Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živko budimir

Izišao iz ćelije i ponovno je predsjednik

Živko Budimir (1)
Marko Mrkonjic/PIXSELL
27.05.2013.
u 21:00

Zasad je sigurno da Živko Budimir neće podnijeti ostavku te da će već idućeg tjedna otići na godišnji odmor.

Nakon jednomjesečnog boravka u mostarskom zatvoru Živko Budimir od ponovno upravlja Federacijom BiH. Tri dana nakon puštanja na slobodu predsjednik Federacije došao je na posao u svoj sarajevski ured, u kojem su ga toplo dočekali najbliži suradnici i nekolicina članova entitetske vlade koji ga podržavaju.

Istodobno, parlamentarno povjerenstvo koje utvrđuje je li predsjednik FBiH Živko Budimir nakon pokretanja istrage za primanje mita za pomilovanja osuđenika, dostojan obnašanja te visoke funkcije, završava svoj posao i u srijedu će predložiti određene zaključke.

Podizanje optužnice

Bit će saslušan i Budimir, a očekuje se da će većina članova Povjerenstva podržati stav da on zbog svega što se događa više nije dostojan biti predsjednik, odnosno \"šef izvršne vlasti\" Federacije BiH. Ako takav zaključak doista bude proslijeđen Parlamentu, može se očekivati da će već idućeg tjedna Zastupnički, a potom i Dom naroda, raspravljati i glasovati o inicijativi za smjenu Budimira koja bi bila upućena Ustavnom sudu FBiH, kao mjerodavnoj instituciji. Budimirovo puštanje iz pritvora ne bi trebalo imati većeg utjecaja na ovaj proces jer istraga protiv njega nije obustavljena. Naprotiv, državno tužiteljstvo najavljuje skoro podizanje optužnice i novi zahtjev za određivanje pritvora. Upitno je, međutim, postoje li u oba parlamentarna doma dvotrećinska većina za upućivanje spomenute inicijative prema Ustavnom sudu. Postoje realne šanse da Budimir \"preživi\" i ovaj pokušaj smjene. Zasad je sigurno da neće podnijeti ostavku te da će već idućeg tjedna otići na godišnji odmor. Hoće li prije toga održati obećanje o imenovanju jednog od sudaca u Ustavnom sudu FBiH koji nedostaje tek ćemo vidjeti.

Zaustavio rekonstrukciju

Od tog Budimirova poteza ovisi deblokada Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu, pred kojim je više predmeta, uključujući i onaj o izglasavanju nepovjerenja sadašnjoj Vladi FBiH. Dok se to pitanje ne riješi, Federacija neće izaći iz političke krize u koju je zapala nakon prošlogodišnjeg raskida dotad vladajuće koalicije koju su činili SDP, SDA, Lijanovići i HSP. SDP je stvorio novu parlamentarnu većinu s dva HDZ-a i Radončićevim SBB-om, ali je Budimir spriječio sve pokušaje da se izvrši rekonstrukcija Federalne vlade sukladno volji nove parlamentarne većine.

>> Iz zatvora u predsjedničku fotelju: Je li dostojan svog zvanja?

>> Predsjednik FBiH Živko Budimir pušten na slobodu

>> Iz samo sebi znanih razloga Budimir je pomilovao 36 ubojica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije