Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevareni investitor

'Izgubio sam milijune, a mislio sam da je Crkva iza projekta'

karmelićanke
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
19.02.2015.
u 07:55

Taj je novac za spomenute projekte posudio građevinskom poduzetniku Zlatku Čajku (43) koji se zbog svega našao na optuženičkoj klupi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda

Zlatko Čajko svoju tvrtku mi je prezentirao kao renomiranu građevinsku tvrtku koja je odradila više uspješnih projekata i nisam imao razloga posumnjati da do realizacije projekta izgradnje Doma za nezbrinutu djecu i stambenog naselja u sklopu Doma sv. Josipa na prostoru Samostana sv. Josipa i sv. Mihaela Hrvatske provincije karmelićanki božanskog srca Isusova neće doći kada je u sve bila uključena Katolička crkva. Tek poslije saznao sam da se radilo o tvrtki s jednim zaposlenim, čija je imovina opterećena hipotekom – dio je iskaza Hermana Vukušića (75), bivšeg savjetnika generalnog direktora HŽ-a, koji je zajedno s kćeri Teom Vukušić Rukavinom i zetom Tomislavom Rukavinom zbog propale investicije ostao bez 1,2 milijuna kuna.

Taj je novac za spomenute projekte posudio građevinskom poduzetniku Zlatku Čajku (43) koji se zbog svega našao na optuženičkoj klupi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda.

Iskaz pred sucem Zorislavom Kalebom Vukušić još nije dao, no u više je navrata iskazivao u tužiteljstvu. Čajka je, kako je rekao, upoznao u crkvenim krugovima, a on mu je 2008. prezentirao projekt o izgradnji spornog doma.

Predložio je da mu bude savjetnik i da mu poznanstvima pomogne oko realizacije.

Dao lažni iskaz na sudu

Samostan je zastupala poglavarica Milica Kristina Pišković. Međutim, sredstva za projekt uopće nisu bila osigurana, odnosno karmelićanke nisu uspjele dobiti kredit kod Vatikanske banke, a nije ga podržala ni PBZ pa je Čajko od Vukušića, osim savjetničke, u ljeto 2008. zatražio i financijsku podršku.

Vjerujući da je riječ o ozbiljnom projektu, Vukušić, njegova kći i zet Čajku su isplatili ukupno 1,268.688,44 kune, a on je novac potrošio za financiranje svojih privatnih investicija. Sve ovo navodi se u optužnici kojom se Čajko tereti za prijevaru, ali i davanje lažnog iskaza pred Općinskim građanskim sudom gdje je zanijekao da je s Vukušićem, osim jednog projekta, imao ikakvu zajedničku aktivnost. Tužiteljstvo za Čajka traži dvije i pol godine zatvora.

Odriješene ruke

Ispitana je i časna sestra Iva Anastazia Veić, koja je u vrijeme sklapanja ugovora bila provincijalna poglavarica karmelićanki.

– Sestra Kristina informirala me u vezi s projektom i dala sam joj odriješene ruke. Bila sam sretna da imam aktivnu i sposobnu osobu u takvom poslu. Informirala me da će Čajkovu firmu angažirati za gradnju Doma za nezbrinutu djecu. Informirala me o sklapanju i raskidu ugovora. Građevinski radovi nisu napravljeni. U vezi s financijama i uplatama ništa mi nije poznato. Ako je nešto uplaćeno, nisam znala – kazala je Iva Anastazia Veić. Sestra Milica Kristina Pišković, koja je bila kućna poglavarica samostana u Hrvatskom Leskovcu, još na sudu nije ispitana, no u istrazi je svjedočila da se za projekt neuspješno pokušao ishoditi kredit kod Vatikanske banke.

– Banka nije financirala projekte izvan EU ili granica Italije pa je Čajko pokušao podignuti kredit kod PBZ-a. Do realizacije projekta nije došlo – kazala je sestra Milica Kristina Pišković. Čajko tvrdi kako je od Vukušića 2008. primio prvo 630.000 kuna pa još 105.000 kuna. Tvrdi i da je mu je vratio 120.000 kuna.

Komentara 19

Avatar Honduras
Honduras
08:36 19.02.2015.

bivši savjetnika generalnog direktora HŽ-a, s kćeri i zetom - dakle njih troje - nije uspjelo jednim klikom miša za 10 sekundi provjeriti o kakvoj se firmi radi... nego su tom liku dali 1,2 milijuna kn onako... na lijepe oči????? fascinantno!!! stvarno "zanimljiva" obitelj... pitam se koliko je tek štete ovako "sposoban" savjetnik generalnog direktora napravio u hž-u???

DU
Deleted user
08:57 19.02.2015.

Sad mu je crkva kriva...mislio je... NETKO tko investira Milione zna točno tko stoji iza projekta...

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
10:02 19.02.2015.

Odgovor zelenojkravi a zakaj si se nasal pogođen neki smo bili u rovu neki krvavo radili dok su drugi krali cisto ratno profiterstvo a jel znas kak se to nekad rjesavalo u ratovima aki neznas procitaj koju povijesnu knjigu i ostavi se mojih pokojnih roditelja mnogo suza izlazi iz zemlje kad vide sta su nam napravili lopovi profiteri neprijatelja smo pibijedili u ratu a profiteri nas pljackaju i dalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije