Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izlazak Britanije iz EU mogao bi rezultirati raspadom UK-a

Hague, kojeg smatraju euroskeptikom, izjavio je da će na referendumu o ostanku ili izlasku Britanije iz bloka 28-orice podržati ostanak svoje zemlje u EU, usprkos svim njegovim peripetijama s Bruxellesom u vrijeme kada je obnašao dužnost šefa diplomacije.
23. prosinca 2015. u 12:20 6 komentara 1260 prikaza
William Hague
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Ujedinjeno Kraljevstvo bi se moglo raspasti ukoliko Britanci budu glasali za izlazak iz EU-a, jer bi ta odluka išla na ruku škotskim nacionalistima, ocijenio je danas bivši britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague, kojeg smatraju euroskeptikom, izjavio je da će na referendumu o ostanku ili izlasku Britanije iz bloka 28-orice podržati ostanak svoje zemlje u EU, usprkos svim njegovim peripetijama s Bruxellesom u vrijeme kada je obnašao dužnost šefa diplomacije.

 "Morat ćemo se zapitati, bez obzira što nam se mnogi aspekti EU-a ne sviđaju, želimo li zaista oslabiti Uniju i istovremeno, ako Britanija izađe, povećati šanse da Škotska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo", napisao je Hague u Daily Telegraphu. Također tvrdi da je usprkos brojnim slabostima, EU okvir stabilnosti za krhke demokracije u srednjoj Europi te da ne bi bilo u britanskom interesu da se blok raspadne, a s obzirom na nesigurno stanje na Bliskom istoku i u svjetskim gospodarstvima.

Prema njegovim riječima, škotski nacionalisti, koji snažno podupiru ostanak u EU, iskoristili bi izlazak Britanije za održavanje drugog referenduma o neovisnosti, što su Škoti u rujnu prošle godine odbacili s postotkom od 55 prema 45 posto potpore.

Drugi referendum bi, tvrdi Hague, bio prerizičan.

"Ne bi bilo prepametno uništiti Ujedinjeno Kraljevstvo i ozbiljno oslabiti EU", smatra Hague.

 Da bi izlazak Britanije iz Unije mogao prouzročiti "ozbiljnu krizu" unutar EU-a smatra i poljski predsjednik Andrzej Duda. "Uopće u to ne sumnjam", rekao je u srijedu za BBC poljski predsjednik u svom prvom intervjuu za strane medije otkako je u svibnju preuzeo dužnost.

Konzervativna stranka podijeljena je oko Europe već više desetljeća. Kritičari EU-a tvrde da se pregovorima oko novih odnosa Britanije s Unijom neće puno postići, a bivši ministar obrane Liam Fox je u nedjelju kazao da je vrijeme da se "prestanemo pretvarati" da će EU izaći u susret Britaniji.

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće