Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

J. Kosor: Izjava slovenskog parlamenta je smiješna

Arbitraža obvezuje sve strane, a ovo je politička avantura Janšine administracije, kaže nezavisni Damir Kajin.
05. veljače 2013. u 12:43 19 komentara 12 prikaza
'14.06.2012., Zagreb - Jadranka Kosor izlazi iz svog saborskog ureda i krenula je prema sabornici. Sabor je danas vecinom izglasao da je smjenjuje s mjesta potredsjednika Hrvatskog Sabora. Photo: Zel
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izjavu slovenskog parlamenta da neće priznati odluku arbitražnog suda ako on ne presudi da Slovenija ima dodir s otvorenim morem treba isključivo gledati u kontekstu unutarnjopolitičkih odnosa u Republici Sloveniji, smatra saborska zastupnica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor.

– Gospodin Janša, i mnogi drugi, pokušavaju na leđima Hrvatske pojačati svoje pozicije unutar Slovenije jer je njihova politička sudbina u ovom trenutku neizvjesna. Gospodin Janša, pokušavajući svakodnevno popraviti svoj rejting, zapravo pogoršava odnose između dvije zemlje – rekla je J. Kosor.

Naglašava da je Slovenija potpisala hrvatski pristupni ugovor te da je tim potpisom potvrdila da je Hrvatska svoj posao završila i da 1. srpnja postaje članica EU.

– To je tada učinio kolega Pahor, ali on je to učinio uime Republike Slovenije – kaže J. Kosor i dodaje da je najbolji odgovor Janši anketa među slovenskim građanima u kojoj velika većina ispitanika podržava ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

– Izjava o arbitražnom sudu da, ako sud ne presudi onako kako oni očekuju, neće priznati odluku... pa to je naprosto nonsens, to je smiješno – izjavila je J. Kosor.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin također kaže da odluka arbitražnog suda obvezuje i Hrvatsku i Sloveniju.

– Arbitraža će razriješiti i pitanje, da li Ljubljanske banke, ne znam, ali granice na moru na način da ćemo mi, odnosno slovenski parlament te odluke morati poštovati – rekao je Kajin.

Izjavu slovenskog parlamenta smatra političkom avanturom Janšine administracije. 

>> Slovenski ministar Erjavec: Ovo je pobjeda struke nad politikom

– Očigledno pokušava nešto kapitalizirati prije lokalnih izbora, a sutradan će doći neka nova slovenska izvršna vlast koja će se ravnati prema kondicijama međunarodnog prava. Prema tome, nema govora da oni neće priznati razrješenje arbitražnog suda u slučaju granice na moru – zaključio je Kajin. 

>> Slovenski ministar Erjavec: Ovo je pobjeda struke nad politikom

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar CRACKER_JACK
  CRACKER_JACK:

  na memorandum slovenskog parlamenta, nitko nije lud se niti osvrtati, a kamoli da će se međ pomorsko pravo mijenjati radi 5 km pretenzija slovenaca i totalni politički autogol slovenaca !

 • Hajro:

  bravo gos. Kosor .

 • Avatar comparator
  comparator:

  Hrvatska ne smije u Evropu ovako komunistička i ovo kočenje je vjerojatno samo pokazatelj kako bi proveli ono obečano.