Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Saudijska Arabija: Izrael ima pravo na svoju državu

Na Bliskom istoku postoji blok SAD – Izrael – S. Arabija protiv bloka Rusija – Sirija – Iran. Turska balansira – malo je tamo pa malo ovamo
03. travnja 2018. u 23:40 51 komentara 5990 prikaza
Muhamed bin Salman
Foto: Reuters/PIXSELL

Jedan saudijski vođa prvi je put javno rekao da Izrael ima pravo na državu – kazao je to jučer prijestolonasljednik i budući kralj Mohamed bin Salman iako je Saudijska Arabija formalno u ratu s Izraelom još od 1948. Bin Salman je šokirao arapsko-islamski svijet svojom izjavom kako Izraelci imaju “pravo” na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci.     

Mohammed bin Salman Kao odgovor Iranu Saudijski princ: Razvit ćemo atomsku bombu

“Naša zemlja nema problema sa Židovima”, rekao je na američkoj turneji bin Salman, čija se sunitska kraljevina sve više i više približava Izraelu, prije svega u svjetlu zajedničkog neprijatelja u regiji, šijitskog Irana. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno je svoju zemlju nazvao “nezamjenljivim saveznikom” arapskih zemalja suprotstavljenih šijitskom Teheranu.

Liberalni vehabija

S. Arabija i Izrael sve će učiniti da se ne održi tzv. šijitski polumjesec koji je stvorio Iran (neprekinuti teritorij od Bahreina do Libanona sa 130 milijuna stanovnika) i postao sve realniji s obzirom na situaciju na terenu u Siriji i u Iraku. Naime, princ bin Salman, iako za sebe kaže da je liberalan umjereni musliman, jedan je od radikalnijih vehabija koji patološki mrzi Iran, ne zbog dominacije u regiji, već isključivo zato što su šijiti koje smatra otpadnicima i nevjernicima.

I Bijela kuća računa na izraelsko-saudijsko približavanje da bi se izmijenila regionalna ravnoteža, u trenutku kada palestinski lideri ne žele dalje američko posredovanje u mirovnim pregovorima nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Muhamed bin Salman
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 

Kontroverzan pojam “šijitski polumjesec” prvi je upotrijebio jordanski kralj Abdullah II. još 2004. kada je objašnjavao koliko je opasan za sunite. Šijitski polumjesec proteže se od Irana, preko Iraka, Sirije i Libanona te dijela Pakistana. Iako je cilj rata u Siriji bio slomiti kičmu toj osovini, ona je danas postala stvarna. Danas se kopnom može iz Irana stići do Bejruta. Šijitski polumjesec toliko je ojačao da je Iran postao još utjecajniji u Iraku, Siriji, Libanonu, Bahreinu, pa čak i u Palestini. Zbog pokušaja uništenja šijitskog polumjeseca na Bliskom istoku stvorio se blok SAD – Izrael – Saudijska Arabija protiv bloka Rusija – Sirija – Iran s tim da Turska balansira malo tamo, malo ovamo, malo sa SAD-om zbog NATO-a i S. Arabijom zbog Sirije, malo s Rusijom.

Erdoğan – Putin – Rohani

U Ankari su se jučer sastali predsjednici Turske, Rusije i Irana, Erdoğan, Putin i Rohani. Glavna tema njihovog razgovora bilo je stanje u Siriji i podjela utjecaja u toj zemlji, posebice nakon velike pobjede vladinih snaga u predgrađu Damaska, u Istočnoj Guti, zatim osiguravanje boljeg funkcioniranja zona deeskalacije 

SAD želi da Saudijska Arabija bude lider na Bliskom istoku Kiša naoružanja Trumpovih 12,5 milijardi krvavih dolara za Saudijsku Arabiju Saudijska Arabija - projektili Napad Houtha Saudijci oborili rakete iznad Rijada, krhotine ubile jednog čovjeka Rušenje dolara? Kina se sprema plaćati naftu u juanima
Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • stomugromova:

    Vidi vehabije na slici !!

  • dobar.d:

    Živjeli čvarci!

  • Zvjerko:

    Jadna je država koju mora braniti “kolijevka demokracije” u kojoj je vrhunski demokratski doseg da ženama dopusti voziti aute. Međutim, kada pogledamo tko im je glavni saveznik, SAD, sve nekako dobiva kontekst.