Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za spornim dokumentima

J. Kosor osnovala komisiju koja mora žurno naći topničke dnevnike

Jadranka Kosor
Saša Zinaja
Autori: Deana Knežević, Ivanka Toma
05.10.2009.
u 18:54

Od osoba kojima je J. Kosor povjerila rješavanje toga zadatka doznajemo da je osnovni problem što RH nije bila dovoljno uvjerljiva u tome da je učinila sve kako bi doista pronašla topničke dnevnike.

Međuresorska radna skupina koja bi napokon trebala riješiti problem topničkih dnevnika, a koju je naložila premijerka Jadranka Kosor, jučer se sastala. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz inzistira na dokumentima nastalim u vrijeme Oluje, pa se oni moraju pronaći i predati Haagu ili Vlada treba dokazati da ih više nema.

– Danas s radom počinje jučer osnovana operativna radna skupina kojoj je zadatak obaviti superviziju već provedene administrativne istrage – rekla je jučer premijerka Kosor. Istaknula je da ne zna ima li u arhivima MORH-a još neotkrivenih dokumenata.

Odgovor na to pitanje trebala bi dati radna skupina koja će tražiti izgubljenu dokumentaciju. Nova komisija stručnjaka iz MUP-a, MORH-a i tajnih službi ima zadatak žurno još jednom pretražiti arhive i obaviti temeljite razgovore sa svim sudionicima događaja o kojima svjedoče traženi dokumenti.

O rješavanju slučaja topničkih dnevnika ovisi ocjena glavnog haaškog tužitelja o (ne)suradnji Hrvatske s Haagom, a o njoj pak hoće li V. Britanija, Nizozemska, Belgija i Finska deblokirati pregovore u poglavlju o pravosuđu i ljudskim pravima. Od osoba kojima je J. Kosor povjerila rješavanje toga zadatka doznajemo da je osnovni problem što RH nije bila dovoljno uvjerljiva u tome da je učinila sve kako bi doista pronašla topničke dnevnike.

U Haagu su, kažu naši sugovornici, skeptični prema hrvatskim naporima i zbog sastava braniteljskog tima generala Gotovine u kojemu su bivši pripadnici MORH-a i tajnih službi.

Sumnja se da je Gotovinin tim već prije pročešljao arhive, a da se Vlada prema tome odnosila blagonaklono. Slikovito rečeno, Haagu nedostaje iskaz političke volje kakva je u slučaju Gotovina bila u rečenici Vladimira Šeksa: “Locirati, uhititi, izručiti!”. Švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist rekao je da se Brammertz izrazio mnogo pozitivnije o hrvatskoj potrazi za topničkim dnevnicima nego u prethodna dva puta.

Brammertz je bio zadovoljan sastankom s J. Kosor i članovima njezina kabineta. Sve se odvija u vrlo dobrom smjeru, zaključio je veleposlanik Švedske.

Ključne riječi

Komentara 73

SA
Santiago
19:09 05.10.2009.

Vjerujem da će sada Engleska,Švedska i Nizozemska biti sretne kada vide da vlada se trudi da nađe nešto što uopće niti ne postoji.Naravno možda se topnički dnevnici i pojave ali tada bi njihov autor bio Mesić koji je rušitelj svega Hrvatskoga.

SE
sejoman
19:26 05.10.2009.

maxlub Mislim da to ipak njegova zena krije od njega,nebi rekao da je on bas takav!!

MA
markovfr
19:15 05.10.2009.

Znam di su - ispod gričkog topa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije