Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Bliski istok nakon povijesnog dogovora

Hoće li Saudijska Arabija iduća uspostaviti odnose s Izraelom?

Benjamin Netanyahu
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/4
15.08.2020.
u 13:38

Za Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Zaljeva nije Izrael neprijatelj, već Iran

Sporazum koji su u četvrtak postigli Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati za neke je povijesni dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog istoka, dok ga drugi nazivaju izdajom i zabijanjem noža u leđa Palestincima i muslimanima diljem svijeta. U postizanju sporazuma posredovanjem je pomogao predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump. UAE je tako postao prva država Zaljeva koja normalizira diplomatske odnose s Izraelom. Nakon Egipta i Jordana, ovo je treća arapska država koja je normalizirala takve odnose.

Naime, Abrahamov sporazum treći je arapsko-izraelski mirovni sporazum otkako je Izrael donio deklaraciju o neovisnosti 1948. S Egiptom je potpisan 1979., a s Jordanom 1994. godine.

Važna uloga

Trumpa Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i prijestolonasljednik Abu Dhabija Mohammed bin Zayed Al Nahyan, potpisnici sporazuma te sam Trump kazali su kako se nadaju da će ovaj “povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku”. Iako je Al Nahyan kazao kako je sporazum potpisan nakon što je Netanyahu obećao da će zaustaviti planove o aneksiji dijelova Zapadne obale i Jordanske doline, izraelski je lider demantirao svoje navodno odustajanje od aneksije tih područja kazavši kako je pristao samo na odgodu aneksije te da ona ostaje „na stolu“. Netanyahu govori nikada „neće odustati od naših prava na tu zemlju“. Naime, Netanyahu je donio odluku kako će anektirati jednu trećinu već okupirane Zapadne obale, uključujući dijelove strateški važne Jordanske doline, što je u skladu s Trumpovim “Dogovorom stoljeća” i njegovom “vizijom mirovnog plana za Izraelce i Palestince”.

U tekstu sporazuma, između ostalog, stoji kako će se uspostaviti direktna zračna linija iz UAE-a prema Tel Avivu te će, prema tzv. viziji mirovnog plana, muslimanima biti dopušten posjet i molitva u džamiji Al-Aqsa, trećem najsvetijem mjestu islama, a koja se nalazi u velikom kompleksu koji muslimani nazivaju Al-Haram al-Sharif, u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael okupirao Šestodnevnim ratom 1967. godine. “Svi muslimani koji dolaze u miru mogu posjetiti i obaviti molitvu u džamiji Al-Aqsa, a i ostala jeruzalemska sveta mjesta trebaju biti otvorena za miroljubive vjernike svih religija”, navodi se u dokumentu sporazuma. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je izraelski sporazum s UAE-om optuživši šeika Al-Nahyana da je izdao Palestince.

– Sporazum je izdaja Jeruzalema, Al-Aqse i palestinske borbe – kazao je Abbas ističući da palestinski narod nije smokvin list te da taj čin smatraju zabijanjem noža u leđa. Isto tako, palestinski islamistički pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, smatra da normalizacija odnosa Izraela i UAE-a „ne pomaže palestinskoj borbi” i da je „bjanko ček” za nastavak izraelske „okupacije”. Kao što se i očekivalo, oštra reakcija stigla je i iz Irana, čija je doktrina uništenje izraelske države. – Novi pristup UAE-a normalizaciji veza s izmišljenim, kriminalnim Izraelom ne pridonosi miru i sigurnosti, nego je u službi cionističkih zločina – kazao je Hossein Amir-Abdollahian, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova. S druge strane, pozitivne reakcije stižu iz Bahreina, a potiho i iz Saudijske Arabije, zemlje koja je, po svemu sudeći, sljedeća koja će normalizirati odnos s Izraelom. Naime, Saudijska Arabija i ostale zemlje Zaljeva u ovom trenutku ne vide Izrael kao neprijatelja, već Iran. Te zemlje već neko vrijeme s Izraelom potajno surađuju, i vojno i obavještajno.

‘Erdoğan je licemjeran’

Neki licemjernim smatraju potez Turske, koja već niz godina normaliziran odnos s Izraelom, a koja je osudila UAE. Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana kazao je da je to čin izdaje muslimana. Vlast u UAE-u ne mari za napade i optužbe, već je zadovoljna odrađenim i postignutim ciljem. Ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash kazao je kako je sretan zbog reakcija i kako je mir s Izraelom pomogao u deminiranju svojevrsne tempirane bombe koja je prijetila dvodržavnom rješenju. Erdoğan pak je kazao da Turska zbog tog sporazuma razmišlja o povlačenju svog veleposlanika iz Abu Dhabija te o protjerivanju veleposlanika UAE-a iz Turske.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar southman
southman
15:00 15.08.2020.

Kad dođe Biden sve će to poništiti, zaratiti i dobiti Nobelovu nagradu za mir !

Avatar intimus 500
intimus 500
18:40 15.08.2020.

to bi bio ispravan korak na putu trajnog.mira ...

Avatar Viktor999
Viktor999
15:16 15.08.2020.

simpatizeri teheranske vrhuške neće biti zadovoljni😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije