Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Italiji

Grillo ljut na birače: Političari koje su izabrali odvode Italiju u propast

Beppe Grillo
Reuters/PIXSELL
28.05.2013.
u 13:48

Berlusconi razočaran rezultatima izbora, premda njegovi kandidati idu u drugi krug, ostao je u svojoj vili na Sardiniji

Veliki poraz doživio je Pokret pet zvijezda (M5S) bivšeg komičara Beppea Grilla na dijelomičnim lokalnim izborima održanim u nedjelju i ponedjeljak u 563 grada i općina, među kojima i u Rimu. U ni jednom gradu ne samo da nije pobjedio kandidat M5S, nego ni ne ide u drugi izborni krog koji će se održati 9. i 10. lipnja.

Day after velikog poraza Grillo je napao birače preko svoga bloga kazavši da su na taj način glasovali za one koji ih varaju, koji su osuđivani za korupciju, dakle ne za promijene koje nudi M5S. No, birači očito nisu vidjeli nikakvu promjenu nakon političkih izbora koncem veljače na kojima su dali čak 26 posto glasova Grillovim parlamentarnim kandidatima. Sada se broj glasača M5S prepolovio, pa negdje pao i na trećinu, odnosno dobili su manje od 10 posto glasova.

Od većih gradova u pet je gradonačelnik izabran u prvom krugu, a u 11 gradova, među kojima je i Rim, će se načelnike izabrati u drugom krugu. Nigdje nema kandidata M5S. Za gradonačelnika Rima je kandidat lijevog centra Ignazio Marino dobio 42,6% glasova, a dosadašnji gradonačelnik i kandidat desnog centra Gianni Alemanno dobio je samo 30,3% glasova. Alemanno kaže kako drugi krug glasovanja je potpuno nova utakmica, a ne drugo poluvijeme prve, te da može nadoknaditi manjak, jer je i na prošlim izborima bio u gubitku, istina manjem nego sada, od kandidata lijevog centra Francesca Rutellija, pa je na koncu pobjedio. Praktički su birači, a bilo ih je pozvano sedam milijuna na birališta, od kojih se odazvala samo polovica, nagradili lijevi centar.

U sondažama prije izbora vidio je desni centar Silvija Berlusconija, ali očito ispitivanja javnog mišljenja ne odražavaju uvijek stvarne misli birača kada se oni nađu pred biračkim kutijama. Berlusconi razočaran rezultatima izbora, premda njegovi kandidati idu u drugi krug, ali su u zaostatku za kandidatima lijevog centra, ostao je u svojoj vili na Sardiniji.

Najrazočaraniji je Grillo, koji danas poručuje kako je, možda, njegov pokret načinio i neke greške, ali „mi smo jedini koji smo vratili 42 milijuna eura“ koliko su trebali dobiti za pokriće predizbornih troškova. Zatim napada one koji su glasovali lijevi centar i desni centar, „stranke koje su uništile državu“. Kaže kako postoje dvije Italije.

- Prva, koju ćemo nazvati Italija A, sastavljena je od onih koji žive od politike, njih 500.000 osoba, onih koji dobivaju državne plaće, odnosno četiri milijuna osoba, umirovljenika, odnosno 19 milijuna osoba među kojima su i oni koji dobivaju minimalne sramotne mirovine. Druga, Italija B, sastavljena je od samostalnih djelatnika, privremeno zaposlenih, zaposlenih po ugovoru, malih i srednjih poduzetnika i studenata - piše Grillo i kaže kako za Italiju A glasuju oni koji žele zadržati svoj položaj i nije ih briga za Italiju B koja umire. Kada, a to će se dogoditi ujesen, bude umrla i posljednja mala ili srednja tvrtka, možda će oni koji glasuju za Italiju A shvatiti da su na taj način uništili državu.

- Ali vas razumijem - irončki zaključuje Grillo, razumije to što biraju svoju navodnu sigurnost u dobivanju državnih plaća i mirovina, a time uništavaju državu. Grillo ih optužuje da nisu birali kandidate M5S, jer političari koje su izabrali odvode Italiju u propast.

>>Od sedam milijuna upisanih birača odazvala se polovica

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije