Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Liječnici upozoravaju: Ako se ne zaustavi širenje drugog vala, Britaniji prijeti eksponencijalna smrtnost

Foto: BAZ RATNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.09.2020.
u 16:01

Novi Zeland u ponedjeljak nije zabilježio niti jedan novi slučaj koronavirusa. Ukupno je u toj zemlji 1.464 zaraženih i 25 mrtvih, puno manje nego u drugim zemljama.

U svijetu je od koronavirusa ukupno oboljelo 31,253,976 osoba. Preminulo je 965,193 pacijenata, a oporavljenih je 22,838,629. Najviše zaraženih i dalje ima u SAD-u, a potom slijedi Indija i Brazil. 

.

15:55 - Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) prijeti eksponencijalni rast smrtnosti od covida-19 ako hitnom akcijom ne zaustavi brzo širenje drugog vala, upozorili su u ponedjeljak vodeći liječnici.

UK službeno već  ima najvišu stopu smrtnosti od covida-19 u Europi, a u svijetu zauzima peto mjesto.

Istodobno Britanija posuđuje goleme svote novca u pokušaju da ublaži gospodarske posljedice epidemije.

Međutim, novi slučajevi covida-19 rastu po stopi od najmanje 6000 na dan u Britaniji, prema podacima unatrag tjedan dana, a broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida udvostručava se svakih osam dana i pritom sustav testiranja još ne funkcionira kako treba.

13:30 - U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su registrirana 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je manje od skoro tromjesečnog prosjeka u kojemu je taj broj gotovo redovito bio iznad 200 slučajeva. 

U posljednja 24 sata umrlo je šest osoba koje su bile zaražene Covidom-19. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH testirana su 503 uzorka, pri čemu je zaraza potvrđena u 57 slučajeva, dok su u Republici Srpskoj testirali 357 uzoraka, a virus SARS-CoV-2 potvrđena je u 35 slučajeva.

12:40 - Kako se Sjedinjene Države približavaju brojci od 200.000 smrti od covida-19, pandemija više nije ograničena na jedan epicentar ili dva, već raste diljem svih saveznih država. 

Sa širenjem zaraze širi se i strah da će s dolaskom hladnijeg vremena koje ljude primorava da više vremena provode u zatvorenu prostoru, broj žrtava još više rasti.  

Zbog virusa SAD gubi prosječno 800 ljudi na dan, dok Australija, Kanada, Njemačka, Izrael, Italija i Velika Britanija gube manje od 15 ljudi.  Iako je broj novih slučajeva za 50 posto manji u odnosu na vrhunac u srpnju, SAD još na dnevnoj bazi potvrđuje gotovo 40.000 novih zaraza, a to je najveća brojka u jednoj razvijenoj državi. 

10:20 - Češki ministar zdravstva Adam Vojtech podnio je ostavku u ponedjeljak zbog kritika za upravljanje u zdravstvenoj krizi nakon porasta slučajeva koronavirusa u toj zemlji.  Premijer Andrej Babiš zahvalio je Vojtechu na njegovom radu. Babiš je na Twitteru objavio da je Vojtech mogao biti zapamćen kao najbolji češki ministar zdravstva da nije morao svu svoju energiju utrošiti u borbu protiv koronavirusa. 

Češka bilježi drugi najveći porast slučajeva koronavirusa u Europi nakon Španjolske. Češka je prije ljeta ukinula sve mjere uvedene za vrijeme prvog vala koronavirusa u zemlji.  

08:00 - Novi Zeland je u ponedjeljak ukinuo mjere protiv koronavirusa u većini zemlje osim u najvećem gradu Aucklandu, a australska savezna država Victoria bilježi najmanji dnevni broj zaraza u tri mjeseca. U Aucklandu je također došlo do popuštanja mjera i dopušta se okupljanje do 100 ljudi, ali se u najvećem gradu na Novom Zelandu još neće ukidati sve mjere, rekla je premijerka Jacinda Ardern

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:37 21.09.2020.

Švedska nije u čudu. Dakle ne može se reći cijeli svijet. Zanimljivo kako se Švedska više ne ismijava.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:06 21.09.2020.

A kod nas: spasili turističku sezonu - stavili pod kontrolu koronu ..... Vili i ekipa su carevi.

LO
lori
13:59 21.09.2020.

U BiH 92 zaražena a ne navode u naslonu da je testirano samo 860 osoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije