri, hvala Bogu, nisu još odbacili – dodao je.

18.09 sati – Turski premijer Tayyip Erdogan kazao je turskoj novinskoj agenciji Anadoliji da ''neće ostaviti krimske Tatare na cjedilu''.

– Razgovarao sam s Putinom o događajima na Krimu i kazao mu da Rusija mora zaštititi krimske Tatare, kao i ostale manjine – rekao je Erdogan.

Moskva je upozorila da će odgovoriti na svaki pokušaj uvođenja sankcija. Uvela je nove carine na uvoz američkog kavijara koje sada umjesto 7 iznose 14 dolara po kilogramu. Iako je riječ o luksuznoj namirnici, njezin uvoz u Rusiju nije zanemariv zbog loše domaće proizvodnje posljednjih godina.

17.51 sat – Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović stigao je u Ukrajinu gdje će se sastati s vladinim dužnosnicima i predstavnicima organizacija za ljudska prava.

17.25 sati – Velik broj prosvjednika okupio se na Crvenom trgu u Moskvi. Pozivaju na jedinstvo Krima s Rusijom. – Moskva, Rusija, Krim – izvikivali su tijekom marša koji su organizirale ruske vlasti.

17.13 sati – Francuski predsjednik Françoise Hollande primio je u Elizejskoj palači vođu ukrajinske stranke Udar Vitalija Klička te ukrajinskog parlamentarnog zastupnika i biznismena Petra Porošenka. Hollande je poručio da se referendum o budućnosti Krima može organizirati samo ako to napravi Ukrajina.

– Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine nije nešto o čemu se može pregovarati – kazao je francuski predsjednik nakon sastanka s Kličkom.

16.43 sata Međunarodni monetarni fond (MMF) impresioniran je planom za ekonomske reforme koji je prezentirala nova ukrajinska vlada. Predanost reformama jedan je od preduvjeta za dobivanje međunarodne pomoći.

Turska je priopćila da je drugi put ovoga tjedna diga u zrak šest svojih zrakoplova F-16 nakon što su ruski zrakoplovi letjeli u blizini turske crnomorske obale.

Predsjednik ukrajinskog paraolimpijskog odbora kazao je kako će ukrajinski paraolimpijci ipak sudjelovati na Zimskim paraolimpijskim igrama koje danas počinju u Sočiju. Putin je pak izjavio da se nada kako će igre u Sočiju ''smanjiti podignutu temperaturu oko Ukrajine''.

16.07 sati – Američki ratni brod prošao je Bospor i na ulazu je u Crno more.

Ukrajina je propustila platiti dug za opskrbu plina u zadanom roku. Iz Gazproma je priopćeno da dug i dalje raste te kako bi se prijetnja o smanjenju isporuke plina Ukrajini mogla obistiniti.

– Dug sada iznosi 1,89 milijardi dolara. Ukrajina je prestala podmirivati troškove za isporuku plina, što je u suprotnosti s uvjetima ugovora i međunarodnom trgovinskom praksom. Ne možemo isporučivati plin besplatno – kazao je predsjednik Gazproma Aleksej Miller.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

15.52 sata – Ministri vanjskih poslova nordijskih, baltičkih i srednjoeuropskih zemalja počeli su sastanak u estonskom gradu Narvi kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi.

Ukrajinsko ministarstvo obrane danas je formalno otkazalo bilateralni sporazum o vojnoj obuci svojih snaga u Rusiji te svojih 26 vojnika, koji se trenutačno nalaze na obuci na ruskim vojnim akademijama, pozvalo da se vrate kućama.

15.26 sati – Ukrajinski 5 kanal TV izvijestio je da su pripadnici ruske Crnomorske flote potopili i treći brod na ulazu u jezero Donuzlav kako bi spriječili ukrajinske brodove da izađu na Crno more. Druga dva broda potopljena su za jučerašnje blokade.

Isti medij danas je prenio i svjedočenje pukovnika Mihaila Kovala kojeg su prije dva dana oteli ruski vojnici. Koval tvrdi kako su mu naredili da izađe iz svog automobila. Zatim su ga pretukli palicama i pustili na slobodu.

15.21 sat – Potvrđeno je da pripadnicima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS ) već drugi dan nije dozvoljen pristup na Krim. Dužnosnici OESS-a upozorili su na medijsku blokadu i cenzuru te ''premlaćivanja'' novinara koja se na poluotoku događaju posljednjih tjedana.

14.30 sati – Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović poslan je u Ukrajinu. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da se Rusija nada kako će Šimonović uvjeriti kijevske vlasti da istraže navode o snajperistima odgovornima za nekoliko smrti na ulicama glavnog grada Ukrajine tijekom prosvjeda. Sa Šimonovićem u Ukrajinu je stigao i zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson.

– Nadam se da će gospoda Šimonović i Eliasson moći potaknuti takvu istragu – rekao je Čurkin, prenosi Voice of Russia.

Navodno su, prema razgovoru estonskog ministra vanjskih poslova Urmasa Paeta s Catherine Ashton, visokom povjerenicom EU za vanjske poslove, koji je procurio u javnost, ukrajinski liječnici koji su pregledali tijela ubijenih utvrdili da je sve više dokaza kako iza snajperista nije bio Janukovič nego netko iz nove koalicije.

– Mislim da to moramo istražiti – odgovorila je Ashton Paetu, piše Voice of Russia.

14.20 sati – U Dublinu je u tijeku dvodnevni kongres Europske pučke stranke na kojemu, između ostalog, sudjeluje i predsjednik Tomislav Karamarko.

Karamarko je iskoristio priliku za susret s Vitalijem Kličkom, vođom oporbene ukrajinske stranke Udar.

13.40 sati – Viktor Janukovič doživio je srčani udar i nalazi se u bolnici u Moskvi – izvijestile su novine Moskovskij komsomoljec, a prenosi Daily Mail. Prema pisanju tih novina, Janukovičevo je stanje teško.

Putin je ovaj tjedan odbacio navode da je Janukovič umro od srčanog udara u ruskom gradu Rostovu na Doni. Rekao je da je Janukovič živ i zdrav te kako se susreo s njime prije nekoliko dana. Međutim, Janukovič nije viđen u javnosti od konferencije za novinare koju je održao prošlog petka.

12.40 satiRuski parlament danas je podržao inicijativu krimskih zakonodavaca za održavanje referenduma o odcjepljenju Krima i pripajanju Ruskoj Federaciji. Izaslanstvo krimskog parlamenta posjetilo je Moskvu, a reklo je da će se referendum održati 16. ožujka, prenosi CNN. Rusi će podršku dati čak i pod cijenu sankcija.

Poznati filmski redatelj Emir Kusturica u autorskom tekstu za Politiku napao je Hillary Clinton zbog usporedbe Putina s Adolfom Hitlerom.

– Nazvati Putina fašistom zbog intervencije u Ukrajini, a pri tome biti jedan od kreatora ratova u Rumunjskoj, Iraku, na Kosovu i Metohiji, u Afganistanu, Libiji, Osetiji, nije beznačajna stvar – napisao je Kusturica.

– Nema veze što su oni koje optužuješ izgubili 20 milijuna ljudi protiv Hitlera. Onda lijepo nazoveš baštinika te tradicije Hitlerom, a stvarnog fašista amnestiraš od krivnje. Istina nije "kul", ali što ćemo, i ako pristanemo na to, kako ćemo reagirati ako se uskoro pojavi teza, recimo, da je majmun nastao od čovjeka. Kako sada stvari stoje, nije nemoguće ni da se to dogodi – napisao je Kusturica.

Foto: BigPictures/PIXSELL

Foto: BigPictures/PIXSELL

12.20 sati – Reuters je objavio videoreportažu o petorici dobrovoljaca iz Srbije koji su se pridružili proruskim obrambenim snagama koje kontroliraju ceste prema Sevastopolju na Krimu. Srpski dobrovoljci nosili su znakovlje četničkog pokreta.

– Došao sam sa svojom braćom četnicima kako bih dao potporu ruskom narodu na Krimu – rekao je jedan od njih, Milutin Mališić.

Dodao je da su slavenski narodi, ako se ne drže zajedno, slabi, što odgovara Americi i katoličkoj Europi.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk na Twitteru je komentirao krizu u zemlji i odnose s Rusijom.

– Spremni smo ponovno izgraditi odnose s Ruskom Federacijom. Međutim, nikad nećemo biti podčinjeni Rusiji – objavio je Jacenjuk na Twitteru.

Trenutačno je na Krimu stacionirano oko 30.000 ruskih vojnika, izvijestila je ukrajinska granična služba, prenosi Kyiv Post. Direktor te službe, general-pukovnik Mihajlo Koval, danas je rekao da ne zna koliko je ukrajinskih vojnika na Krimu.

11 sati – Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbacio je mogućnost održavanja referenduma o odcjepljenju Krima i njegovo pripajanje Ruskoj Federaciji. Jacenjuk je referendum, koji je izglasao krimski parlament, nazvao nelegitimnom odlukom.

– Krim je bio, jest i bit će sastavni dio Ukrajine – rekao je Jacenjuk.

Sličnog je mišljenja i američki predsjednik Barack Obama.

– Svaka odluka o budućnosti Ukrajine mora uključivati legitimnu vladu Ukrajine – rekao je Obama.

Jacenjuk je u Bruxellesu rekao da se nada mirnom rješenju krize te kako će se Rusija povući.

>> Sletjeli u polje: Dojavili da je u avionu ukrajinskog premijera Jacenjuka terorist

– Pozivamo rusku vladu da povuče svoje snage u vojarne te da se drži svojih međunarodnih obveza. Ponovno bih napomenuo da je ovo odgovornost ruske vlade. Oni su ovo počeli. Oni ovo moraju i završiti – rekao je Jacenjuk.

8 sati – U telefonskom razgovoru Vladimira Putina i Obame ruski je predsjednik rekao da njihovi odnosi ne bi smjeli patiti zbog međunarodnih problema, dok je predsjednik SAD-a naglasio da ruske akcije na Krimu narušavaju ukrajinski suverenitet.

Interpol je potvrdio da je zaprimio zahtjev za uhićenje svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča zbog zloporabe vlasti i ubojstava. Ukrajinske vlasti žele da se izda takozvana "crvena tjeralica", odnosno zahtjev za uhićenje radi izručenja, koji se objavljuje u 190 zemalja.

>>Obama i Merkel Putinu: Rusija mora znati da ćemo sa sankcijama ići do kraja!

>> Putin: Odnosi SAD-a i Rusije ne smiju patiti zbog međunarodnih problema

>> State Department optužuje: Ovo je 10 Putinovih laži!

Komentara 227

BA
Banirat
12:52 07.03.2014.

Je li ovo po onoj srbskoj narodnoj poslovici - "Nas pet cetnika i Rusa trista milijona".

CA
campa
13:17 07.03.2014.

Ovo postaje sve ozbiljnije.Na krim su stigli Četnici koji će Rusima pomoći svojim iskustvom u Hrvatskoj i BIH.Koje bi to iskustvo bilo svima je jasno.Napadi na sela bez vojika,silovanja ,pljačke i palež a kasnije i bježanija.To se je događalo u Hrvatskoj devedesetih kad je embargom na oružje i oduzimanjem oružja TO Hrvatska bila razoružana.Dok su devedesetih na ove prostore stizali u opancima već su devedeset i četvrte opanke zamjenili patikama radi lakšeg bježanja.Samo što Rusi nisu Četnici oni neće pobječi.Neznam što bi onda trebali svojim iskustvom kad im se junaštvo krije samo u mitovima.

LO
lojtra1
11:54 07.03.2014.

Ovaj pak "tjera politiku" ko da je rođen na vlasti a isti je lopov kao i svi drugi. Prije svega bi trebalo ukrajinskom narodu omogućiti da sam izabere svoje omiljene lopove kako bi bar znali koji lopovi imaju legitimitet donostitiiti odluke u ime naroda i države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije