Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
William Hague

Izlazak Britanije iz EU mogao bi rezultirati raspadom UK-a

William Hague
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.12.2015.
u 12:20

Hague, kojeg smatraju euroskeptikom, izjavio je da će na referendumu o ostanku ili izlasku Britanije iz bloka 28-orice podržati ostanak svoje zemlje u EU, usprkos svim njegovim peripetijama s Bruxellesom u vrijeme kada je obnašao dužnost šefa diplomacije.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi se moglo raspasti ukoliko Britanci budu glasali za izlazak iz EU-a, jer bi ta odluka išla na ruku škotskim nacionalistima, ocijenio je danas bivši britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague, kojeg smatraju euroskeptikom, izjavio je da će na referendumu o ostanku ili izlasku Britanije iz bloka 28-orice podržati ostanak svoje zemlje u EU, usprkos svim njegovim peripetijama s Bruxellesom u vrijeme kada je obnašao dužnost šefa diplomacije.

 "Morat ćemo se zapitati, bez obzira što nam se mnogi aspekti EU-a ne sviđaju, želimo li zaista oslabiti Uniju i istovremeno, ako Britanija izađe, povećati šanse da Škotska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo", napisao je Hague u Daily Telegraphu. Također tvrdi da je usprkos brojnim slabostima, EU okvir stabilnosti za krhke demokracije u srednjoj Europi te da ne bi bilo u britanskom interesu da se blok raspadne, a s obzirom na nesigurno stanje na Bliskom istoku i u svjetskim gospodarstvima.

Prema njegovim riječima, škotski nacionalisti, koji snažno podupiru ostanak u EU, iskoristili bi izlazak Britanije za održavanje drugog referenduma o neovisnosti, što su Škoti u rujnu prošle godine odbacili s postotkom od 55 prema 45 posto potpore.

Drugi referendum bi, tvrdi Hague, bio prerizičan.

"Ne bi bilo prepametno uništiti Ujedinjeno Kraljevstvo i ozbiljno oslabiti EU", smatra Hague.

 Da bi izlazak Britanije iz Unije mogao prouzročiti "ozbiljnu krizu" unutar EU-a smatra i poljski predsjednik Andrzej Duda. "Uopće u to ne sumnjam", rekao je u srijedu za BBC poljski predsjednik u svom prvom intervjuu za strane medije otkako je u svibnju preuzeo dužnost.

Konzervativna stranka podijeljena je oko Europe već više desetljeća. Kritičari EU-a tvrde da se pregovorima oko novih odnosa Britanije s Unijom neće puno postići, a bivši ministar obrane Liam Fox je u nedjelju kazao da je vrijeme da se "prestanemo pretvarati" da će EU izaći u susret Britaniji.

 

Komentara 6

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:42 23.12.2015.

Engleski gusari, marš van iz EU, a Škoti i Velšani mogu ostati.

DU
Deleted user
16:08 23.12.2015.

Raspad EU i VB, dobro i odlično.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
14:46 23.12.2015.

Što se mene tiče nek se raspadnu oboje. I VB i EU. Daleko im lijepa kuća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije