Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo doba

Izborom Komorowskog prestaju stalni sukobi vlade i predsjednika

Komorowski
Reuters
05.07.2010.
u 14:42

Odgovornost cjelokupne vlasti u državi povjerena je sada jednoj stranci, liberalno desnoj Građanskoj platformi koju vodi premijer Donald Tusk.

Poljaci kojima je bilo dosta sukoba na relaciji predsjednik vlada u nedjelju su izabrali Bronisława Komorowskog za nasljednika Lecha Kaczyńskog, poginulog u padu aviona koji je letio na obilježavanje 70. obljetnice tragedije u Katinu. Kandidat vladajuće liberalne Građanske platforme pobijedio je konzervativca Jarosława Kaczyńskog, ipak s nevelikom prevagom od tek šest posto.

Mobilizacija birača

Analitičari i komentatori skoro jednoglasno ističu da je pobjedu Komorowskom donijela veća mobilizacija Poljaka i želja za neponavljanjem trajnog sukoba na potezu vlada – predsjednik iz vremena Lecha Kaczyńskog . Poljaci su odgovornost cjelokupne vlasti u državi povjerili sada jednoj stranci, liberalno desnoj Građanskoj platformi. Pobjedi je pripomogla podrška premijera Tuska te, po nekim komentatorima, i „greška“ Jarosława Kaczyńskog prije kraja kampanje kad je u „dodvoravanju“ biračima ljevice hvalio komunističkog premijera iz 70-ih Edwarda Giereka, a time okrenuo protiv sebe dio svojih konzervativnih birača. Kaczyński je bio popularniji na siromašnijem istoku i na selu, dok je bogatiji zapad Poljske i gradovi većinski podržali Komorowskog. Porast popularnosti poraženoga Kaczyńskog, iako mu dio mediji i javnosti spočitava iskorištavanje bratove smrti daje mu ipak razlog za prelazak u politički protunapad prije skorašnjih lokalnih i parlamentarnih izbora za godinu dana.

Zadovoljni susjedi

Sa 26 posto na početku kampanje došao je na 47 posto podrške i najavio da očekuje „istinu o razlozima tragedije u Smolensku“ te da će konzervativci provjeravati svako od brojnih obećanja Bronisława Komorowskog biračima, a većinu ih treba ispuniti vlada Donalda Tuska, koji je svjestan odgovornosti i povjerenja. Iz Bruxellesa kao i „veliki“ susjedi Poljske, Njemačka i Rusija pozdravili su izbor Komorowskog koji je za njih prihvatljiviji partner u tandemu s Tuskom na čelu vlade nego konzervativac Kaczyński.

Ključne riječi

Komentara 1

R7
rolf-77-55
02:17 06.07.2010.

Dobro su napravili.Cestitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije