Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMIJENILI STAV

Preokret u rješavanju problema koji godinama opterećuju odnose Rusije i RH

Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.01.2018.
u 13:08

Hrvatska i Rusija sklopile su 1993. Sporazum o smještaju diplomatskih predstavništava kojim si države daju prostor za veleposlanstvo

Hrvatska će se, prihvati li Rusija prijedlog hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, iseliti iz reprezentativne zgrade veleposlanstva u Rusiji u kojemu sada, temeljem sporazuma dviju država, borave besplatno te tražiti i plaćati prostor za veleposlanstvo i za rezidenciju veleposlanika, potvrđeno nam je iz diplomatskih izvora.

Tako bi se riješilo problem koji dugo opterećuje odnose dviju država pa se čak i potezao na sastanku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog joj kolege Vladimira Putina jer sadašnja zgrada ruskog veleposlanstva u Zagrebu ne odgovara ni Rusima ni Hrvatima. Zgrada u Zagrebu se urušava pa Rusi žele iz nje. Također, u međuvremenu je zgrada denacionalizirana i vraćena vlasnicima te im sada Hrvatska plaća najam. No, dok je svako rješenje tog problema dobro, neki sugovornici s kojima smo razgovarali postavljaju pitanje isplati li se Hrvatskoj ta računica iz više razloga. Jedna je sama reprezentativnost diplomatskog predstavništva, a druga je financijska budući da je Moskva jedan od najskupljih gradova na svijetu. Iz MVEP-a jučer do zaključenja broja nisu odgovorili kamo bi se preselilo veleposlanstvo i kakva je financijska konstrukcija te koliko bi Hrvatska time uštedjela ili pak bila u minusu.

Hrvatska i Rusija sklopile su još 1993. Sporazum o smještaju diplomatskih predstavništava po kojem svaka država drugoj daje prostor za veleposlanstvo. Sada Hrvatska želi dodati protokol kojim bi se sporazum odnosio na konzularna predstavništva, a ne na veleposlanstva. Hrvatska je, po sporazumu, od Moskve dobila zgradu od oko 1500 četvornih metara, smještenu u “zlatnoj milji”, kako zovu dio koji opasuje kružnica sa središtem u Kremlju. Na zadnjem katu te zgrade nalazi se i rezidencija veleposlanika. Zgrada je toliko prostrana da je Hrvatska Rusiji dala na korištenje dva objekta u Bosanskoj ulici u Zagrebu: vilu te manju zgradu za konzularne poslove. I Hrvatska ima svoj ured za konzularne poslove u Moskvi, no njega plaća sama upravo zbog nerazmjera u površinama.

U međuvremenu je pak Hrvatska zgradu u Bosanskoj vratila u posjed nekadašnjim vlasnicima, obitelji Neumann, pa im je nakon toga Rusija plaćala najam, da bi tek 2014. Hrvatska preuzela financiranje. Najam je tada iznosio 18.000 eura mjesečno uvećano za PDV. Za usporedbu, stan od 60 četvornih metara u Moskvi – ako nije na periferiji – stoji oko tisuću eura mjesečno. Tijekom godina pokušala se naći zamjenska lokacija. Hrvatska je Rusima predložila više objekata u vlasništvu države, no oni su odbili. Istovremeno,

Rusi su također predlagali objekte, ali je Hrvatska rekla ne iz više razloga. Primjerice, jedan objekt nije prošao pregled SOA-e jer je bio preblizu Pantovčaku. Rješenje se našlo u zgradi u blizini sadašnjeg veleposlanstva Ruske Federacije. Ona je također u privatnom vlasništvu pa bi Hrvatska i dalje plaćala najam. Novi je objekt prije godinu dana prošao pregled DORH-a, ali i očitovanje Ministarstva državne imovine da nema drugih prikladnih objekata.

Također, napravljena je kalkulacija isplati li se ići u samostalni aranžman ili zadržati sporazum s Rusijom. Prema našim izvorima, računica je pokazala da je samostalni aranžman neisplativ i da je gotovo dvostruko skuplji od toga da Hrvatska i dalje plaća najamninu Rusima u Zagrebu.

No sada dolazi do preokreta i Hrvatska ipak odlučuje izaći iz veleposlanstva u Moskvi. Ruska strana nije željela komentirati prijedlog, ali su ranije govorili kako njima odgovara svako rješenje tog problema, pa i to da sami plaćaju najam jer su cijene u Zagrebu daleko niže od onih u Moskvi.

Komentara 7

Avatar Agresor
Agresor
13:36 30.01.2018.

Dobro je. Ja pomislio da je Staljingrad u pitanju.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:16 30.01.2018.

ova ministarka izgleda tako nekako bolesno

MA
MarkoKosmicki
14:08 30.01.2018.

dajte im vilu od mesica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije