Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer najavio 'novo doba' u odnosima s Afrikom

 Benjamin Netanyahu, izraelski premijer u Ugandi
Foto: Reuters
1/6
05.07.2016.
u 07:17

Sedmorica visokih dužnosnika razgovarali su o terorizmu na summitu koji je organiziran u rezidenciji ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija u Entebbeu, nakon što je izraelski premijer obilježio 40. obljetnicu otmice zrakoplova koji je za cilj imao Izrael, a koja je završila akcijom izraelskih snaga i spašavanjem više od 100 talaca u zračnoj luci Entebbea 1976.

Šest afričkih zemalja obvezalo se surađivati s Izraelom u borbi protiv međunarodnog terorizma, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na početku svoje četverodnevne afričke turneje, objavio 'novo doba' u odnosima s Afrikom.  

"Terorizam nastavlja biti prijetnja svijetu...Trebamo daljnju regionalnu i međunarodnu suradnju" protiv njega, kazali su Netanyahu i predsjednici Ugande, Kenije, Zambije, Južnog Sudana, Ruande te premijer Etiopije u zajedničkom priopćenju koje je prenijela ugandska državna televizija UBC.

Sedmorica visokih dužnosnika razgovarali su o terorizmu na summitu koji je organiziran u rezidenciji ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija u Entebbeu, nakon što je izraelski premijer obilježio 40. obljetnicu otmice zrakoplova koji je za cilj imao Izrael, a koja je završila akcijom izraelskih snaga i spašavanjem više od 100 talaca u zračnoj luci Entebbea 1976. 

"Ništa ne opravdava terorizam", kazao je Netanyahu po dolasku na aerodrom gdje je položio vijenac na spomen obilježje kojim se komemorira akcija u kojoj je sudjelovao te izgubio život brat izraelskog premijera Yoni Netanyahu. Zrakoplov Air Francea s 248 putnika na letu iz Tel Aviva u Pariz oteli su 27. lipnja 1976. palestinski i njemački militanti i prisilili ga da sleti u Ugandu. Tjedan dana kasnije brat izraelskog premijera predvodio je izraelske snage u napadu koji je imao za cilj oslobađanje talaca. U akciji je poginulo 30 ljudi, među njima i ugandski vojnici koji su pomagali otmičarima.

U govoru u zračnoj luci Netanyahu je najavio "novo doba" u odnosima s Afrikom istaknuvši: "Izrael se vraća u Afriku". Afrički odnosi s Izraelom trpili su pod pritiskom arapskih saveznika te zbog izraelskih sigurnosnih veza u vrijeme aparthejda u Južnoj Africi.

"Afrika nije surađivala s Izraelom i Izrael nije surađivao s Afrikom. Odnosi između Afrike, Ugande i Izraela danas su rođeni", istaknuo je Netanyahu, prvi izraelski premijer koji posjećuje subsaharsku Afriku u posljednja tri desetljaća.  
Ugandski predsjednik Museveni pozvao je pak izraelske tvrtke na ulaganja u Afriku: "Trgovina između Izraela, Afrike i trećih zemalja na korist je svima", kazao je. 

Po Netanyahuovim riječima, Izrael vidi mogućnosti u suradnji s Afrikom: "Mislim da ćemo biti odlični partneri", istaknuo je izraelski premijer dodavši da u Izraelu ima dosta afričkih migranata u potrazi za poslom.

Netanyahu je poslije Ugande otišao u Keniju, nakon koje će posjetiti Ruandu i Etiopiju. Na afričkoj turneji prati ga 80 poslovnih čelnika iz 50 izraelskih tvrtki koji će nastojati ostvariti jače trgovinske i gospodarske veze.

Posjet je dio izraelskih nastojanja da potakne odnose s crnim kontinentom u području investicija, što bi moglo ojačati i političke veze.  

>>  Erdoğan razbija izolaciju i miri Tursku s Izraelom i Rusijom

Komentara 11

DU
Deleted user
08:40 05.07.2016.

Jel to onaj izrael u kojem živi osoba Efraima Zuroffa koja je izrijekom negirala genocid u Srebrenici? Što je još gore ta osoba je na čelu onog centra Sajmona vizentala.

Avatar Abcd....
Abcd....
10:22 05.07.2016.

Rezim iz tel aviva o terorizmu je isto kao al capone protiv mafije.

BU
Bulaba
08:11 05.07.2016.

Izrael, to je ona antifašistička država čiji je ministar unutarnjih poslova Eli Yishai prije koju godinu izjavio da Izrael pripada bijelim ljudima i da su protiv infiltratora sva sredstva dopuštena? Antifašisti ko i ovi naši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije