Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za demokratsku nominaciju

Izlazne ankete i glavne tv kuće - Biden pobjeđuje u Južnoj Karolini

Joe Biden
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
01.03.2020.
u 07:34

Ankete su također pokazale da skoro polovica glasača u Južnoj Karolini želi kandidata koji će vratiti politiku bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, što je i ključni argument Joea Bidena, koji je bio Obamin potpredsjednik

Kandidat za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore Joe Biden mogao bi osvojiti najmanje 14 delegata na predizborima u subotu u Južnoj Karolini, ocjenjuje Edison Research prema izlaznim anketama provedenim neposredno nakon predizbora u toj američkoj saveznoj državi.

Prema izlaznim anketama četiri od deset glasača na demokratskim predizborima ocijenilo je da Biden ima najviše razumijevanja za zabrinutost koja vlada među manjinama.

Čak je šest od deset birača kazalo da je faktor koji je utjecao na njihov izbor bilo zauzimanje za Bidenovu kandidaturu utjecajnog kongresmena Jamesa Ckyburna, što se smatra dobrim znakom za Bidenove šanse da osvoji glavnu od država u kojima se počinju održavati predizbori, prenosi Reuters.

Ankete su također pokazale da skoro polovica glasača u Južnoj Karolini želi kandidata koji će vratiti politiku bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, što je i ključni argument Joea Bidena, koji je bio Obamin potpredsjednik.

I prema procjenama glavnih američkih tv kanala, bivši američki potpredsjednik osvojio je predizbore u Južnoj Karolini, potvrdivši se kao prvi suparnik neovisnog senatora Bernieja Sandersa za osvajanje demokratske nominacije. 

CNN, CBS i Fox News predviđaju Bidenovu pobjedu koju bi mu mogla osigurati potpora afroameričkih glasača koji predstavljaju glavninu baze Demokrata u ovoj južnoj američkoj državi. 

Nakon tri razočaravajuća rezultata radi se o prvoj pobjedi Joea Bidena (77) na demokratskim predizborima koji bi trebali iznjedriti kandidata Demokratske stranke koji će se suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima  u studenome, istaknula je agencija France Presse, dok agencija Dpa ističe kako Biden očajnički treba pobjedu kako bi ojačao svoju kampanju nakon slabog rezultata na prvim dvama predizborima te osvajanja drugog mjesta u Nevadi.

Dobar rezultat u Južnoj Karolini pomoći će pobjedniku da se dobro pozicionira uoči tzv. Superutorka idućeg tjedna, kada će se odrediti čak trećina delegata s obzirom da se predizbori održavaju u čak 16 država i područja.  

Prema izlaznim anketama Biden je osvojio najveći dio bijelih, obrazovanih žena, demokratskih glasačica (3 od10), a također i najveći dio ukupnog ženskog demokratskog biračkog tijela (5 od 10).

Šest od deset afroameričkih birača demokrata u Južnoj Karolini reklo je da je biralo Joea Bidena, pri čemu su stariji afroamerički birači radije birali Bidena, dok su mlađi crni glasači podijeljeni između Bidena i Bernieja Sandersa.

Prema izlaznim anketama Sandersa podržava najveći dio mladih bijelaca. Sanders, progresivni američki senator iz Vermonta koji drži vodeće mjesto u utrci za demokratskog kandidata, vjerojatno će završiti na drugom mjestu u utrci u Južnoj Karolini. Tom Steyer, milijarder koji je potrošio veliki iznos novca u Južnoj karolini, mogao bi završiti kao treći.

Skoro osam od deset glasača kazalo je da gaji naklonost prema Bidenu, u usporedbi sa 5 od deset glasača koji favoriziraju Sandersa, pokazale su izlazne ankete.

U Južnoj Karolini Afroamerikanci čine 60 posto biračkog tijela demokrata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije