Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i ferenčak može u NO

Iznenađeni Milanović o osuđenima u NO-ima: Zar je to tako?

\'02.02.2012., Zagreb - Pod predsjedanjem premijera Zorana Milanovica, na 6. sjednici Vlade RH raspravljalo se o Prijedlogu programa za preuzimanje i provedbu pravne stecevine Europske unije za 2012.
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
16.02.2012.
u 11:50

Zabrana vrijedi pet godina od pravomoćnosti presude, nakon čega osuđenici ponovno mogu u nadzorne i upravne odbore.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o uvjetima koje moraju ispunjavati kanidati za članove nadzornih i upravnih odbora, te uprava trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice i udjele.

Odluka na svega stranicu i pol teksta kaže da onaj tko ima namjeru biti u rukovodstvu državnog poduzeća mora imati sveučilišno obrazovanje, minimalno pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci. Dalje se navode razlozi zbog kojih potencijalni kandidat mora biti eliminiran. Takav razlog je dotični kao član trgovačkog društva, izvršni direktor, član uprave ili član nadzornog, upravnog odbora pravomoćno osuđen na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima.

Sljedeći razlog koji eliminira kandidata za članstvo u upravnom ili nadzornom odboru državne firme je da se bavi poslovima kao i državna tvrtka, ili da je pak na drugi način članstvom u naduzornom ili upravnom odboru došao u sukob interesa. Kroz treću točku jučerašnje vladine odluke koja govori koje sve dokumente kandidat mora priložiti, navodi se još jedna prepreka. Riječ je o izjavi koju pod materijalnom i kaznenom odgovornošću kandidat mora priložiti da ne postoje okolnosti iz članka 239. stavak 2. Zakona o trgovačkim društvima. On kaže da članom uprave bilo kojeg poduzeća ne može biti netko tko je osuđen zbog zlouporabe stečaja, zlouporabe u postupku stečaja, pogodovanju vjerovnika, ili povrede obaveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga. Zabrana vrijedi pet godina od pravomoćnosti presude.

Kako je još svjež slučaj pokušaja instaliranja HNS-ovca Srećka Ferenčaka u NO JANAF-a iako je nepravomoćno osuđen u aferi Nanbudo (za zlouporabu položaja i ovlasti), novinari su odmah uočili da u spomenutoj odluci nema za njega nema prepreka. Odmah se pitalo je li posrijedi to da se ipak Ferenčaku odškrinu vrata državne tvrtke. Dodatnu sumnju pobudio je premijer Zoran Milanović jer je nakon sjednice Vlade rekao da ne zna kako se pojedinosti spomenute odluke reflektiraju na slučaj Ferenčaka.

– Zar je to tako? – čudio se premijer nakon što su ga novinari pitali kako to da u uprave mogu i nepravomoćno osuđeni i dodao: – Ali, neće! Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukčije.

Komentara 191

Avatar puky
puky
18:19 16.02.2012.

... hi hi hi ... nakon ovog imali još netko tko misli da vladu vodi ******? ... strava ...

Avatar Vuglec
Vuglec
15:16 16.02.2012.

Vratite nam Sanadera, on je to barem radio sa stilom!

SJ
Sve je uzalud
17:12 16.02.2012.

Pomognite Merčepu da se malo dići vama on nije još osuđen.Krasno društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije