Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izvještaj u UN-u: Srbija više ne surađuje s Haagom!

Posljednjih godinu i pol Srbija je propustila izvršiti uhidbene naloge Tribunala i transferirati troje optuženih u pritvor - upozorava Brammertz.
08. lipnja 2016. u 18:43 33 komentara 6310 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Srbija je nazadovala i više nema potpunu suradnju s Haaškim sudom, izjavili su predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz u svojim obraćanjima Vijeću sigurnosti UN-a danas u New Yorku. 

- Moj ured žali zbog toga što se Srbija okrenula od puta pune suradnje s Tribunalom. Kao što je izvijestio predsjednik, godinu i pol Srbija je propustila izvršiti uhidbene naloge Tribunala i transferirati troje optuženih u pritvor. Treba imati na umu da su u prošlosti uhidbeni nalozi u sličnim slučajevima nepoštivanja suda bili izvršavani od strane Srbije bez problema i bez značajnijih odgoda - rekao je Brammertz u svom obraćanju. 

Nikola Selaković (lijevo) Nikola Selaković: Srbija učinila sve za otvaranje Poglavlja 23 Nikola Selaković ULAZAK U EU Srbijanski ministar odgovorio Kovaču: Srbija je svoje fakultete završila još 1217. i 1804. Miro Kovač Ministar vanjskih poslova Kovač: Ispunjeni su naši zahtjevi i zato sada Srbija može nastaviti pregovore

Slučaj koji spominje odnosi se na troje srpskih radikala i bliskih suradnika Vojislava Šešelja koje Tribunal traži zbog optužbi da su prijetili, podmićivali i utjecali na dva svjedoka u slučaju protiv Šešelja. 

Haaški sud je još u siječnju 2015. naložio Srbiji da ih uhiti i prebaci u Haag, no Srbija je mjesecima odbijala uopće postupati po uhidbenim nalozima, da bi 18. svibnja ove godine sud u Beogradu donio odluku da ih neće izručiti Haagu. 

Današnje formalno obavještavanje Vijeća sigurnosti UN-a da Srbija ne surađuje u potpunosti s Tribunalom u Haagu može imati posljedice i na pregovore Srbije o članstvu u Europskoj uniji. Puna suradnja s Haagom je bila i ostaje jedan od glavnih uvjeta u tim pregovorima, a Hrvatska je također na tome inzistirala proteklih tjedana. 

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius danas je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a ovako sročio dio o nepotpunoj suradnji Srbije:

- Viši sud u Beogradu, suprotno svojim prethodnim odlukama, a na moje ogromno iznenađenje, potvrdio je da Srbija nije dužna surađivati s Međunarodnim sudom po pitanjima vezanim za nepoštivanje suda. To je vrlo uznemirujuće i nameće mi obavezu da izrazim svoju duboku zabrinutost. Smatram da ovaj događaj predstavlja ozbiljan korak unazad na polju suradnje s Međunarodnim sudom.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar SarmaKarma
  SarmaKarma:

  Koga vise zanimaju zalopojke tih beznacajnih idiota u sudskim odorama ?? Vise ni za sprdnju nisu zanimljivi !!

 • Tixon:

  Ratni zločini su jedna stvar i za njih treba hapsiti optužene u svim državama sveta.Uvrede i nepoštovanje suda je druga stvar i za to se ,u celom svetu plaćaju novčane kazne.Izručivanje haškom sudu za ove prekršaje ,ozbiljno zadire u suverenitet ... prikaži još! slobodnih i nezavisnih država i protiv toga sve države treba da dignu glas.

 • ćaćaća:

  sve velike veliksorpke ribe koje su završile u haagu su bolesne ili su umrle kako ne bi dočekale presudu..proečito je da se lažiraju smrti i da se ide na ruku srbiji kako bi se pravnim putem prikrila velikosropska agresija na ... prikaži još! bih i hrvatsku..a najveći apsurd je da se sudi šestorici hrvata za hb koja ne postoji a s druge strane ista ta međunarodna zajednica je legalizirala velikosrpsko osvajenje u bih tkz rs..prebolesno..