Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Italiji

Izbori u Italiji. Bira se novi gradonačelnik Rima

palača chigi, rim
Reuters/PIXSELL
09.06.2013.
u 11:19

Na posljednjem tv-dvoboju kandidati su pitani da nabroje sedam rimskih brežuljaka. Nii dosadašnji gradonačelnik, kao ni njegov izazivač nisu znali odgovor u cjelosti.

Gotovo pet milijuna Talijana pozvano je danas i u ponedjeljak do 15 sati na birališta u 67 općina među kojima su 11 glavnih gradova pokrajina (Ancona, Avellino, Barletta, Brescia, Iglesias, Imperia, Lodi, Siena, Treviso, Viterbo i Rim) da u drugom krugu izaberu gradonačelnike.

Na tim lokalnim izborima u prvom krugu se odazvalo samo nešto više od polovice upisanih birača, pa bi apstinencija u drugom krugu mogla biti i veća, posebno u Rimu.

U svih 11 većih gradova gradonačelnike se bira između kandidata lijevog i desnog centra, dakle stranaka koje su zajedno u vladi premijera Enrica Lette. U ni jednom gradu u drugi izborni krug nije ušao kandidat Pokreta pet zvijezda. U Rimu je u prvom krugu čak 42% glasova dobio kandidat lijevog centra Ignazio Marino dok je dosadašnji gradonačelnik i kandidat desnog centra, Gianni Alemanno, dobio 30% glasova. Obojica nisu rodom iz Rima. Marino, liječnik, rođen je u Genovi, a Alemanno, dugogodišnji političar desnice, rođen je u Bariju.

Na posljednjem tv-dvoboju pitani su da nabroje sedam rimskih brežuljaka (Aventino, Campidoglio, Celio, Esquilino, Palatino, Quirinale i Viminale) i sedam kraljeva staroga Rima (Romolo, Numa Pompilio, Tullo Ostilio, Anco Marzio, Tarquinio Prisco, Servio Tullio i Tarquinio il Superbo) i ni dosadašnji gradonačelnik, kao ni njegov izazivač nisu znali odgovore u cjelosti.

Za Rimljane, pa i rimske osnovnoškolce, to je pitanje kao da Zagrebčanina pitate kako se zove najviši vrh Medvednice ili koja rijeka teče ispod Savskog mosta.

U nedjelju i ponedjeljak održava se i prvi krug lokalnih izbora na Siciliji u 142 općine, među kojima su i gradovi Catania, Messina, Ragusa i Siracusa.

>>Grillo ljut na birače: Političari koje su izabrali odvode Italiju u propast

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije