Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika pobjeda

Trijumf Davida Camerona: Konzervativci će sami vladati Velikom Britanijom

David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
08.05.2015.
u 16:36

- Provest ćemo referendum o ostanku ili izlasku iz EU - kazao je Cameron u pobjedničkom govoru.

Rezultati izlazne ankete nakon sinoćnjeg zatvaranja birališta u Velikoj Britaniji sve su iznenadili.

Iako su ankete prije izbora sugerirale mrtvu trku između Konzervativne stranke i Laburističke stranke za svako mjesto, izlazna anketa rađena za BBC pokazala je već sinoć veliku pobjedu konzervativaca, što su potvrdili i trenutačni rezultati. Novi-stari premijer Velike Britanije je David Cameron.

Kronologija brojenja glasova u Velikoj Britaniji

16.30 sati - Objavljen je kome je otišlo posljednje preostalo mjesto u parlamentu. Dobio ga je konzervativac Derek Thomas, koji je osvojio 18.491 glas, dok je liberal Andrew George osvojio 16.022.

Konzervativna stranka ima 331 mjesto, Laburistička 232, a Škotska nacionalna stranka 56, što je čak 50 više u odnosu na prošle izbore.

14.36 sati - David Cameron održao je pobjednički govor ispred zgrade gdje "stoluje" britanski premijer u Downing Streetu 10 nakon što je njegova stranka osigurala većinu. Kazao je da će formirati većinsku vladu te da je ponosan na vođenje koalicije u proteklom mandatu. Objavio je i da ga je sada već bivši vođa laburista, Ed Miliband, nazvao i čestitao mu pobjedu.

- Iskreno vjerujem da smo na rubu nečega posebnog u našoj državi - kazao je Cameron te kazao da će kao većinska vlada konzervativaca biti u prilici ispuniti svoj predizborni program. - Provest ćemo referendum o ostanku ili izlasku iz EU - kazao je Cameron.

14.08 sati - Neizvjesnosti o tome tko će sastavljati vladu u Velikoj Britaniji više nema. Konzervativna stranka ima 327 zastupnika, a David Cameron, koji je u popodnevnim satima stigao na razgovor s kraljicom u Buckinghamsku palaču, dobio je i drugi premijerski mandat. Glasovi se bore u još četiri izborne jedinice.

13.40 sati - Ostavku je podnio i čelnik Laburističke stranke, Ed Miliband. - Velika Britanija treba snažnu Laburističku stranku i vrijeme je da netko drugi preuzme vodstvo nad njom - kazao je Miliband. Naglasio je da mu je žao zbog ovakvog izbornog rezultata te da je radio najbolje što je znao u pet godina na čelu stranke. - Ova stranaka se vraćala ranije i vratit će se opet - zaključio je Miliband.

12.50 sati - Ostavku je podnio i predsjednik stranke Liberalni-demokrati Nick Clegg. Smatra kako je još prerano govoriti o razlozima "katastrofalnog poraza" stranke koja je sa 55 pala na samo osam mandata. Kazao je da liberalizam diljem Europe gubi bitku sa "politikom straha". - Nacionalizam i princip 'mi' protiv' njih su u porastu - kazao je Clegg.

12.25 sati Predsjednik UKIP-a Nigel Farage dao je podnio je ostavku.

12.17 sati – U Velikoj Britaniji još nisu prebrojeni listići iz 12 izbornih jedinica, no sada je već jasno da će David Cameron sam moći formirati Vladu. Zasad ima 323 zastupnika, a još tri mu nedostaju za apsolutnu većinu.

11.39 sati Predsjednik desničarske i euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage nije uspio pobijediti u svojoj izbornoj jedinici. Kazao je da je to njegov posljednji pokušaj ulaska u parlament. Ranije je kazao da će podnijeti ostavku "u roku od 10 minuta" ako ne uđe u parlament.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

11.03 sati – Očekuje se da će David Cameron oko 12.30 sati po lokalnom vremenu posjetiti britansku kraljicu u Buckinghamskoj palači, a već tada bi ga mogla pozvati da sastavi novu vladu.

10.55 sati BBC piše da je gotovo sigurno da će predsjednik Laburističke stranke Ed Miliband nakon izbornog poraza podnijeti ostavku. Kod ulaska u sjedište Laburističke stranke sa suprugom Justine Thornton na njegovu licu se očitavao "kiseli osmijeh" dok je mahao okupljenima. Očekuje se da će ostavku podnijeti u roku nekoliko sati.

10.18 sati – Ni u najluđim snovima nisam sanjala da ćemo osvojiti 56 mjesta – kazala je iskreno liderica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon na BBC-ju. Dodala je da su izbori pokazali da građani Škotske traže promjene te da će se njihov glas sada glasnije čuti u parlamentu nego je to bilo prije. – Čak niti konzervativna vlada ne može ignorirati ono što se jučer dogodilo u Škotskoj – kazala je Sturgeon. Požalila se na loš rezultat Laburističke stranke koja nije uspjela pobijediti konzervativce. SNP je sa šest zastupnika u prošlom mandatu došao na 56 zastupnika u novom sazivu. Nisu pobijedili samo u tri od 59 izbornih jedinica u Škotskoj. Njihovom pobjedom najviše su izgubili laburisti koji su od 41 ostali na samo jednom zastupniku.

10.06 sati – Nakon prebrojenih glasova iz 630 izbornih jedinica, Konzervativna stranka ima 315 zastupnika, što znači da im nedostaje 11 zastupnika za većinu u parlamentu. Glasovi se broje u još 20 izbornih jedinica. Konzervativci zasad imaju 21 zastupnika više nego u prošlom sazivu parlamenta. Laburisti su izgubili 26 mjesta i sada imaju 228 zastupnika, Škotska nacionalna stranka je dobila 56 zastupnika, a stranka Liberalni demokrati osam. UKIP je zasad dobio samo jedno zastupničko mjesto, iako su po postotku treća stranka u Velikoj Britaniji i stranka s najvećim rastom potpore na nacionalnoj razini.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

9.57 sati – Ovo je najslađa pobjeda od svih – rekao je David Cameron u sjedištu Konzervativne stranke te se prisjetio pobjeda konzervativaca 1987., 1992. i 2010. godine. Na te je riječi zaradio veliki pljesak okupljenih u sjedištu stranke. – Pravi razlog za slavlje i za ponos i uzbuđenje je što ćemo dobiti priliku služiti našoj državi opet – kazao je Cameron.

9.45 sati – Nakon što su izbrojani glasovi iz 621 izborne jedinice, Konzervativna stranka ima 310 zastupnika i za većinu im nedostaje 16 zastupnika. Glasovi se još uvijek broje u 29 izbornih jedinica i izgledno je da će David Cameron imati dovoljno ruku za samostalno sastavljanje vlade.

Lord Paddy Ashdown, bivši vođa liberaldemokrata, nakon objave izlaznih anketa koje su prognozirale katastrofu njegove stranke, rekao je u programu BBC-ja da će javno pojesti svoj šešir, ako se ti rezultati pokažu točnima. Engleski mediji javljaju da još nije zagrizao u šešir, ali je kazao da više nikada neće dovesti u pitanje BBC-jevu izlaznu anketu. Na našim prostorima taj je britanski diplomat poznat po funkciji bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Foto: Press Association/Pixsell

Foto: Press Association/PIXSELL

9.19 sati – Bila je ovo okrutna noć za liberaldemokrate – kazao je predsjednik stranke Liberalni demokrati Nick Clegg koji je priznao da je njegova stranka kažnjena na jučerašnjim izborima. Liberalni demokrati su, prema posljednjim rezultatima, osvojili 8 zastupničkih mjesta, što je 46 manje nego prije pet godina.

Nakon što su prebrojeni glasovi iz 612 izbornih jedinica, od 650, Konzervativna stranka je dobila 303 zastupnika, a Laburistička stranka 222 zastupnika. Konzervativcima nedostaju 23 zastupnika za većinu u parlamentu, a još nisu prebrojeni glasovi u 38 izbornih jedinica.

8.55 sati – Nakon prebrojenih glasova iz 597 od 650 izbornih jedinica, Konzervativna stranka dobiva 290 zastupnika, Laburistička stranka 219, Škotska nacionalna stranka 56, Liberalni demokrati osam zastupnika, a UKIP i zeleni po jednog zastupnika. Prema postocima na području cijele Velike Britanije, konzervativci su dobili 36,1 posto, laburisti 30,8 posto, UKIP 12,4 posto, liberaldemokrati 7,8 posto, SNP 5,2 posto, a zeleni 3,7 posto. Treba napomenuti da je Velika Britanija podijeljena u 650 izbornih jedinica od kojih svaka bira svoga zastupnika, odnosno onaj kandidat koji dobije najveći broj glasova u jedinici odlazi u parlament.

8.40 sati – Predsjednica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon poručila je da će se glas njihovih birača "čuti" u britanskom parlamentu u Westminsteru. SNP je ostvario nevjerojatan rezultat u Škotskoj. Uz 50 posto potpore u cijeloj državi, uspjeli su dobiti 56 zastupnika, čak 50 više nego prije pet godina. Laburisti, konzervativci i liberaldemokrati morat će se zadovoljiti s po jednim zastupnikom iz Škotske. U odnosu na izbore 2010. godine SNP je u Škotskoj povećao potporu za 30 posto. Laburisti u novom sazivu parlamenta imaju 40 zastupnika manje iz Škotske, dok su ih liberaldemokrati izgubili 10.

8.28 sati – Izlaznost na izborima u Velikoj Britaniji, nakon što je prebrojeno 559 izbornih jedinica, iznosi 65,8 posto. Dobro raspoloženi David Cameron, najvjerojatnije "staro-novi" britanski premijer, u jutarnjim je satima zajedno sa suprugom Samanthom stigao u sjedište Konzervativne stranke.

8.11 sati – Do 8.10 sati prebrojeni su glasovi u 557 od 650 izbornih jedinica. Prednost konzervativaca nad laburistima se povećava. Konzervativci su, zasad, dobili 260 zastupnika, laburisti 213, SNP je na 55, DUP na 8, a liberaldemokrati na 7 zastupnika. Za većinu u parlamentu Davidu Cameronu je potrebno 328 zastupnika i sada je ključno pitanje hoće li Konzervativna stranka moći sama formirati većinu. U preostale 93 jedinice konzervativcima je potrebno 66 zastupnika za većinu.

7.50 sati – Do 7.30 sati prebrojeni su glasovi iz 505 od 650 izbornih jedinica, a Konzervativna stranka dobiva 220 zastupnika, 18 više nego su imali u prošlom sazivu, Laburistička stranka ima 202 zastupnika, 29 manje nego prije. Pobjednicima izbora sigurno se može nazvati i Škotska nacionalna stranka koja trenutačno ima 55 zastupnika, čak 49 više nego na izborima 2010. godine. Demokratska unionistička stranka iz Sjeverne Irske zadržala je osam zastupnika iz prošlog saziva. Najveći gubitnici su Liberalni demokrati koji su zasad izgubili 39 zastupnika te drže šest mjesta u parlamentu.

"Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo!"

Nakon što je pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, izgledni staro-novi premijer Velike Britanije i vođa Konzervativne stranke David Cameron kazao je da "samo jedna anketa vrijedi, a to je ona u izbornoj noći. – Još je prerano za prognozu konačnih rezultata – smirivao je euforiju Cameron.

"Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo! Tako želim vladati, ako bude dovoljno sreće da ostanem premijer", napisao je na Twitteru Cameron. Ako se ostvare rezultati iz izlazne ankete, Cameron će morati tražiti koalicijske partnere za većinu u parlamentu, iako neke ankete pokazuju i da ima dovoljnih 325 mjesta. Još ništa nije izvjesno.

"Ovo je bila vrlo razočaravajuća i teška noć"

Vođa Laburističke stranke Ed Miliband oko 5.30 sati doznao je da je izabran u svojoj izbornoj jedinici, a u izjavi je vrlo realno ocijenio ukupni rezultat u Velikoj Britaniji. – Ovo je bila vrlo razočaravajuća i teška noć za Laburističku stranku – kazao je Miliband te dodao kako nisu uspjeli ostvariti rast koji su željeli u Engleskoj, dok su ih u Škotskoj pobijedili nacionalisti. – Sljedeća vlada će imati veliku odgovornost u vrlo teškom zadatku održavanja naše države zajedno – zaključio je Miliband.

Kada se pogleda u postocima, zasad je Konzervativna stranka dobila 34 posto glasova, Laburistička 32,1 posto, UKIP (osvojili jedno mjesto) 12,1 posto, Liberalni demokrati 7,6 posto, SNP 6,1 posto, a Zelena stranka 3,5 posto.

>>Izlazne ankete: Cameronovim konzervativcima 316 mandata, Milibandovim laburistima 239

>>5 dobrih razloga zašto su britanski izbori bitni svima u svijetu

Komentara 24

DU
Deleted user
08:09 08.05.2015.

Čestitke Cameronu i njegovim konzervativcima.Sa zanimanjem čekam stručne analize EPH medija i sličnih.Možda kakva predstava u Rijeci,ili barem plakat dobrodošlice na pročelju HNK.......

RT
Rollo.Tomasi
08:26 08.05.2015.

Koga briga tko je u UK na vlasti. Imaju fenomenalno uhodan sustav obrtanja novaca, ljude se potiče da rade i da troše, red postoji i bez porezne i druge represije i sa tako zdravom ekonomijom, sve drugo je manje bitno.

DR
drugPlenky
08:20 08.05.2015.

Svaka čast konzervativcima što su potukli crvenog Eda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije