Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA RASPRAVLJALA DO JUTRA

Izraelci nastavljaju sa štrajkom, Netanyahu prekida reformu pravosuđa? Na rubu smo građanskog rata

Protests against Israel's judicial overhaul and dismissing the defense minister, in Tel Aviv
Foto: NIR ELIAS/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.03.2023.
u 08:57

Netanyahu je u nedjelju smijenio svog ministra obrane Yoava Galanta, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti, što je izazvalo masovne ulične prosvjede.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je u ponedjeljak vladu da zaustavi spornu reformu pravosuđa, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio svog ministra obrane jer se protivio tom koraku, što je izazvalo masovne ulične prosvjede. "Radi jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti, pozivam vas da odmah prekinete zakonodavni proces", poručio je na Herzog na twitteru. Netanyahuova vlada sazvala je hitan sastanak jučer navečer kako bi raspravila o ovom pitanju, a izvori navode kako bi reforma pravosuđa mogla biti prekinuta. 

Netanyahu je u nedjelju smijenio svog ministra obrane Yoava Galanta, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti. "Premijer Benjamin Netanyahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra obrane Yoava Gallanta", kratko je u nedjelju priopćio premijerov ured.

Velike mase ljudi preplavile su ulice Tel Aviva kasno navečer u nedjelju, a prosvjednici su blokirali ulice i mostove te uzvikivali ''demokracija''. Nekoliko požara izbilo je na potezu najveće autoceste u Tel Avivu, a prosvjed građana smirio se tek oko 2 sata u noći. Policija je okupljene pokušala rastjerati, i to vodenim topovima, prenosi CNN

U Jeruzalemu su bijesni prosvjednici navodno probili blokadu ceste u blizini Netanyahuove rezidencije, iako nije bilo jasno je li 73-godišnji premijer kod kuće. Izraelska vlada raspravlja o zamrzavanju svoje sporne planirane pravosudne reforme nakon što su izbili masovni prosvjedi u nedjelju navečer, izvijestio je Jerusalem Post u ponedjeljak ujutro. S obzirom na situaciju Netanyahu je sazvao hitan sastanak. Prema Jerusalem Postu, razgovori koji su počeli u nedjelju navečer nastavili su se do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak. Čelnici izraelske krajnje desne koalicijske vlade trebali bi se sastati u uredu premijera u ponedjeljak, izvijestio je novinski portal ynet. Izvor u Likudu rekao je Reutersu da će Netanyahu vjerojatno zaustaviti reformu.

Prosvjednici su sinoć potaknuli i brojne političare da javno iznesu svoje stajalište oko pravosuđe reforma, a osim Herzoga javilo se i još troje drugih ministara iz Netanyahuove stranke i pozvalo premijera na prekid provedbe te sporne reforme. Ministar gospodarstva Nir Barkat predložio je Netanyahuu da ''stane i razmisli'' o cijelom planu, upozoravajući kako je on cijelu zemlju doveo na rub civilnog rata. ''Ova reforma je nužna i mi ćemo je provesti - ali ne pod cijenu građanskog rata'', poručio je. 

Javio se i bivši izraelski premijer, Yair Lapid, navodeći kako je smjena Gallanta ''novo dno dna''. Napisao je na Twitteru kako ''Netanyahu možda može smijeniti ministre, ali ne može smijeniti građane Izraela koji se suprotstavljaju ludilu ove koalicije''. ''Premijer Izraela je opasnost za sigurnost Izraela''. Podršku je pružio i generalni konzul u New Yorku, Asaf Zamir, koji je podnio ostavku kao odgovor na smjenu Gallanta, a u svom pismu ostavke potez Netanyahua nazvao je ''opasnom odlukom'' te dodao kako je ''postao izrazito zabrinut oko politika nove vlade, što se specifično odnosi na novu reformu pravosuđa''. I izraelska sveučilišta odlučila su štrajkati ovog ponedjeljka, najavili su.

Galant, pripadnik iste desne stranke Likuda, kao i Netanyahu, u svom je govoru u subotu navečer rekao da bi nastavak podjela u javnosti u vezi s tom temom bio "prava prijetnja za izraelsku sigurnost". Prosvjedi se održavaju svakog tjedna otkad je u siječnju vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najdesnijih u povijesti Izraela, predložila nacrt reforme koji je podijelio zemlju. Potaknuvši zabrinutost u zemlji i u inozemstvu, reforma treba povećati utjecaj zastupnika na sudove. Njezini kritičari ističu da ugrožava demokratska načela izraelske države. Netanyahu i njegovi saveznici, krajnje desne i ultraortodoksne stranke, ocjenjuju da je planirana reforma nužna kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između zastupnika i Vrhovnog suda koji smatraju politiziranim.

Komentara 4

CH
Changi
10:18 27.03.2023.

What's up Izrael? U Milićevoj seriji odličnih dokumentaraca sve fino i krasno. Jedino smeta njegovo hvaljenje te države. Nije pokazao i ovu, drugu stranu. Jer, "svaka hiža ima križa".

MR
MravLogicar
09:00 27.03.2023.

Zanimljivo mi je ova podrska prosvjeda. Nisam upoznat sa tamosnjom politikom, alimi izgleda da amerikanci silom mjenjaju premijera. Inace se bas nebi nalazilo na naslovnicama. Vrijedi vidjeti cija majka crnu vunu prede...

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
08:53 27.03.2023.

Svatko ima svoje talibane, svatko ima svoj šerijat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije