Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE SE

Stiže nova velika promjena vremena, upaljen crveni alarm

Nevrijeme u Rijeci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.09.2019.
u 10:02

Najopasnije će biti na području gdje je proglašena pripravnost crvenog stupnja. To je na području Velebita, što znači da će tamo puhati jaka do olujna bura.

U većem dijelu zemlje danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom. Od sredine dana izraženiji pljuskovi i grmljavina te obilnija oborina mogući su u gorju i na sjeveru Dalmacije, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Duljih sunčanih razdoblja i uglavnom suho bit će na krajnjem jugu te osobito istoku Hrvatske. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u središnjim predjelima na udare i jak. Na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima, a na jugu će zapuhati umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura između 19 i 24, u gorju svježije, a u Slavoniji i Baranji te u Dalmaciji od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.

Foto: DHMZ

Osim toga, Meteoalarm izdao je upozorenja za veći dio Hrvatske. Konkretno, na području Gospića, Knina, Splita, sjeverne Dalmacije te zapadnog dijela Istarskog priobalja vrijeme će biti potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima, upozorava Meteoalarm.

Što se tiče područja Kvarnera, proglašeno je narančasto upozorenje, što znači da će vrijeme biti opasnije nego u ostalim područjima. Najopasnije će biti na području gdje je proglašena pripravnost crvenog stupnja. To je na području Velebita, što znači da će tamo puhati jaka do olujna bura.

Foto: DHMZ

Najjači udari vjetra će biti od 35-70 čvorova (65-130 kilometara na sat). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno za pomorce. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

"Budite svjesni opasnosti, obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava Meteoalarm.

Promjenljivo će vrijeme biti kroz vikend, do ponedjeljka. Idući tjedan veća je vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena. Vjetar će oslabjeti, a u nedjelju bi buru mogao zamijeniti jugo. Od utorka najvjerojatnije ponovno stiže toplo i sunčano vrijeme, prognoza je HRT-ova meteorologa.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
Diosiario
14:20 06.09.2019.

Zanimljivo je kako za uvjerljivo najteže klimatske uvjete ove godine, one koji su vladali od 21. kolovoza do 3. rujna nije izdato nikakvo upozorenje, nikakvi alarmi, nije dizana nikakva panika, a nikad više ljuti se nije tužilo da je to da je to jedva preživjelo. Njima valjda sparina s preko 90% vlage u zraku uz temperaturu preko 30 stupnjeva nije razlog za izdavanje upozorenja, ali ga zato znaju izdati na +28 uz buru ili tramonranu, što su zapravo idealni vremenski uvjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije