Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strahote rata

Izložba o stradaloj djeci: Tijekom agresije na Vukovar 34 djece izgubilo je život

Izložba u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.11.2020.
u 15:11

Podsjetio je kako je najmlađe dijete u Vukovaru, koje je stradalo, bilo staro svega nekoliko sati i umrlo je radi nedostatka kisika

Vukovarski župnik Ivica Jagodić predstavio je danas inicijativi u okviru koje će se u Vukovaru postaviti izložba u spomen na 34 djece iz Vukovara i s područja Općine Vukovar koja su stradala u agresiji 1991. godine.

- Postavljene ilustracije i fotografije hod su kroz bitku za Vukovar u vremenu okupacije te prate datume stradanja svakog dječjeg života sve do lipnja 1992. i posljednje biografije. Postav se temelji na sadržaju knjige Mama, ne vidim nebo autorice Ani Galović gdje su obuhvaćene dostupne informacije o trideset i četvero poginule, nestale i ubijene vukovarske djece na području grada Vukovara i rubnim mjestima usko vezanim uz Vukovar za vrijeme bitke 1991. godine, a zatim i za vrijeme okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine - rekao je fra Jagodić.

Podsjetio je kako je najmlađe dijete u Vukovaru, koje je stradalo, bilo staro svega nekoliko sati i umrlo je radi nedostatka kisika. Najstarije stradalo dijete poginulo je 6 dana prije svoga 18-og rođendana. Među 34-ero stradale djece je i nekoliko njih koji su ubijeni ne Ovčari. Za neke od njih ni danas se ne zna gdje su pokopani.

Dražen Živić, s Instituta Ivo Pilar, kazao je kako ćemo svi zajedno morati uložiti još puno napora kako bi saznali sudbinu, okolnosti i sve činjenice oko stradanja djece. Istakao je i kako stradala djeca u Vukovaru nisu život izgubila samo tijekom granatiranja nego i u neposrednim borbama te da se više njih, iako su bili maloljetni, uključili u obranu grada.   

- Na nama je da doznamo sudbinu svakog stradaloga djeteta kao i sve okolnosti stradavanja ali i da otkrijemo gdje su njihova posljednja počivališta. Nažalost, za neke od njih ni danas se ne zna gdje su pokopani. Želimo da dječja žrtva postane dio hrvatske memorije i sjećanja na teške i slavne dane Vukovara - rekao je Živić.

Vukovarska dizajnerica Žaklina Kurmaić kazala je kako je postav zamišljen tako da jedna crvena linija povezuje sudbine sve djece. Bit će tu i elementi koji će govoriti kako su ta djeca stradala, odnosno jesu li poginula od granata, strijeljanja ili su pak izgubili život pod nekim drugim okolnostima. 

Ključne riječi

Komentara 4

BE
berija
19:33 16.11.2020.

S ovim vijencima za poginule Srbe (ostali nisu poginuli nego su ubijeni, ubili su ih Srbi) trebalo je pričekati dok britanski, poljski i izraelski premijeri položi vijence na groblju poginulih vojnika Waffen SS-a, Wermachta, Kriegsmairine i Luftwaffea. Pa onda još onoliko koliko je prošlo od drugog svjetskog rata do tog trenutka.

Avatar Primarius
Primarius
17:41 16.11.2020.

Evo šta o svemu pišu Pupovčeve Novosti financirane novcem hrvatske sirotinje - Hvala drugovi HDZ-ovci Vijenci za hrvatske i srpske žrtve Boris Milošević sudjelovat će u srijedu s premijerom Plenkovićem u Koloni sjećanja, a državni tajnik i vukovarski branitelj Zvonkoo Milas u utorak će s Miloševićem i Miloradom Pupovcem položiti vijenac za stradale građane srpske nacionalnosti te vijenac za hrvatske branitelje i civile ubijene na Ovčari

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
16:15 16.11.2020.

hoce li na izlozbu doci i milorad pupovac, koji inace sjedi u prvom redu na predstavama olivera frljica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije