Naslovnica Vijesti Svijet

Izrael dronovima na predgrađe Bejruta

Izvori iz Hezbollaha tvrde kako je cilj obaju dronova bio atentat na visoke dužnosnike Hezbollaha te kako će žestoko odgovoriti.
25. kolovoza 2019. u 21:40 7 komentara 636 prikaza
Foto: OMAR SANADIKI/REUTERS/PIXSELL

Gura li američki predsjednik Donald Trump Izrael u krvavi rat na Bliskom istoku koji bi mogao zapaliti čitavu regiju, pitaju se analitičari. Naime, nakon što se Trump nije mogao suprotstaviti Iranu u Perzijskom zaljevu, dao je Izraelu zeleno svjetlo da napada sve iranske strateške interese na Bliskom istoku.

Sirija 'EKSPLOZIJE NA NEBU' Izrael napao iranske snage u Siriji

Tako je Izrael, nakon što je u nekoliko navrata napao iračke šijitske paravojne formacije pod iranskim zapovjedništvom, svojim je zrakoplovima napao i iranske snage u blizini Damaska koje su, tvrdi Izrael, planirale lansirati naoružane bespilotne letjelice na ciljeve u Izraelu. Ističu da je napad bio usmjeren na operativce Iranske revolucionarne garde i šijitske milicije koji su posljednjih nekoliko dana planirali napade na Izrael iz Sirije. Međutim, izraelski napad dronovima na predgrađe Bejruta mogla bi biti iskra koja će zapaliti čitav Bliski istok. Dron je pao u južnom predgrađu, koji je pod kontrolom Hezbollaha, dok je drugi dron eksplodirao ispred zgrade u kojoj se nalazi press-služba Hezbollaha.

Izvori iz Hezbollaha tvrde kako je cilj obaju dronova bio atentat na visoke dužnosnike Hezbollaha te kako će žestoko odgovoriti. Napad na predgrađe Bejruta izraelskim dronovima prvi je napad od 2006. kada je izbio rat između Izraela i Hezbollaha u kojem je poginulo 1200 ljudi, uglavnom civila, a u Izraelu je umrlo 158 ljudi, uglavnom vojnika. Rat je okončan 15. kolovoza 2006., rezolucijom Vijeća sigurnosti 1701 prema kojoj se Izrael morao povući iz Libanona, a Hezbollah i Izrael su preko njemačkog posrednika postigli džentlmenski dogovor o međusobnom nenapadanju. Izrael je sada taj sporazum prekršio, a analitičari očekuju žestoki odgovor Hezbollaha.

Iranci zaljevski labirint Izraelski bombarderi napali Iran – u Iraku!
RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  Hasane, Hasane, ne paše ti Izrael, ha? Ni Alija Izetbegović ih nije volio (židove). Ali oni su lijek za džihadiste. Bravo za IDF.

 • kelab:

  Zvio IsraEl!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  avioni nisu ušli u sirijski zračni prostor.. izdaleka su rakete pustili. većinu su ih sirijci oborili. učinjena šteta.. minimalna. ovo u libanonu... izrael desetljećima terorizira libanon. un ne radi ništa da zaštiti libanon. ako jedna zemlja ima 'pravo' u ime ... prikaži još! svoje sigurnosti sve svoje susjede napadati, onda i ti susjedi imaju pravo takvog 'susjeda' srediti. nemir je tamo malo predugo. i otišlo se u krajnost. olako se zaboravlja da u tim muslimanskim zemljama je ogromna većina naroda mlađa od 25 godina... i vidi, zna, osjeća, nepravdu. izrael je 15 godina uživao u američkim akcijama po bliskom istoku, skršeni su jaki neprijatelji, oni koji su izraelu mogli problem napraviti. razorene su države. sve u interesu izraela. sirija se konsolidira, i neće dugo još trajati ova saga. kreće i obnova. terorizam je generalno u siriji slomljen. a dio golana izrael i dalje okupira... ničija nije do zore gorjela, pa neće ni njihova. izrael nije zaboravio 2006.-u. objektivno, hezbolah ga je izbacio, istjerao, iz južnog libanona. u otvorenim sukobima izrael je gubio bitke. uz svu potporu iz zraka, od amerikanaca, izrael je potučen. čak i službene brojke o broju uništenih i onesposobljenih tenkova govore o porazu. al kako svijet voli nasilnike, (sjetite se popularnosti razbijača u svojem razredu...) tako i ovo voli. ali voljet će i uživati kad krene uzvrat, i izrael bude opet tučen. jedino zajedničko što će svi u glavi imati jesu riječi 'zaslužio je'.