Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izvanredne mjere obrane od poplave na Plitvici i Bednji

Dvorišta i podrumi zbog "oborinskih i zaobalnih voda" potopljena su diljem obje županije
13. rujna 2014. u 10:13 3 komentara 2238 prikaza
poplava
Foto: Arhivska fotografija

Brojna dvorišta i podrumi diljem Varaždinske i Međimurske županije doslovno plivaju nakon višednevnih kiše. U Varaždinskoj županiji zbog vode na kolniku zatvorene su prometnice Jalžabet - Šemovec, Zamlaka - Novakovec, Poljana Biškupečka - Beretinec, Kelemen - Melinec, Jalševec - Poljana Donja i Lipovnik - Donja Voća. U Jalkovcu, prigradskom naselju Varaždina, izlila se rječica Plitvica te poplavila - Plitvičku ulicu! U samom pak je Varaždinu, već po običaju, zatvoren podvožnjak ispod pruge u Koprivničkoj ulici, u kojem se skupilo podosta vode jer njegova odvodnja još nije kvalitetno izvedena. Zbog njegova zatvaranja, a riječ je u naravi o Podravskoj magistrali, Varaždinci su se jutros pitali zašto je grad baroka pun kamiona, koji su tražili obilazne pravce. Zbog visoke Plitvice izlijevao se i kanal kod Novakovca te poplavio Vinogradsku i dio Varaždinske ulice.

Izlila se i rijeka Bednja, u srednjem toku između Ivanca i Novog Marofa, tj. kod Stažnjevca, Salinovca, Željeznice, Margečana i Završja - uglavnom po poljima i livadama.

- Na širem području županije došlo je do plavljenja dvorišta i objekata od oborinskih voda koje kanalizacija nije mogla progutati - javio je u svom jutarnjem izvješću županijski centar 112.

Naknadno je zatvorena nerazvrstana cesta između Sudovčine i Vrbanovca, kao i dionica od Hrastovljana prema Martijancu. Riječ je o donjem toku Plitvice, prije utoka u Dravu, gdje uvijek stvara probleme. I za Plitvicu i Bednju proglašeno je stanje izvanrednih mjera obrane od poplave kaže Lazar, dok za Dravu još nisu izrečene mjere.

No i on i njegovi međimurski kolege kažu da bi mogle biti izrečene mjere za Dravu, kao i Muru.

poplave Sve spremno za evakuaciju Val prolazi Karlovac! 'Ovo je na granici fenomena. Istovremeno će se spojiti vodni valovi Kupe i Save' poplava Jalkovec KOPRIVNICA Skrenuli potok da ne poplavi grad, voda prodrla u gimnaziju i policiju

- Vidjet ćemo s kontrolnim centrom HEP-a kakav je protok i vodostaj - kaže voditelj županijskog centra 112 Zdravko Lazar, a i u Čakovcu su za Večernji list potvrdili kako prate stanje Drave. U 9 sati je, dodaju, doneseno rješenje o redovnoj obrani od poplava na Muri, kada je vodostaj prešao razinu od 362 centimetara na vodomjeru u Murskom Središću te "ima tendenciju daljnjeg porasta".

Čakovečki 112 prima brojne poziva građana u pomoć na poplavljena dvorišta, podrume, stambene prostore te na prometnice, kaže njegov pročelnik Ladislav Söke. Zatvorene su ceste Mali Mihaljevec - Brezje, Pribislavec - Belica, Krištanovec - Gornji Kraljevec i Vratišinec Štrukovec te na kanalu Trnava važe redovne mjere obrane od poplava, kaže Söke te dodaje da raste i Drava te se očekuje uvođenje mjere obrane od poplava. U protekla 24 sata, javila je klimatološka stanica Nedelišće, palo je 30 litara kiše na metar četvorni, a u dva dana ukupno 65 litara. Diljem cijele županije doslovno se "pliva", od Murskog Središća, gdje ih muče odvodni kanali i poplavljena dvorišta, a od Mure tek strepe, pa sve do suprotnog kraja Međimurja, Kotoribe, iz koje su nam mještani javili kako su im puni podrumi i vrtovi vode.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Ivan Štorga:

    Regulacija voda je skupa i vrlo skupa, jer se mjere poduzimaju kada voda dođe "do grla". Od osamostaljenja nigdje (u Hrvatskoj) nije provedena sustavna odvodnja, jer su i državni i lokalni političari okrenuti sami sebi i postoje zbog sebe i ... prikaži još! uskog kruga rodbine, prijatelja i poslušnika. Izgradnja objekata protiv poplava najlakša je i najjeftinija u vrijeme najvećih suša kojih je bilo u više posljednjih godina.

  • vulica:

    Balkanezeri, ovo nije sjeverozapadna nego sjeverna Hrvatska.