Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna protiv Trumpa

Abbas ne želi vidjeti Pencea

Prosvjed zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
11.12.2017.
u 07:03

Čak i predstavnici egipatske Koptske pravoslavne crkve odbijaju razgovarati s Mikeom Penceom jer se ne slažu s odlukom o Jeruzalemu

Nakon što je Trumpova odluka o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela razbjesnila muslimanski i arapski svijet te prouzročila prosvjede i val nasilja na čitavom Bliskom istoku, Trump se pokušava izvući iz vatre u koju je upao i smiriti situaciju na Bliskom istoku.

Zbog toga šalje svog potpredsjednika Mikea Pencea u posjet regiji s namjerom da pokuša smiriti uzavrele strasti. No do toga neće doći s obzirom na to da se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio sastati s Penceom tijekom njegova posjeta regiji i neće biti komunikacije između palestinskih i američkih dužnosnika, kazao je ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki.

Traži se novi posrednik

Naime, Abbas je odmah nakon što je Trump proglasio Jeruzalem glavnim gradom Izraela kazao da „Washington više ne može biti posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu i da će zatražiti novog posrednika među arapskom braćom i međunarodnom zajednicom, posrednika koji može pomoći u postizanju rješenja dviju država“. Da će se Pence vratiti praznih ruku bez obavljenog posla, dokazuje i to da se i egipatska Koptska pravoslavna crkva odbila sastati s Penceom za vrijeme njegovog posjeta Kairu ovoga mjeseca, u znak prosvjeda zbog priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Prosvjed zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela
1/13

Crkva navodi da je odluka predsjednika Trumpa da preseli američko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem “pokazala nepoštovanje prema osjećajima milijuna Arapa”. Kopti čine većinu egipatske kršćanske manjinske zajednice i s gotovo deset posto od 93 milijuna stanovnika najveća su religijska manjina u Egiptu. Osim Koptske crkve, u znak protesta i Šeik Ahmed al-Tayeb, poglavar Al-Azhara, egipatskog najvišeg islamskog tijela, kao i najveći autoritet nad muslimanskim sunitima diljem svijeta, također je otkazao sastanak s Penceom.

Uvreda muslimana

Šeik al-Tayeb bio je upozorio Donalda Trumpa da odustane od svoje nakane jer će ta odluka otvoriti vrata pakla, a to se i dogodilo. Isto tako, Al-Tayeb smatra kako se ne može sastati s osobama čija je politika uvrijedila više od milijardu i pol muslimana. Institut Al-Azhara izuzetno je važan ne samo u Egiptu već diljem svijeta jer ima više od sto milijuna sljedbenika. Isto tako, većinski muslimanski Egipat ključni je američki saveznik i jedna od dviju arapskih zemalja koje imaju diplomatske odnose s Izraelom. Druga je Jordan.   

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
16:30 11.12.2017.

Pa zasto bi ga vidio, ovaj podrzava genocid nad njegovim narodom, a ovaj bi ga navodno trebao vidjeti i zahvaliti mu na tome. Pa nece se bas toliko poniziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije