Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO U GAZI

Vođa Hamasa: 'Spremni smo za sukob ako Izrael pojača napade'. Amerikanci šalju diplomate da smire situaciju

Izrael
Foto: Reuters/Pixsell
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.05.2021.
u 19:54

Izraelska vojska tvrdi kako je iz Gaze prema izraelskim gradovima ispaljeno oko 1500 raketa

Izrael je proglasio izvanredno stanje u gradu Lodu nakon napada palestinskih militanata. U jednom od takvih napada poginuli su otac i kći kada je palestinska raketa pogodila njihov automobil. Palestinski militanti ispalili su stotine raketa na izraelske gradove, a Izrael je pak izveo teške zračne napade na Gazu.

19:52 - Hamas je priopćenjem potvrdio smrt zapovjednika i "drugih vođa i svetih ratnika", a vođa tog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh upozorio je da je "sukob s neprijateljem otvoren" te da je spreman za sukob ako Izrael pojača napade. 

Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ovoga tjedna, nakon napetosti tijekom Ramazana i sukoba u Istočnom Jeruzalemu.

Opisujući scene razaranja kao "mučne", američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će SAD poslati diplomata Hadyja Amra koji će pozvati Izraelce i Palestince na smirivanje tenzija. 

Šef Pentagona Lloyd Austina potvrdio je "čvrstu podršku izraelskom legitimnom pravu na obranu".

16.00 - Izrael je potvrdio da je ubijeno nekoliko Hamasovih vojnih zapovjednika u napadima iz zraka u Gazi. Kazali su i da je to bila ''kompleksna i prva takva obavljena operacija'', a oni koji su ubijeni bili su jedni od ključnih Hamasovih vođa. 

Hamas se nije oglasio po ovom pitanju, prenosi The Indian Express

15.45 - Ujedinjeni narodi oglasili su te upozorili obje strane da riskiraju pravi rat ako odmah ne smire situaciju. 

- Prestanite sa sukobima odmah. Vođe na obje strane trebale bi preuzeti odgovornost i završiti ove sukobe, kazao je Tor Wennesland iz UN-a na Twitteru. 

Izraelska vlada u međuvremenu je odgovorila na upozorenja te kazala kako ne planiraju završiti s napadima. 

- Vojska će nastaviti s napadima kako bi se zauvijek ušutkali protivnici. Tek onda kada to postignemo ćemo moći pričati o primirju, kazao je izraelski ministar obrane Benny Gantz, prenosi Daily Mail. 

15.30 - U međuvremenu je i britanski premijer Boris Johnson izrazio veliku zabrinutost oko situacije u Izraelu te kazao da podržava državu u pronalaska rješenja. 

- Jako smo zabrinuti onime što gledamo. Želimo vidjeli što brže smirivanje situacije, a mišljenje naše vlade je da bi podjela na dvije države bilo najoptimalnije rješenje, kazao je. 

15.00 - Broj poginulih u sukobima porastao je na 43, prema izvoru Indian Express. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi međunarodna zajednica trebala dati jaku lekciju Izraelu kako bi promijenili svoje ponašanje prema Palestincima. Ova dva predsjednika razgovarala su telefonski u srijedu o ovom problemu, a Erdogan je naglasio i kako bi UN-ovo Vijeće za sigurnost odmah trebalo intervenirati.

12.15  - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u srijedu sve strane da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u kojima su dosad poginuli deseci ljudi, a među njima civili.

"Nema opravdanja za napade na civile", objavilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

11:20 – Ministarstvo zdravstva iz Gaze objavilo je kako su dosad u napadima smrtno stradale 43 osobe, među kojima je 13-ero djece, a 300 osoba je ranjeno.

Izraelska vojska tvrdi kako je iz Gaze prema izraelskim gradovima ispaljeno oko 1500 raketa.7

VIDEO Što je i kako funkcionira izraelska Željezna kupola?

9:05 – U sukobima je poginulo najmanje 40 osoba, među kojima je bilo i najmanje 12-ero djece, a riječ je o najtežim sukobima u posljednjih nekoliko godina. Još su najmanje 233 osobe ranjene. U Palestini je ubijeno 35 osoba, a u Izraelu još 5.

Izraelska vojska objavila je da gađaju militante u Gazi zbog raketnih napada na Jeruzalem i druga područja. Palestinski militanti ispalili su više od tisuću raketa prema središnjem i južnom Izraelu od ponedjeljka navečer kada su sukobi eskalirali, objavila je izraelska vojska, piše BBC.

Ovi sukobi uslijedili su nakon tjedana tenzija potaknutih nasilnim sukobima između izraelske policije i palestinskih prosvjednika u Jeruzalemu koje je sveto mjesto i za muslimane i za Židove.

Nakon dva dana raketnih napada, sukobi su se nastavili i u srijedu ujutro.

Izraelska vojska objavila je kako je pogodila niz važnih terorističkih ciljeva širom pojasa Gaze kao odgovor na stotine njihovih ispaljenih raketa. Najveći je ovo sukob od 2014. godine.

VIDEO Šteta nastala u Holonu nakon što su pale rakete iz Gaze

Ključne riječi

Komentara 95

Avatar Navaljni
Navaljni
16:32 12.05.2021.

UN je najsmješnija i najbesmislenija organizacija. Kad se samo sjetim embarga na uvoz oružja napadnutoj Hrvatskoj.... Vas treba raspustiti.

Avatar Tombstone
Tombstone
17:35 12.05.2021.

UN upozorava? Pa bu poslal snage ko u Hr i Bosnu? Americka mornarica bez municije, Nepalska vojska koja krade, Holandjani kojima srbi pred nosom pobiju sve muskarce u Srebrenici? Ili buju postavili nekog kao Akashija iz Japana koji o cijelom podrucju zna samo da ljudi vole nogomet? A sve bu naredjival Butros Butros tko zna odakle? I uz put ce najvise inzistirati na pravima lgbtqp manjine? Kaj je u povijesti UN i njihov prethodnik Liga Naroda dobro napravio?

ZI
zinegoid
12:36 12.05.2021.

ispaljivati masu raketa nasumice na naseljeno područje mogu samo bolesnici, koje treba istrijebiti, ma o kome se god radi ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije