Naslovnica Vijesti Svijet

Izvršni odbor MMF-a predložio ukidanje dobne granice da bi Georgieva mogla biti potvrđena

Trenutno je bugarka Georgieva, koja je bila povjerenica Europske komisije, a od siječnja 2017. je druga najvažnija osoba Svjetske banke, jedini kandidat. Kandidacijsko razdoblje je otvoreno do 6. rujna.
21. kolovoza 2019. u 23:16 5 komentara 327 prikaza
Kristalina Georgieva
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Međunarodni monetarni fond je rekao u srijedu da je njegov izvršni odbor preporučio ukidanje dobne granice za čelno mjesta MMF-a, što je potrebno kako bi kandidatkinja EU-a Kristalina Georgieva bila potvrđena.

NEOČEKIVANO Amerikancima je Georgieva prihvatljiva dok je protiv Kine

MMF je rekao da je izvršni odbor od 24 člana predložio da promjenu potvrdi odbor guvernera MMF-a, koji čine predstavnici svih 189 država. Time bi se uskladila pravila MMF-a i Svjetske banke, koja nema propisan dobni limit za izvršne funkcije.

Prema trenutnim pravilima MMF-a izvršni direktori moraju imati manje od 65 godina kada preuzimaju dužnost te na funkciji mogu biti do sedamdesete godine. Georgieva, koja je uzela dopust na sadašnjoj poziciji izvršne direktorice Svjetske banke, je napunila 66 prošli tjedan.

Kristalina Georgieva Izabrana K. Georgieva Većina članica EU-a podržala Bugarku Georgievu za čelnicu MMF-a

Georgievu je nominirala Europska unija početkom kolovoza, kao kompromisnu kandidatkinju, nakon više krugova glasanja. Velika Britanija nije sudjelovala u nominacijskom procesu, a neki mediji su prenijeli da britanski premijer Boris Johnson traži američku podršku za čelno mjesto MMF-a, koje bi pripalo bivšem britanskom ministru financija Georgeu Osborneu.

MMF-om upravljaju Europljani od osnutka te institucije 1945. Trenutna direktorica MMF-a Christine Lagarde, bivša francuska ministrica financija, preuzet će položaj guvernerke Europske središnje banke u studenom.

Trenutno je bugarka Georgieva, koja je bila povjerenica Europske komisije, a od siječnja 2017. je druga najvažnija osoba Svjetske banke, jedini kandidat. Kandidacijsko razdoblje je otvoreno do 6. rujna.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • ObrenM:

  U cijelom svijetu ,vladajuci mjenjaju zakone po svojim interesima.Zakljucak-postenja u politici nema niti u tragovima.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  to je cura koja obećava...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  znači, nema zapreke da rothschildi i službeno preuzmu mmf? nema ti boljeg šefa od jedrog 100-godišnjaka. i u redu je. ionak se diže dobna granica za umirovljenje. uskoro ćemo i službeno imati 77 godina kad ćemo moći u starosnu. nema ... prikaži još!a invalidske prije 65-e. zato svi moramo u političare. truditi se da se poveća broj zastupnika u saboru, gradskim vijećima, općinskim i županijskim skupštinama. sve u svemu, barem pol milijuna političkih mjesta bi nas moglo čekati. financirat ćemo to rasprodajom. kad prodamo sve što je javno, povući ćemo se, priznati grešku, i maknuti se s javnog mjesta. dal sadašnji rade nešto drugačije?