Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znak početka oslobađanja Palestine

Izrael pozvao Hamas na predaju, rat sve krvaviji: 'Palestince se pokušava iz Gaze premjestiti u Egipat'

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS
1/4
12.12.2023.
u 17:57

Više od 17.000 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, uključujući 7000 djece, uz više od 48.000 ranjenih, kaže Svjetska zdravstvena organizacija

"Rat još uvijek traje, ali ovo je početak kraja Hamasa. Gotovo je. Nemojte umrijeti za Sinwara. Predajte se odmah!", poručio je premijer Benjamin Netanyahu dok je pozivao borce Hamasa da se ne žrtvuju za svog vođu Yahyu Sinwara te da odustanu od oružja, istaknuvši da su stotine Hamasovih boraca koje su se predale u Gazi označile početak propasti Hamasa.

Netanyahu kritizirao Putina

Nije trebalo dugo čekati na Hamasov odgovor. Glasnogovornik vojnog krila Hamasa Abu Ubaida odgovorio je Netanyahuu da je ovaj rat znak za početak oslobađanja Palestine i stvaranje palestinske države. "Poručujem Netanyahuu da će Gaza uvijek biti prkosna i poraziti izraelsku vojsku te da će biti novi američki Saigon i živi pijesak koji će progutati izraelske vojnike", kazao je Ubaida. Izraelska vojska je 66. dana rata u Pojasu Gaze objavila da je broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije porastao na 110. Hamas je objavio videosnimke na kojima pokazuje kako gađa izraelske vojnike koji su se skrivali u razrušenim zgradama i kako uništavaju tenkove tvrdeći da je broj mrtvih vojnika daleko veći od onoga što Izrael službeno objavljuje i da će izraelska javnost biti šokirana kada Izrael jednog dana objavili stvarni broj stradalih vojnika.

VEZANI ČLANCI:

Izraelski novinar Ariel Shimon dobio je navodno otkaz u Yedioth Ahronothu nakon što je objavio strogo povjerljive informacije da je stvarni broj gubitaka od početka kopnene operacije tri puta veći od objavljenoga. Društvenim mrežama kruži i video u kojemu jedan časnik navodno iz Gaze poručuje: "Naša vlada laže javnost i šalje naše vojnike u smrt. Borbe su paklene i žestoke i trpimo velike gubitke. Ubili su i ranili velik broj naših vojnika. Mi zapravo ratujemo protiv nevidljivih vojnika. Unatoč velikim zračnim udarima koje je izvršila izraelska vojska, oni su ostali netaknuti. Zaista se nalazimo u pravom paklu, gorimo. Mnogo naših vojnika koje je Hamas ubio jedva možemo izvući".

Američki državni tajnik Antony Blinken ponovno je pozvao Izrael da učini više kako bi zaštitio palestinske civile u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze ističući kako je ključno osigurati da su vojne operacije osmišljene oko zaštite civila. Istodobno, dok Blinken poziva na zaštitu civila u Pojasu Gaze, kako piše Washington Post, "SAD je dao Izraelu desetke tisuća tona bombi za korištenje u svojim napadima na Gazu, ali nije uzeo u obzir humanitarne uvjete u svojim zakonima". Novine pišu da su Sjedinjene Države od početka napada na Gazu Izraelu poslale najmanje 15.000 bombi i više od 50.000 topničkih granata, uključujući 2000 kilograma bombi za razbijanje bunkera. 

U jeku rastućih napetosti između Izraela i Rusije koja jača svoju vojnu suradnju s Teheranom, dok su Hutiji koje podržava Iran zadržali svoju prijetnju globalnim pomorskim rutama u Crvenom moru kao odgovor na rat u Gazi, izraelski premijer Netanyahu je 50 minuta razgovarao s Putinom. Netanyahu je kritizirao "opasnu suradnju" Moskve s Iranom i odbacio njezine oštre kritike rata u Gazi tijekom duljeg razgovora s predsjednikom Putinom. Telefonski razgovor je došao nakon što je vojni glasnogovornik Ansar Allah Hutija Yahya Sari zaprijetio da je svim brodovima koji plove prema izraelskim lukama zabranjen ulazak u Crveno i Arapsko more dok Gaza ne dobije svu hranu i lijekove koji su joj potrebni.

Među ostalim, Netanyahu je u razgovoru s Putinom izrazio "nezadovoljstvo" podrškom Rusije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za rezoluciju o prekidu vatre koja ne uključuje osudu Hamasova napada na južni Izrael 7. listopada. S obzirom na to da Putin ima jako dobre odnose s Hamasom, Netanyahu je zatražio od Rusije da napravi pritisak na Hamas da dopusti Međunarodnom odboru Crvenog križa da posjeti zarobljenike u Gazi. Izraelski mediji objavili su snimke razgovora između premijera Netanyahua i njegovih ratnih ministara s obiteljima talaca. Na snimci se jasno čuje kako su obitelji talaca vikali na Netanyahua i tražili da što prije oslobodi njihove najmilije, a da ne radi samo za svoju korist. Neki su izraelski mediji izvijestili da je čak došlo i do naguravanja i tučnjave između članova obitelji otetih i Netanyahuovih tjelohranitelja i njegovih ministara.

'Vratite nam naše sinove'

U međuvremenu, deseci tisuća Izraelaca prosvjedovali su u Tel Avivu tražeći da izraelska vlada sklopi dogovor s Hamasom o povratku njihove djece zatočene u Pojasu Gaze. Glasnogovornica obitelji talaca rekla je u govoru tijekom prosvjeda: "Čujemo nepotrebne zvukove rata i vidimo gubljenje vremena." Drugi govornik također je pozvao vladu Benjamina Netanyahua da "nam vrati žive naših sinove kao što je vratila druge", dok je otac jednog od zatvorenika podigao pješčani sat tijekom prosvjeda kako bi upozorio vladu da vrijeme istječe.

I dok su oči javnosti uperene u Pojas Gaze, opasno se kuha na libanonsko-izraelskoj granici gdje je došlo do eskalacije nasilja kada je Hezbollah poslao dronove s eksplozivom i lansirao snažne projektile na izraelske položaje, a Izrael je napao iz zraka nekoliko gradova i sela na jugu Libanona. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je upozorio Hezbollah da se ne igra vatrom jer će Beirut biti sravnjen sa zemljom poput Pojasa Gaze. S druge strane, Hezbollah ne mari za prijetnje te nastavlja bombardirati izraelske položaje na sjeveru Izraela.

Netanyahuu su iz Hezbollaha poručili da ne prijeti Beirutu niti ostalim libanonskim gradovima jer Izrael jako dobro zna s kojim naoružanjem Hezbollah raspolaže. Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UNRWA-e, UN-ova tijela zaduženog za dobrobit palestinskih izbjeglica, kazao je da su stanovnici Gaze koji su protjerani iz svojih domova sve bliže granici s Egiptom. "Događaji kojima svjedočimo ukazuju na pokušaje premještaja Palestinaca u Egipat",  rekao je Lazzarini za Los Angeles Times.

VIDEO Izraelci zatočili Palestince i skinuo ih u donje rublje

Komentara 1

Avatar Stomugromova3
Stomugromova3
19:04 18.12.2023.

medijski rat zasoljen propagandom. vise i ne citam te brojke jer znam da su lazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije