Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srčani udar

Izravna veza sa Zagrebom spasila živote stotinu Međimuraca

'za gradsku 17.09.2009. ugledni kardiolog prof. dr. mijo bergovec odrzao je danas u zavodu za javno zdravstvo dr. andrija stampar predavanje zasto je pusenje bolest ? Photo: Miso Lisanin/Vecernji list
'Miso Lisanin/Vecernji list'
13.01.2011.
u 12:12

Internistica Milica Gabor kaže da broj oboljelih od bolesti srca i krvnih žila u Međimurju raste iz godine u godinu, ali u padu je broj smrtnih slučajeva

- Nema govora o ukidanju ovakvog načina pomoći građanima koji dožive teški srčani udar. U pet godina suradnje s čakovečkom bolnicom i Domom zdravlja pomogli smo 450 pacijenata i spasili velik broj, možda i stotinu života. Smanjen je i postotak invalidnosti jer su se pacijenti nakon liječenja vratili doma svojim obiteljima i velikim dijelom vratili se poslu kojim su se bavili. Ukidanje projekta bilo bi protivno zdravlju i suvremenom načinu liječenja! - kaže predstojnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila Interne klinike Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Mijo Bergovec.

Opovrgnuo je tako glasine da se ukida projekt teledirigirane medicine koji je izvrsno profunkcionirao u Međimurskoj županiji, pa ga kao primjer ističu i u Zagrebu, čak i u susjednim zemljama.

- Imali smo u Zagrebu savjetovanje o telekardiologogiji liječnika zemalja članica NATO-a, na kojem su se Mađari zanimali za ovaj naš projekt - ističe prof.dr.sc. Bergovec.

Taj rođeni Međimurac koji živi i radi u Zagrebu jedan je od najzaslužnijih za povezivanje čakovečkih zdravstvenih ustanova s KB Dubrava. Pojednostavljeno rečeno, pacijent koji osjeti jaku bol u prsima zove hitnu pomoć koja dolazi u kuću i šalje telemetrijski elektrokardiogram u čakovečku bolnicu. Tamo se provjerava je li pacijent već imao problema sa srcem ili mu je ono neoštećeno. Konzultiraju se liječnici u KB Dubrava i na njihov zahtjev i dozvolu pacijent se iz kuće vozi izravno u Zagreb, bez potrebe da prvo dolazi u Čakovec. Nakon suvremenog načina liječenja otvaranjem krvne žile zahvaćene infarktom, vraća se u čakovečku bolnicu. Zahvaljujući telemedicinskim metodama i komunikacijskim sustavima pacijent je cijelo vrijeme pod nadzorom liječnika.

Internistica Milica Gabor kaže da broj oboljelih od bolesti srca i krvnih žila u Međimurju, za razliku od europskih zemalja, raste iz godine u godinu, ali u padu je broj smrtnih slučajeva.

- Prije deset godina smrtnost je bila 10,2 posto, a prošle godine 5,3 posto - kaže M. Gabor iz Županijske bolnice Čakovec.

Srčanom udaru vode visoki tlak, pušenje, šećerna bolest i obiteljska anamneza.

Mijo Bergovec rođen je u 1945. godine u Hodošanu. Osnovnu je školu pohađao u rodnom Hodošanu i u Čakovcu, nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a Medicinski fakultet upisao je 1970. godine. Jedan je od vodećih stručnjaka za bolesti srca i krvnih žila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije