Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTOČKI PROIZVOD Na Brijunima dodijeljena priznanja

Izvrsnost i ekologija u teškim otočkim uvjetima

26.11.2008.
u 15:44

Težak život stanovnika otoka, uvjetovan lošom infrastrukturom, odavna je poznata stvar. Međutim, poznato je i da takvi uvjeti od otočana zahtijevaju mnogo snalažljivosti, odlučnosti i originalnosti.

Strogi kriteriji
Čini se da je toga svjesno i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, pa je prošle godine ustanovilo priznanje Hrvatski otočni proizvod, a u utorak na Brijunima dodijelilo priznanja za 18 otočnih proizvođača. Svaki od njih morao je ispuniti načelo izvrsnosti, ekološke prihvatljivosti i upotrebljivosti. Cilj priznanja zaštita je autohtonih otočnih proizvoda, poticanje proizvodnje i razvoj otoka.

Priznanja su dodijelili ministar Božidar Kalmeta i njegov pomoćnik Josip Borić. Među laureatima se našlo sedam proizvođača iz Primorsko-goranske županije, čiji proizvodi uistinu simboliziraju otoke i na dobrom su putu da postanu brand. Tri različita proizvođača s Krka predstavili su se žlahtinom, a jedan kozjim sirom, na Rabu se prave proizvodi od lavandina ulja i suhog cvijeta te slavna (i slasna) rapska torta, dok se Cres ponosi proizvodima od vune.

Kako do stroja?
Za vunene kapice i papuče zaslužna je Grupa za kvalitetniji život na otoku Cresu, čija nam je predsjednica Jasna Jakić rekla kako se Grupa koristi otpadnom vunom.

- Ostaci vune se ne iskorištavaju, pa samo onečišćuju okoliš. Problem nam je transport jer ne možemo na otok dovesti potreban stroj za preradu, rekla je. Inače se koriste tradicionalnim otočkim metodama prerade.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije