Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Produžene mjere: Barovi i noćni klubovi i dalje ne smiju raditi poslije ponoći

Noćni klubovi
Foto: Pixabay
1/3
22.09.2020.
u 16:17

Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba).

U posljednja 24 sata zabilježena su 144 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1894. 

16:15 S obzirom na razvoj epidemiološke situacije i provedenu analizu načina širenja bolesti COVID-19, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata. 

Navedenom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije "barovi", kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl. koji smiju raditi najduže do 24 sata.

Rok primjene navedene mjere produžuje se do 7. listopada 2020. godine.

14:48 U samoizolaciji 173 predškolska djeteta i 308 učenika

Splitska Gradska uprava izvijestila je u utorak da su u Splitu trenutno u samoizolaciji 173 djeteta iz predškolskih ustanova i 308 učenika osnovnih škola.

U četiri ustanove predškolskog odgoja u samoizolaciji je 11 odgojnih skupina djece (od ukupno 220 skupina) sa 173 djeteta (od ukupno 4700 djece). Također, u predškolskim ustanovama u samoizolaciji se nalazi 30 djelatnika, a pozitivno je osmero djelatnika.  U 29 osnovnih škola  u samoizolaciji je 14 razrednih odjela (od ukupno 692 razredna odjela) u sedam osnovnih škola s ukupno 308 učenika (od ukupno 13.789 učenika). Od toga se 11 razrednih odjela vraća na nastavu u škole između 23 i 28. rujna.

U školama su u samoizolaciji 22 djelatnika, a pozitivno ih je petero, navodi se u priopćenju Gradske uprave.

"Suočavamo se s velikom stigmatizacijom pozitivnih i samoizoliranih. Najveći dio njih su žrtve, a ne neodgovorni pojedinci pa ovim putem upućujemo apel javnosti da se smanji stigmatizacija pojedinaca", poručili su iz Grada Splita.

12:57 U Karlovačkoj je županiji 12 novih slučajeva oboljenja od COVID-19. Od ukupno pristiglih 175 nalaza, u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 12 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 . Epidemiološka obrada je u tijeku.  

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljela 281  osoba.  U samoizolaciji se nalaze 464 osobe.  U OB Karlovac hospitalizirano je 7 COVID pozitivnih pacijenata. Inspekcijski nadzori SZC Karlovac: grad Karlovac- trgovine-3, ugostiteljski objekti-6, uslužne djelatnosti-4. Nisu utvrđene nepravilnosti.

S današnjim danom:

Osnovne škole kojima je osnivač Karlovačka županija:
Broj učenika pozitivnih na COVID-19: 1
Broj zaposlenika pozitivnih na COVID-19: 0
Broj učenika u samoizolaciji: 19
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 1
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 1

Srednje škole kojima je osnivač Karlovačka županija:
Broj učenika pozitivnih na COVID-19: 9
Broj zaposlenika pozitivnih na COVID-19: 0
Broj učenika u samoizolaciji: 118
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 6
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 4

12:20 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije mlađe osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem u Vodicama i jedna s prebivalištem na području Grada Drniša.

Trenutno je 28 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 117 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 176 osoba.

11:59 Na  području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa, 3 muške i 3 ženske osobe. Novooboljeli su sa područja Grada Zadra (4), Pakoštana (1) i Starigrada (1).

Tijekom jučerašnjeg dana  testirano je 205 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 386 osoba, a završio je za njih 7300. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je  20 bolesnika od kojih je 1  na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenja mjere samoizolacije.

11:40 U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom te su ukupno aktivna 483 slučaja,  izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata testirano je 697 uzoraka, a mjera samoizolacije određena je za njih 205. Ukupno je u samoizolaciji 1875 osoba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar izvijestio je na konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata potvrđen koronavirus kod jednog učenika gimnazije, te je samoizolacija određena za 24 učenika te škole. Samoizolacija je određena i jednoj učiteljici u Waldorfskoj školi koja nije bila u kontaktu s djecom. Jedna je novooboljela zdravstvena djelatnica u jednom privatnom domu za starije.

Šostar je rekao da će danas tijekom dana Zavod premašiti brojku od 55.000 testiranja. "Pripremamo se za jesen, pogotovo za doba gripe, očekujemo da će ovih dana na validaciju doći testovi koji istovremeno detektiraju koronavirus i A i B gripu", istaknuo je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je u Zagrebu prisutan trend smanjenja broja zaraženih, ali i dalje visoka aktivnost u Covid ambulantama kroz koje je u protekla 24 sata prošlo 264 osoba, samoizolacija je određena za jednu osobu, a na testiranje je upućeno 212 osoba.

Na drive-in punktovima uzeto je 286 uzoraka.

11:20 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 32 osobe, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima su muškarac i dvije žene iz Dubrovnika, od kojih je za dvije osobe utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su dvije žene iz Metkovića, muškarac iz Konavala te žena iz Župe dubrovačke.

Povećanom broju izliječenih uzrok su nove upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o skraćivanju samoizolacije u pojedinim slučajevima. Od 32 izliječena njih 14 je iz Dubrovnika, pet iz Ploča, četiri iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Konavala, dvije iz Vela Luke, jedna iz Korčule te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 20 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 435 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 186 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:54 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom - iz Rovišća ih je četvero, iz Bjelovara dvoje te po jedna osoba s području općina Đulovac i Veliki Grđevac, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

S evidencije oboljelih skinuto je deset osoba pa su u toj županiji 64 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 479 osoba.

10:36 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirana su tri (3) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (1), općina Bebrina (1) i općina Oprisavci (1). Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 606, dok je broj aktivnih slučajeva 112 (6 aktivnih osoba manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 13 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 652 osobe (74 osobe više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. 

10:16 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izliječeno je devet osoba, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Od oboljelih po dva su iz Zaprešića, Velike Gorice i Ivanić-Grada, a po jedan iz Marije Gorice, Dubravice i Pisarovine. Tri osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok je za šest slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za 175 osoba, a u samoizolaciji je jedan razred osnovne škole u Vrbovcu zbog pozitivnog učenika te četiri razreda osnovne škole u Ivanić-Gradu zbog pozitivnog nastavnika. Od početka pandemije evidentirane su 683 osobe s koronavirusom, izliječene su 483 osobe, a 14 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 186 slučajeva.

9:57 - U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pet je novih osoba pozitivno na koronavirus; tri imaju boravište na području Grada Osijeka, a po jedna na području Grada Donji Miholjac i Općina Strizivojna. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 290 uzoraka.
Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za još 30 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 443 osoba.  Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 19 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih je jedan na respiratoru.
Policija je obavila 52 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

9:56 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 689 obrađenih testova danas su 34 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 16, Imotskog 1, Kaštela 1, Okruga 1, Omiša 2, Podstrane 1, Prološca 1, Segeta 1, Sinja 5, Solina 2, Zmijavaca 1 i Trilja 2 osobe.

Od 34 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1307 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 45 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a. Prema izvješću KBC-a Split u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 85 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

9:44 - U posljednja 24sata u PGŽ  zaraženo je novih 10 osoba dok oh je 5 ozdravilo. Novozaražene su zaposlenice doma za starije osobe u Delnicama i jedna njihova štićenica koja je u izolaciji odvojena u posebnoj prostoriji od ostalih. Ostalih današnjih šest novozaraženih su osobe koje se povezuje s ranije zaraženima te osobe koje zbog svog zanimanja ostvaruju veći broj kontakata s drugim osobama. 

Ukupno aktivnih slučajeva u PGŽ trenutno je 89, 408 ljudi je samoizolaciji, a u zadnja 24 sata testirano je 677 uzoraka.

9:39 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19, a nema niti  preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 748,  od kojih su  629 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano su 137 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10565. U samoizolaciji na području županije su 322 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 9  radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika, u samoizolaciji nalazi se 8 nastavnika. Od COVID-19 oboljelo je 9 učenika, u samoizolaciji se nalazi 198 učenika.

9:38 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

9:01 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 414 uzoraka briseva (293 za administrativne potrebe) na COVID-19, nema novozaraženih. Izliječeno je 13 osoba. Trenutno je 12 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 83 osoba.

8:38 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 135 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 124 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 581 osoba, a ukupno je testirano 8306 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 164 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:27 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo izmijenio je preporuke i kriterije za testiranje na koronavirus, a skratili su izolaciju asimptomatskih bolesnika s 14 na 10 dana. U dokumentu stoji kako je izmijenjen otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza, navodi se u izmijenjenom dokumentu preporuka na stranicama HZJZ-a.

Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba).

Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i značajnog poboljšanja ostalih simptoma.

 

Ključne riječi

Komentara 1

BA
babovac
13:47 22.09.2020.

Ja sam točno znao da će se to dogoditi. Nakon pola godine opsade, virus se probio u dom za starije u Delnicama. Nikada to nije bilo ranije. Nikada se niti jedan virus nije probijao u domove, naročito ne u Gorskom Kotaru. I što sada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije