Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO AL-BAGHDADIJA

Izdao ga šogor: Kurdi i kujica najzaslužniji za likvidaciju kalifa

Foto: ALAA AL-MARJANI/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.10.2019.
u 22:40

Trumpova odluka o povlačenju vojske iz Sirije odgodila je akciju za mjesec dana, tvrde Kurdi

Svaki dan izlaze nove pojedinosti o tajnoj operaciji likvidacije vođe terorističke organizacije Islamske države Abu Bakr Al-Baghdadija koja će sigurno vrlo brzo biti ekranizirana jer sama operacija predstavlja pravu dramu. Visoki dužnosnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Polat Can tvrdi da oni od 15. svibnja surađuju s CIA-om da bi pratili Al-Baghdadija i pozorno ga nadzirali.

Sirijski Kurdi iz SDF-a tvrde da su uspjeli ubaciti špijuna u najuži krug Al-Baghdadijevih ljudi, koji je ukrao par gaća kako bi dokazao njegov identitet, a zatim pomogao američkim vojnicima da dođu do njegovog skrovišta.

– Jedan od naših agenata uspio je doći do kuće u kojoj se skrivao Al-Baghdadi koji je vrlo često mijenjao mjesta boravka. Upravo se trebao preseliti u novo mjesto u Jerablusu, na granici s Turskom – kazao je Can, ističući da je taj agent uspio donijeti Al-Baghdadijevo donje rublje kako bi se obavio DNK-test i uvjerio se sa 100-postotnom sigurnosti da je osoba koja boravi u toj kući upravo vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi.

Najpametniji psi

I dok je Trump tvrdio da je zaslužan za operaciju koja je dovela do Al-Baghdadijeve likvidacije, prema verziji SDF-a, njegovo povlačenje američkih snaga dovelo je do njezine odgode.

– Prije više od mjesec dana donesena je odluka o likvidaciji Al-Baghdadija. Međutim, povlačenje SAD-a i invazija Turske primorali su nas da zaustavimo potragu za Al-Baghdadijem i odgodimo operaciju. Naš obavještajni izvor bio je uključen u slanje koordinata, usmjeravanje zračne luke, sudjelovanje u operaciji i postizanje uspjeha do posljednjeg trenutka – naglasio je Can.

Isto tako i zapovjednik SDF-a, general Mazloum Kobani, također je spomenuo špijuna koji je upravljao SDF-om i davao podatke o okruženju Al-Baghdadija. Mazloum je rekao da je agent SDF-a bio s Al-Baghdadijem kada se napad dogodio, da je služio kao sigurnosni savjetnik vođi ISIL-a i da je njegova izdaja motivirana osvetom.

Osim špijuna koji je radio za sirijske Kurde kao još jedna ključna figura u lovu na vođu ISIL-a bio je i Al-Baghdadijev šogor Muhammad Ali Sajid al-Zobaie, koji je uhićen, prema tvrdnji iračkih obavještajnih službi, na granici s Irakom. Dao je podrobne informacije prema kojima je otkriveno da se Al-Baghdadi nalazi u Idlibu i da je napustio područje kalifata.

Kujica, za koju je Donald Trump u nedjelju na konferenciji za novinare kazao,“da je Al-Baghdadija stjerala do kraja tunela nakon čega je aktivirao prsluk s eksplozivom te ubio sebe, ženu i svoje troje djece, i tijelo mu je bilo osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel”, u početku je bila obavijena velom tajne, međutim ubrzo je skinuta ta oznaka tajnosti.

– Skinuli smo oznaku tajnosti s fotografije predivnog psa (ime je i dalje tajno) koji bio iznimno uspješan u hvatanju i likvidaciji vođe Islamske države Al-Baghdadija – napisao je Trump na Twitteru.

– Američka vojska obično koristi belgijske ovčare da vode i štite trupe u potrazi za neprijateljskim snagama i eksplozivom. Pasmina je priznata u vojsci zbog inteligencije i sposobnosti da bude agresivna na zapovijed – rekao je predsjednik Udruženja ratnih pasa SAD Ron Anjelo.

– Želite da vam takav pas predvodi izvidnice. Oni su prva linija obrane, ispred svih – rekao je Ajelo, bivši marinac i trener čija organizacija pomaže aktivnim i umirovljenim vojnim psima.

Načelnik stožera američke vojske Mark Milley rekao je novinarima da pas ima golemih zasluga u pronalaženju Abu Bakr al-Baghdadija u tunelu ispod njegovog boravišta te istaknuo da je kujica lakše ranjena, ali da se sada oporavlja i već se vratila na dužnost.

Nije plakao niti molio za milost

U međuvremenu, obavještajne službe Sirije i Iraka potvrdile su informaciju da je nakon likvidacije Al-Baghdadija, vijeće šura (savjetodavno vijeće) ISIL-a za njegova zamjenika, odnosno privremenog vođu postavilo Iračanina Abdullaha Turkia Qardasha, poznatog i kao Haji Abdullah al-Afri, iz okruga Tal Afar zapadno od Mosula na sjeveru Iraka. Qardash slovi kao Baghdadijev nasljednik otkad je ISIL-ovo glasilo Amaq u kolovozu objavilo da ga je Al-Baghdadi imenovao “da se brine o muslimanskoj naciji”.

Qardash je bio časnik iračke vojske pod Sadamom Husseinom te blizak Al-Baghdadijevu zamjeniku Abu Alaa al-Afriju, koji je ubijen 2016. Oni koji ga poznaju kažu da Qardasha karakteriziraju okrutnost, autoritarnost, militantnost i krvoločnost. S vođom ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadijem upoznao se u zatvoru multinacionalnih snaga Camp Bucca, blizu grada Basre, 550 km južno od Bagdada kojim upravljaju američke snage na jugu Iraka.

Objava fotografije Donalda Trumpa kako pozorno prati vojnu operaciju likvidacije vođe ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadija, na kojoj je Trump zapravo imitirao bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu koji je sa svojim suradnicima gledao operaciju likvidacije vođe Al-Qa’ide Osame Bin Ladena u Pakistanu, naišla je na niz kritika i podsmijeh. Iako Donald Trump pokušava od sebe napraviti pravoga heroja zbog likvidacije vođe ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadija za koju si preuzima sve zasluge, u SAD-u vlada drukčije mišljenje. Bez obzira na to što je vođa ISIL-a bio daleko krvoločniji od vođe Al-Qa’ide Osame Bin Ladena, za Amerikance nema sumnje da je ubojstvo Osame Bin Ladena bilo daleko važnije za SAD jer on je ponizio i napao centar moći Amerike, Pentagon i trgovinski centar, te ubio više od tri tisuće Amerikanaca na njihovu tlu, što je Amerikancima neoprostivo.

Donalda Trumpa, koji je na konferenciji za novinare na kojoj je potvrdio da je ubijen vođa ISIL-a, govoreći da je Abu Bakr al-Baghdadi plakao i molio za milost, demantirao je načelnik stožera američke vojske Mark Milley kazavši da nema informacije da je Al-Baghdadi plakao i molio za milost. Potvrdio je da imaju slike i video zapise koji dokumentiraju postupak. Trenutno ih neće objavljivati, ali bi mogli to učiniti u budućnosti.

Analitičari upozoravaju na mogućnost osvete za likvidaciju Abu Bakr Al-Baghdadija, stoga pozivaju obavještajne službe da povećaju mjere sigurnosti jer bi se mogli aktivirati ‘vukovi samotnjaci’. Gotovo u cijelom arapskom svijetu podignute su mjere sigurnosti te se nadziru sve sumnjive osobe koje bi se mogle dovesti u vezu s ISIL-om.

Budući da je stanje pripravnosti podignuto već dulje vrijeme u svim europskim zemljama, zapadne obavještajne službe i CIA u stalnom su kontaktu s azijskim i afričkim zemljama, jer je velika vjerojatnost kako bi ondje moglo doći do osvete i krvoprolića, baš kao što se dogodilo na Uskrs, kada je ISIL u znak osvete za ubojstvo muslimana na Novom Zelandu izveo desetak samoubilačkih napada na Šri Lanci u kojima je ubijeno 300 ljudi.

Komentara 11

Avatar HrvatCroata
HrvatCroata
23:10 29.10.2019.

Ma daj, Trump je imitirao Obamu ... Dakle ovakvu papazjaniju od članka dugo nisam vidio ....

Avatar Viktor999
Viktor999
23:47 29.10.2019.

dobro da je kujica samo lakše ranjena kad je smeće aktiviralo bombu😁😁😁

Avatar Idler 3
Idler 3
23:15 29.10.2019.

A jel ga šogor baš izdal il je ipak sam priznal....uz majhnu pomoć agenata CIA 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije