Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZELAND

Izgubili se na planinarenju: 19 dana proveli su u divljini, otkrili su što ih je spasilo

Novi Zeland
Foto: GettyImages
28.05.2020.
u 10:53

U akciji spašavanja sudjelovalo je više desetaka volontera, policijski psi, helikopteri i dronovi.

Dvoje planinara koji su se izgubili u divljini Novog Zelanda i koji su pronađeni nakon dva tjedna nakon što je za njima pokrenuta potraga otkrili su kako se sve odvilo. 

Dion Reynolds (23) i Jessica O'Connor (23) otišli su kampirati u dolinu Anatori u nacionalnom parku Kaharangi 09. svibnja, međutim nakon što se dvoje planinara nije vratilo 14. svibnja kad su trebali za njima je pokrenuta masovna potraga.  U akciji spašavanja sudjelovalo je više desetaka volontera, policijski psi, helikopteri i dronovi. 

Potraga je urodila plodom, te su ih nakon 19 dana pronašli i spasili. 

Izgubljeni u divljini 

Reynolds je otkrio za lokalni radio kako su se izgubili zbog guste magle. Prošlo je nekoliko dana kad su počeli planinariti kad su shvatili da hodaju u krug. 

- Rekao sam Jess da se trebamo zaustaviti jer je to otisak moje cipele. U tom trenutku bili smo jako izgubljeni - naveo je 23-godišnjak, prenosi Daily Mail. 

Usprkos činjenicu što su imali sve manje hrane i trebali su hitno doći do vode, par je ostao smiren. Sedmog dana kad su došli do vodopada, zapeli su u još većim problemima. 

- Spuštali smo se, ali je bilo jako strmo. Onda je mali stjenovit potoka prerastao je u vodopad - rekao je mladi planinar i dodao: - Na putu prema dolje, krivo sam stao i uganuo gležanj. Došli smo do vodopada koji je bio visok 15-20 metara i samo smo se pogledali i bili 'Ne možemo se spustiti, trebamo prestati, vratiti se uzbrdo i zaustaviti se'. 

Usprkos ozljedi, par je nastavio sve dok Jessica O'Connor nije pala i ozlijedila si leđa. S obzirom na to da su se oboje ozlijedili, odlučili su stati i postaviti kamp. Pronašli su potok zbog kojeg su dobili na vremenu sve dok ne stigne pomoć. 

Reynolds je kazao kako su prije tjedan dana vidjeli helikopter, no zbog loše vidljivosti helikopter ih nije vidio pa su odlučili zapaliti vatru u nadi kako će ih vidjeti i spasiti. Ta ideja urodila je plodom. 

- Približio nam se prvi helikopter i vidio nas. Jessica mu je počela mahati. Kad se spustio bolničar, tada sam znao da smo spašeni - ustvrdio je mladi planinar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije