Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast i u 2014.

Izvezli smo oružja za 240 milijuna dolara: Najviše pištolje, jurišne puške i kacige

brod
01.02.2015.
u 14:05

Sagrađeno je i prodano nekoliko brodova u Bnagladeš, Grčku i Veliku Britaniju

Već nekoliko godina značajno raste izvoz naoružanja i vojne opreme iz Republike Hrvatske na svjetska tržišta. U 2013. godini Hrvatska je izvezla oružja i opreme za oko 200 milijuna američkih dolara. Prema neslužbenim no pouzdanim podacima koje posjeduje državna tvrtka za uvoz i izvoz oružja Agencija ALAN, u 2014. godini plasman takvih proizvoda u svijetu je u porastu daljnjih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pištolji za Ameriku

No, kako se podaci bilježe u kunama, na dan izvoza, riječ je o 1,5 milijardi kuna, koje su, pak, s obzirom na velik rast dolara, pa i eura, vrijedile više tijekom prošle godine no sada. Procjena je dakle da RH izvozi ovih roba u vrijednosti od oko 240 milijuna američkih dolara. Riječ je o poslovima koji su ugovoreni i realizirani, dakle i naplaćeni. Najveći je izvoznik i u 2014. bila karlovačka tvrtka HS Produkt, koja je izvezla 434.520 pištolja, i to najvećim dijelom na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Neke od značajnijih izvoznih destinacija za hrvatske tvrtke bile su prošle godine: Australija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irak, Italija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Litva, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Ruska Federacija, Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija, Slovenija, Španjolska, Sultanat Oman, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Najznačajniji izvozni proizvodi hrvatskih proizvođača su pištolj, jurišna puška, strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige i druga zaštitna oprema, snajperi, bacači granata i municija, brodovi vojne i policijske namjene te usluge obučavanja i održavanja borbenih sredstava. U 2014. su jače “potegli” i naši brodograditelji, koji su sagradili i prodali nekoliko takvih brodova za potrebe Bangladeša, Grčke i Velike Britanije, točnije Gibraltara.

Tamo je potkraj listopada otplovio aluminijski patrolni brod građen za Royal Gibraltar Police. Sagradilo ga je Tehnomont brodogradilište iz Pule, u kojem nalašavaju da je ovaj ugovor Tehnomont dobio u oštroj konkurenciji s pet najboljih europskih brodogradilišta. Brod je građen prema projektu CAMARC DESIGN iz Škotske.

Tri milijuna eura

Pokreću ga dva Caterpillar motora snage 1193 kW, dužina broda je 25,1 m, širina 6 m, gaz 1,6 m, a razvija brzinu od 30 čv. Brod je nazvan „Sir Adrian Jones“, plovit će pod gibraltarskom zastavom, a namijenjen je nadzoru gibraltarskog tjesnaca. Cijena mu je oko tri milijuna eura.Dobar posao obavio je i zagrebačko-korčulanski Montmontaža Greben, koji je u Grčku, za potrebe Obalne straže Helenske Republike, u 2014. završio patrolni brod POB24G-1 kao prvi u seriji od ukupno šest brodova ugovorenih s Ministarstvom egejskog mora Republike Grčke. Brod je dužine 24,76 m, širine 6,44 m, gaza od 1,6 m, brzine 30 čvorova i posjeduje dva motora po 1193 kW, a predviđen je za posadu od 7 članova. Vrijednost broda je 2,3 m eura. Najznačajniji proizvođači i izvoznici naoružanja i vojne opreme uz HS Produkt u 2014. bili su: DOK-ING, Šestan-Busch, Agencija ALAN, Kroko International, Atir, Tehnomont, Montmontaža Greben, Viktor Lenac i M Adler D.

>> Hrvatska prodala oružja i vojne opreme za 200 milijuna dolara

>> Hrvatski vojnik: Kupujmo domaće zaživjelo u HV-u

Komentara 28

DU
Deleted user
14:46 01.02.2015.

Najbolje oružje je ono koje nosi najveću proviziju! - tako razmišljaju "naši" logističari odnosno pitajte tko je upropastio golem izvozni potencijal tenka Degman. Prvo što pitaju strani potencijalni kupci - da li je HV opremljena s tim modelom i to se smatra referencom bez premca za kasniji izvoz. Ne, naši nisu prstom mrdnuli da se HV osuvremeni i da se tenk kasnije izvozi, zahvaljujući tom potezu. Jerbo nije bilo pinke! Ne zanima njih izvoz nego "di san ja tute?"...

DU
Deleted user
14:47 01.02.2015.

vrhunski pistolj hs xdm imam 2 komada 9. mm. i 45 acp. predobri. imao sam glock dugo godina ali xdm puno bolji. Barem meni.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
14:25 01.02.2015.

Svaka čast, i mi napokon imamo nešto na čega možemo biti ponosni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije