Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izrael raketirao Pojas Gaze uzvraćajući na rakete

Kao odgovor "borbeni zrakoplovi su gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze" uključujući "Hamasovu podzemnu infrastrukturu", priopćila je izraelska vojska
16. kolovoza 2020. u 07:10 6 komentara 583 prikaza
Gaza
Foto: Reuters/Pixsell

Izraelska vojska je izvijestila o novom nizu udara na položaje Hamasa u Pojasu Gaze u noći na nedjelju, uzvraćajući na raketiranje i na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave prema Izraelu.

Benjamin Netanyahu Novi Bliski istok nakon povijesnog dogovora Hoće li Saudijska Arabija iduća uspostaviti odnose s Izraelom?

Usto su tijekom večeri izbili sukobi duž ograde koja Izrael dijeli od Gaze, rekli su palestinski izvori i izraelska vojska, koja navodi da je desetak osoba "palilo gume, bacalo eksplozivne naprave i ručne bombe" na ogradu "pokušavajući joj se približiti".

Izraelska vojska je proteklog tjedna izvela tijekom noći više napada na položaje islamističkog pokreta koji kontrolira palestinsku enklavu, reagirajući na puštanje zapaljivih balona od kojih su neki uzrokovali požare na jugu Izraela, samo u subotu bilo ih je devetnaest, objavile su izraelske službe za borbu s požarima i za spašavanje.

Kao odgovor "borbeni zrakoplovi su gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze" uključujući "Hamasovu podzemnu infrastrukturu", priopćila je izraelska vojska.

Donald Trump i Benjamin Netanyahu sporazum Povijesni dogovor: Izrael i UAE normalizirat će svoje odnose

Izraelska vojska je nešto kasnije tijekom noći izvijestila o drugom nizu udara na Gazu, uzvraćajući ovaj put na raketiranje s tog palestinskog teritorija s dva milijuna stanovnika od kojih više od polovine živi ispod praga siromaštva, pokazuju podatci Svjetske banke.

Osim udara, izraelske vlasti su ovog tjedna smanjile ribolovno područje za stanovnike Gaze i zatvorile Karem Šalom, jedini granični prijelaz za robni promet između Gaze i Izraela koji je uveo blokadu tog siromašnog palestinskog teritorija.

Passengers wearing masks push trolleys at the departures terminal at Ben Gurion International Airport, in Lod, near Tel Aviv, Israel Koronavirus Izrael stavio Hrvatsku na zelenu listu, Austrija i Njemačka još nisu sigurne

Unatoč lanjskom primirju kojega su pokrovitelji bili UN, Egipat i Katar, Hamas i Izrael koji su već trput ratovali (2008., 2012. i 2014.) sporadično se sukobljuju raketama i zapaljivim balonima iz Gaze a izraelska vojska izvodi udare smatrajući te akcije povredom svog suvereniteta i prijetnjom sigurnosti.

Palestinski analitičari ocjenjuju da se raketiranjem iz Gaze želi načiniti pritisak na židovsku državu kako bi dopustila ulazak mjesečne financijske pomoći iz Katara u enklavu, predviđen u ugovoru o primirju.

 

Zakaj volim Zagreb
pomogao mu u nevolji
Zagrepčanin traži osobu koja mu je ostavila poruku na autu: Želim mu se zahvaliti, neka mi se javi
Ilustracija
DOPUNSKO OSIGURANJE
Mladić dobio kopačkom u oko te ga je ta nezgoda umalo skupo koštala
 • paul-umpe:

  Benjamin za predsjednika HR

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Standardno, teroristi hamasa prvo provociraju, nakon očekivanog odgovora Izraela, slijedi kmečanje😁😁😁

 • Stipan:

  Trebaju napasti i hisbolah u Libanonu i protjerati ih u Iran a ove iz Gaze u More.