Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osmi krug pregovora u Beču

Izrael otvoren za “dobar” nuklearni sporazum s Iranom

A Firefighter douses flames after Syrian state media reported an Israeli missile attack in a container storage area, at Syrian port of Latakia
Foto: SANA/REUTERS
1/3
29.12.2021.
u 19:45

Nužan je čvršći stav prema Teheranu, kaže premijer Izraela Naftali Bennett

Osmi krug pregovora u Beču o iranskom nuklearnom programu, o novom zajedničkom dokumentu između Irana i međunarodnih sila, započeo je u ponedjeljak u glavnom gradu Austrije s puno optimizma i gotovo sve strane vjeruju u uspješno okončanje pregovora.

Koordinator Europske unije za bečke pregovore Enrique Mora očekuje da će sporazum o oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom biti postignut za nekoliko tjedana.

”Za nekoliko tjedana”

– Ako ovih dana i tjedana budemo marljivo radili, ostvarit ćemo dobar rezultat – uvjeren je Enrique Mora koji je odbio precizirati točan datum očekivanog sklapanja sporazuma, ali je naglasio: “Govorimo o tjednima, a ne mjesecima.”

Optimističan je i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian kazavši da su bečki pregovori “na dobrom putu”, dodajući da će “dobar sporazum biti postignut za sve strane”, ako druge strane nastave pregovore koji su započeli u ovoj fazi “u dobroj vjeri i kako je važno da sada imamo zajednički i jedinstven tekst na koji će se iranski pregovarački tim usredotočiti”.

Optimizam koji vlada u Beču zabrinuo je Izrael. Izraelski premijer Naftali Bennett kazao je da se Izrael neće automatski protiviti nuklearnom sporazumu s Iranom, ali da svjetske sile moraju zauzeti čvršći stav.

– Sigurno se može postići dobar sporazum. Sigurno. Znamo parametre. Može li se očekivati da se to dogodi trenutačnom dinamikom? Ne, jer je potreban čvršći stav – rekao je Bennett ponovno naglasivši da će Izrael sam vojno djelovati i uništiti iransko nuklearno postrojenje ako međunarodna zajednica ne bude čvrsta u pregovorima s Iranom.

Udari na Siriju

I dok Iran i Izrael razmjenjuju prijetnje, nastavlja se rat na teritoriju Sirije. Izraelski bombarderi drugi put ovoga mjeseca pogodili su Latakiju, lučki grad u Siriji. Iako izraelska vojska rijetko potvrđuje ili komentira takve operacije, Izrael je ranije priznao da je gađao ciljeve iranskih milicija, poput libanonske militantne skupine Hezbollah, koja također ima borce u Siriji, rekavši da ciljaju na pošiljke oružja.

Prije nekoliko dana Izrael je tvrdio da je uništio na desetke baza boraca libanonskog Hezbollaha koje se nalaze blizu Golanske visoravni i u trokutu između Sirije, Jordana i Izraela gdje su se pripremali za napad na Izrael sa sirijskog teritorija u slučaju izbijanja rata između Izraela i Hezbollaha.

Ključne riječi

Komentara 1

MX
Mister X
20:19 29.12.2021.

Kako vidimo izgleda ipak to kad se Putin postavi kako treba eto možda progledaju i slijepi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije