Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Ja sam najveći prerađivač smilja na svijetu'

Naslovnica
Foto: VL
20.11.2014.
u 00:01

Sretan Jukić bavi se branjem, otkupom i preradom smilja 18 godina

Imortelle, magri marjetica, cmilje, sinonimi su za smilje (Helichrysum italicum), samoniklu mediteransku biljku zlatnožutih cvjetova koja raste na sunčanim kamenjarima, padinama, pukotinama stijena. Cvijet smilja nazivaju besmrtnim, vječnim, riznicom ljekovitih tvari, spremnikom moćnog eteričnog ulja koji briše tragove vremena na licu. Još su stari Grci cijenili smilje kao odličan lijek za rane, zbog svoga jedinstvenog sastava djeluje regenerativno, obnavlja oštećena tkiva, ali i protuupalno, analgetično, anestetično i spazmolitično, pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora.

Tona cvijeća za litru ulja

Puno je antioksidansa, djeluje antidepresivno, pomaže kod ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, ožiljaka, strija, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti, štiti jetru, slezenu, djeluje kao diuretik, ublažava artritis... Eterično ulje smilja odavna se koristi u kozmetičkoj industriji jer djeluje protiv bora, revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu, a za jednu njegovu litru potrebno je destilirati čak tonu cvijeta.

Helichrysum Croatia (Hrvatsko smilje) Sretana Jukića u Hrastju Pleševičkom pokraj Jastrebarskog najveća je tvrtka za preradu smilja u ovom dijelu Europe, čini 75 posto hrvatske proizvodnje, što je čak 50 posto godišnje proizvodnje smilja u cijelom svijetu.

Kolika je zarada berača smilja i je li ta biljka, prema mišljenju Sretana Jukića, ugrožena pročitajte u izdanju Večernjeg lista od četvrtka

>> Zaustavite berače smilja ili ćemo ih mi zaustaviti

>> 'Zaustavite nekontrolirano i pohlepno branje smilja'

Foto: VLm

Komentara 2

MO
morlak
07:26 20.11.2014.

Iz ovoga što je objavljeno "on line" ne znamo kakva je politika ovog prerađivača prema sakupljačima koji mu donose najveći dio sirovine. Naime posvuda oko nas vrijednosti su porazbacane, samo ih treba pokupiti. Na ulicama su željezni poklopci šahtova, na krovovima su bakreni oluci, na grobljima brončani kipovi, u voćnjacima tone jabuka... Ništa drukčije nije niti sa smiljem i drugim ljekovitim biljkama. Regulativa postoji - no jeli ju moguće primijeniti. Netko tko okreće 75% prometa i u poslu je gotovo 20 godina sigurno može razlučiti što mu je netko donio sa svoje livade, a tko je doslovno počupao pola otoka. No tu počima sukob interesa: prijaviti počinitelja i ostati bez sirovine ili se praviti slijep. Jedan drugi prerađivač smilja prije nekoliko tjedana na televizije kaže da će ometanje nelegalnog prikupljanja dovesti do toga da će on morati otpustiti desetak zaposlenih. Mislim da je nešto tako mogao reći i svaki diler opijata kojemu policija ometa distribuciju. I tamo bi svi u mreži mogli ostati bez posla. Jedan otkupljivač sekundarnih sirovina na pitanje o ponudi nelegalno pribavljenih materijala kaže da mu je promet pao na trećinu otkako je postavio video nadzor nad otkupnim mjestom.

DU
Deleted user
22:21 19.11.2014.

Neki dan uhapsili ljude koji su pobrali svo smilje po Pagu. Može li se saznati postoji li uzgoj, zakonska regulacija branja samoniklog smilja ili je i tu sve ludo i divlje, pored silne regulacija svih i svakakvih gluposti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije