Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Made in Croatia

Hrvatski vojnik: Kupujmo domaće zaživjelo u HV-u

Hrvatski vojnik
Foto: PIXSELL
1/3
21.01.2015.
u 19:19

Naši su vojnici opremljeni 100 posto domaćom vojnom opremom. Od čarapa do pušaka, sve je proizvedeno u Hrvatskoj

Kad je prije nekoliko dana načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić izjavio da su hrvatski vojnici opremljeni 100 posto domaćom vojnom opremom i naoružanjem, sličilo je to na frazu. Vojnici vole tzv. velike riječi, no Lovrić je bio potpuno u pravu. U MORH su na potpisivanje godišnjeg ugovora o nabavi vojne opreme došli predstavnici 22 domaće tvrtke. Ukupna ugovorena vrijednost tih poslova iznosila je 50 milijuna kuna. Nije to velika svota, no dovoljna da tim, većinom manjim i srednje velikim tvrtkama omogući jedan dio sigurnih poslova koji će im poslužiti da prežive 2015. Pogotovu što će MORH, kako je najavio ministar obrane Ante Kotromanović, ove godine organizirati još jednu nabavu. Nekima od tih tvrtki posao s Hrvatskom vojskom čini tek pokoji postotak ukupnih prihoda, nekima i trećinu, no nije to najvažnije. Poduzetnici vole raditi s vojskom jer time njihovi proizvodi stječu referencije. Nitko u svijetu, naime, neće kupiti proizvod koji prethodno nije naručila i isprobala domaća vojska. Zato je primarno ugovoriti posao, makar za male količine proizvoda, s MORH-om. Primjerice, nekoliko stotina jurišnih pušaka VHS 2, unaprijeđenu inačicu jurišne puške karlovačkog HS Produkta, godinu su dana testirali hrvatski vojnici, pokrenuta je serijska proizvodnja, što je vodilo potpisivanju prvog velikog posla izvoza – proizvodnji 10.000 komada pušaka za iračku vojsku.

Kako naši vojnici sudjeluju i u vojnim misijama po svijetu, a RH je članica NATO-a, sve to otvara vrata našim poduzetnicima. Njih ne treba uvjeravati da je izvoz primaran jer u njemu su se najveći hrvatski vojni proizvođači, poput HS Produkta i proizvođača kaciga “Šestan Buscha” već dokazali. Ovi “velikani”, uz zagrebački DOK-ING, proizvođača strojeva za razminiranje, čine oko 70 posto vojnog izvoza RH, koji se kreće na oko nemalih 200 milijuna američkih dolara godišnje. Ono potpisivanje ugovora o nabavi vojne opreme stoga je važnije za manje proizvođače koji se još s mukom probijaju. – Odlazimo već 20 godina na velike svjetske sajmove, tamo su svi iz “branše” i moraš se pojaviti, no nije nam još uspjelo dogovoriti veliki posao, dobivamo manje isplative – tvrdi jedan od domaćih proizvođača. Teško se probiti i dobiti proizvodnju desetaka tisuća uniformi, ranaca, jakni, kapa, to dobivaju veći svjetski proizvođači. Naši, međutim, i stoga što su mali i prilagodljivi, “uskaču” i uspijevaju proizvoditi ono što velikima nije moguće – male, specijalističke serije opreme za, primjerice, padobranske ili specijalne jedinice. Našim tvrtkama nije problem proizvesti nekoliko stotina jakni, tisuću hlača u plavoj, mornaričkoj varijanti. Za male proizvođače važno je pronaći i takvu nišu koja drži glavu nad vodom. Stoga su se udružili i u zajednicu ponuditelja pa dijele poslove, ali i rizik. Nastupaju kao klaster pa, kada nude uniforme, nastupaju kao zajednica 7 tvrtki. Dobiju li neki veći posao, u trenutku povećaju kapacitete, a kada veći posao dovrše, opet smanje “kapacitete” na održivu razinu. Upravo je ta fleksibilnost prednost naših proizvođača. Kao i sklonost Ministarstva obrane da svu opremu naručuje primarno od hrvatskih proizvođača.

SVEČANA ODORA - Varteksove svečane uniforme, URIHO proizvodi opasače

Svečane uniforme proizvodi varaždinski Varteks. Nekadašnji je tekstilni div u predstečajnoj nagodbi. Podaci za 2013. kažu da 1737 zaposlenih ostvaruje 370 mil. kn prihoda. Za 2015. ugovorena je proizvodnja 3000 komada službenih i svečanih uniformi. Valja spomenuti i URIHO, tvrtku osnovanu radi zaštite osoba s invaliditetom, koji je za 2015. ugovorio posao proizvodnje 4000 remena i opasača za HV. U tvrtki radi 500 radnika, većinom invalida, prihoduju 91 mil. kn, od čega iz posla za državu oko 11 mil. kuna, po podacima za 2013.

KAPE, OZNAKE

Mala zagrebačka tvrtka Jaquard nezaobilazna je jer je specijalizirana za proizvodnju i strojno vezenje i tkanje vojnih, policijskih i ostalih oznaka, grbova, svečanih zastava. Tvrtka ima 20 zaposlenika i oko 4 milijuna kuna prihoda (613.000 kn s državom). Zagrebački Šešir održava tradiciju iz 1866., a sada su pretežno orijentirani na proizvodnju službenih kapa. U 2015. ugovorili su proizvodnju 9000 kapa i šešira za HV.

BORBENA ODORA - 7 proizvođača u 2015. proizvodi 6.000 kompleta uniformi

Borbene su odore vrlo kompleksan proizvod pa u organizaciji, u kojoj je nositelj ugovora KROKO, nastupaju još Čateks, Odjeća, Varteks, Hemco, Krojostil i Šešir. KROKO je 2013. u poslu s državom uprihodio 21 milijun kuna. U 2015. nositelj je posla za proizvodnju 6000 kompleta uniformi, što podrazumijeva hlače, košulje, jakne, kape i šešire. Čakovečki Čateks proizvodi specijalne tkanine za uniforme, u 2013. od toga je uprihodio oko 2 mil. kn, dok je ukupan prihod tvrtke sa 343 zaposlenih 69 mil. kn.

KACIGE - Koriste ih vojske i policije 40-ak zemalja svijeta

U malom međimurskom mjestu Prelogu svjetski je poznati proizvođač protubalističkih kompozitnih kaciga, koje su na najvišoj tehnološkoj razini, pa deseci tisuća kaciga godišnje odlaze iz tvrtke Šestan Busch u 40-ak država svijeta. Prihod tvrtke (2013.) bio je 61 mil. kn, ima 45 zaposlenih, a u RH su prodali proizvoda za 1,9 milijuna kuna. Ove su kacige osobite jer pružaju visoku balističku zaštitu V50, za brzinu zrna od 700 metara u sekundi.

SUHI OBROCI, JAKNE - Podravka voli što je reklamiraju hrvatski vojnici u misijama u svijetu

U ugovaranju poslova s MORH-om sudjeluje još jedan gigant, ovaj put prehrambene industrije, koprivnička Podravka. Za 2015. ugovorena je proizvodnja 11.000 cjelodnevnih suhih obroka. Veličina posla ovdje Podravki nije toliko važna, koliko referencija za izvoz, s obzirom na to da hrvatski vojnici u misijama u svijetu ovako “reklamiraju” i naše suhe obroke. Krojostil iz zagorskog Jakovlja zanimljiv je jer malo je tvrtki koje mogu proizvesti male serije od 100 jakni, koliko ih je MORH ugovorio za 2015.

KOMBINEZONI, VESTE - U Slavoniji se proizvode specijalni kombinezoni i veste u Hemcu i MAKO-u

Letačke i radne kombinezone za potrebe hrvatskih vojnika proizvodi đakovački Hemco, a za 2015. ugovorili su proizvodnju 800 komada. Specijalizirani su za proizvodnju odjeće za rad, odjeću visoke vidljivosti, vatrogasnu odjeću i odjeću za oborine. U 2013. uprihodili su više od 40 mil. kn, zapošljavaju 114 osoba, a 13,4 milijuna kuna poslova ostvarili su s državom. Osječki MAKO ugovorio je proizvodnju 2000 vojničkih i časničkih vesti. Tvrtka, zanimljivo, proizvodi i znamenite šokačke rekle.

ČARAPE, RUBLJE - Tradicionalni hrvatski proizvođači , zagrebački Jadran i omiški Galeb

Ove godine Hrvatska će vojska nabaviti od poznate zagrebačke tvornice čarapa Jadran 35.000 pari čarapa za “posebne namjene”. U 2013. prihod tvrtke iznosio je 56 milijuna kuna, tvornica zapošljava 224 radnika, a iz državnog proračuna Jadranu je isplaćeno 4,8 milijuna kuna. Poznati omiški Galeb ugovorio je proizvodnju 13.000 kompleta donjeg rublja. Galeb ima 60 mil. kn prihoda i 324 zaposlenika, a s državom je realizirao 24,12 mil.

ČIZME I DRUGA OBUĆA - Jelen, Inkop i Borovo rade 10.500 pari obuće za HV

Čak se u tri tvrtke u RH – Jelen Proffesional iz Čakovca, INKOP iz Poznanovca i Borovo iz Vukovara – proizvode vojne čizme i druga obuća. Ove godine MORH potpisuje nabavu 10.500 pari obuće. U Inkopu se proizvode i kožnati remeni za uniforme, a Jelenu je posao s vojskom donio u 2013. gotovo trećinu prihoda (oko 6 mil. kn). Borovo je iste godine dogovorilo prodaju obuće vojsci i policiji za 11,8 milijuna kuna.

PUŠKA I PIŠTOLJI - HS Produkt jedan je od najvećih svjetskih proizvođača pištolja

Najveći vojni proizvođač u Hrvatskoj, karlovački HS Produkt naoružava hrvatske vojnike i policajce još od Domovinskog rata. Počeli su kao IM-Metal u malom pogonu u Ozlju, tik uz granicu sa Slovenijom, gdje su uporni osnivački tvrtke, inženjeri Ivan Žabčić i Marko Vuković počeli proizvoditi prve hrvatske samokrese (PHS). Potom model 95, a onda su s HS 2000 napravili svjetski uspjeh. Nakon odluke da prijeđu na proizvodnju polimernih pištolja postali su prvi ili drugi najveći proizvođač pištolja u svijetu. Prije desetak godina američki Springfield Armory dodaje svoj brend na kvalitetni hrvatski pištolj (i naziva ga XD) i otad je HS Produkt u SAD-u prodao milijune pištolja. Prihod tvrtke 2013. bio je 609 mil. kn, imaju 1500 zaposlenih, a u RH su prodali oružja za 17,2 mil. kn. Pištolje kupuje sve veći broj kupaca i u desecima drugih država svijeta, a u Hrvatskoj, naravno, HS 2000 službeni je pištolj vojske i policije. Jednako kao i jurišna puška VHS kojom je naoružano već 7000 hrvatskih vojnika. U prvom kvartalu 2015. u Irak odlazi prva pošiljka od 10.000 pušaka nove inačice VHS 2.

>> HV nabavlja 20.000 novih pušaka, ugovor vrijedan 50 milijuna kuna

>> Uz više novca za vojsku, iz krize bismo izašli brže

>> Tri Audija A6 Vlada će ustupiti MORH-u

Komentara 8

TR
Trnjanec
19:41 21.01.2015.

Super, opremili ste 10.000 ljudi. A kada (ne ako, već kada) dođe do rata, kako ćete opremiti još 200.000, budući da nema nikakve rezerve odjeće i obuće, a kamoli naoružanja?

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:13 21.01.2015.

Kako je s avijacijom i mornaricom? Je li i tu gdje treba malo tehnologije osim carapa i cizama, sve Hrvatske proizvodnje? Nekad je bivsa SFRJ proizvodila avione (Soko Mostar), raketne topovnjace (Kraljevica) i podmornice (Split). Danas od takvih proizvoda Hrvatskaa nema nista, a to je ono cime se dobija rat, a ne samo carape i cizme. Daleko smo mi od toga da bi bili sami sebi dovoljni u opremanju vojske za to je potrebna visoka tehnologija koju mi jednostavno nemamo a ono sto smo nekad imali smo unistili.

DU
Deleted user
20:38 21.01.2015.

Bolje bi zvucilo da 100% vojnika je opremljeno sa produktom "napravljeno" u Hrvatskoj. 10.000 vojnika izgleda mali broj sa obzirom na istocne susjede a mozda I juzne? Hrvatska mora imati snagu da se obrani od agresjie jer ovisnost od drugih,ih, mislim da nije 100% zagarantirano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije